Merve Çubuktepe

Yılın başından beri oldukça dinamik ve gergin bir gökyüzü gündemi yaşıyoruz. Şimdi ise Venüs’ün geri hareketi ile başlattığı döneme Satürn ve akabinde Merkür eklenecek. Jüpiter ise zaten 5 Şubat 2017’den beri geri hareketteydi. Bu kadar çok retro olması esasen gergin açılarla adeta gerilmiş bir yaya dönen sistemin bir süre durağanlaşmasını andırıyor. Yazımızın konusu olan Satürn bu geri hareket sürecine 6 Nisan 2017’de başlayacak, 27 Ağustos 2017’de tekrar ileri hareketine geçecek. Burç bazında etkileri de ayrıca yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Malumunuz Satürn pek de haz ettiğimiz bir gezegen değildir. Evet büyük öğretmendir, insanı özellikle geçtiği ev ve burç teması ile sınar; mahrum bırakır, kimi zaman ciddi anlamda sınavda gibi hissettirir. Ancak burada kızmamız gereken tabii ki Satürn değildir, zira Satürn bir şeyleri yeniden yapılandırma sürecindeki gevşememize izin vermeyen Mahmut Hoca’dır. Yaşadığımız olaylar sayesinde eğer bu konuyu unutursak kimi zaman pek nazik olmayan metodlarla konuyu bize “hatırlatır”. Yani sorumluluk ne ise alınacak, hata varsa yüzleşilerek telafi edilecek ve değişim süreci gerçekleşecektir.

Satürn Yay burcunda seyahat ettiği için özellikle tabii ki Güneş Yay burçları bu durumu ziyadesiyle hissetmekte. Ancak haritasında özellikle de başka bir gezegenle transit Satürn’ü de irtibata geçen herkes ilgili ev temasıyla ilgili problemleri deneyimliyor. Süreç Yay burcunda gerçekleştiği için odak temalar genel olarak haksızlıklar, hukuki engeller, fikirlerle ilgili kısıtlanmalar, uluslararası ilişkilerde problemler olarak karşımıza çıkar. Ancak asıl konu “adalet” ile ilgilidir. Satürn geri harekete geçtiği zaman gezegen fonksiyonunun olumsuz etkisi daha da vurgulanabilir, ancak bu vurgu en sonunda bir şeyin kalıbını kırarak artık ezberi bozup yön değiştirmenizi sağlayabilir. Retro süreçleri olumlu kullanıldığında önce içimize dönüp iç muhasebe yapıp, mesele ne ise onu karşımıza alıp konuyu gözden geçirerek yanlış giden ne varsa harekete geçmemizi sağlayan dönemlerdir.

Esasen adım adım baktığımızda Satürn retrosunu şu şekilde düşünebiliriz:

  • Haksızlığa uğradığım konuyla ilgili benim dolaylı ya da dolaysız bir etkim, düzeltmem gereken bir davranış biçimi var mı? Bazı insanları hayatımda gerçekten “tutmam” gerekiyor mu?

  • Bu sorunu çözmek adına gereken sorumluluğu alarak çaba gösteriyor muyum? Yoksa kendini akışa bırakarak olumsuz süreci değiştirmek adına bir şey yapmamayı mı seçiyorum? (Şu anda değiştiremeyeceğim koşullar ve sorunlara odaklanmaktan vazgeçmek yerine kendime yeni bir yol arıyor muyum?)

  • Harekete geçmek adına planım hazır mı? Alacağım sorumluluklar ve yol haritam net mi?

Bu soruları adım adım düşünerek cevaplamak Satürn transiti aldığımız zorlayıcı tema ile ilgili yol bulmamızı sağlayabilir. Ve son olarak bu retro Yay burcunda olduğu için özellikle haksızlıkların arttığı hatta kontrolden çıktığı olaylarda bunu gerçekleştiren kişilerin de sonuçlarıyla yüzleşmesi, haksızlığa uğrayan kişilerin de hak ettikleri adalete kavuşması ile de bağdaştırılabilir. Zira Satürn’ün terazisi de iki yönlüdür, yani sınırları hangi yöne olursa olsun zorlayan kimse o da haliyle ektiğini biçecektir.

Gelelim Satürn Retrosunun burçlar üzerindeki etkilerine: (Öncelikle yükselen burcunuzu okumanızı öneririm)

KOÇ: Süreç boyunca özellikle hukuki konular,yabancılarla ilişkiler, yüksek öğrenim ile ilgili konularla ilgili yaşanan engeller ya da zorluklarla mücadele etmeniz gerekebilir. Bu alanlarda ertelediğiniz işler varsa sorumluluk alarak bunları yerine getirmenin tam zamanıdır. Zira yapılmayan işler sonrasında daha büyük problemlere dönüşebilir. Özellikle hukuki bir meseleniz varsa işlerin seyri değişebilir. İlgilendiğiniz bir konuda bilginizi arttırmak ve kendinizi geliştirmek adına da bir fırsat dönemidir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BOĞA: Doğrudan sizin paranız olmasa da eş, partner, ortak vb gibi sizi de etkileyen diğer şahısların maddi durumlarıyla alakalı konular daha çok gündeme gelebilir. Özellikle süregelen maddi bir problem varsa sizin de bu konuya destek olmanız gerekebilir. Burada esas konu Boğa’nın maddi güvence korkusunun sınanmasıdır, ancak yapılan bir yardım ileride büyük bir iyilik olarak dönebilir. Ama doğruya doğru bu dönemde sevdiğiniz kişilerin maddi durumları sizi gerçekten yorabilir, ancak elden ne gelir; destek vakti. Gerileme sürecinde UFO belgeselleri, kainatın sırları, gizemli olaylar vb gibi konulara ilginiz artabilir. Ayrıca bu kişisel dönüşüm açısından da önemli bir süreçtir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

İKİZLER: Transit karşıt burcunuzda gerçekleştiği için özellikle de 21-27 derecede İkizler burçları bu geri hareketin etkilerini özellikle hissedebilir. İlişkiler açısından önemli bir yüzleşme ve sınav dönemi sizi bekliyor. Sürüncemede kalan bir ilişki, sürekli size yük olan insanlar, emek verdiğiniz halde karşılığını alamadığınız bir ortak… Bunun gibi tüm insan ilişkileri ile ilgili konularda artık gerçekten net ve ciddi bir şekilde karar alma vakti geldi diyebiliriz. Sizi çok doldurmak da istemiyorum ama “Aşırı merhamet maraz doğururur” sözünü hatırlatmakta fayda var. Herkese hak ettiği gibi davranmak öncelikle sizin iyiliğiniz için önemli. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

YENGEÇ: İş ortamında haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, bir türlü o çevredeki kişilere uyum sağlayamadığınızı hissediyorsanız önemli bir kavşağa geldiğinizi söyleyebilirim. Haksızlık varsa adalet adına harekete geçmek, ya da tahammül sınırlarınız zorlanıyorsa başka bir çıkış yolu bulmak adına düşünmeniz gereken bir dönem sizi bekliyor. Aynı zamanda Satürn sağlığı da temsil eden altıncı evinizden geçtiği için gerileme sırasında ufak bir sağlık sorunu olsa da “Aman nasılsa bana bir şey olmaz” dememeli ve sonradan büyüyebilecek bir sıhhi sorunla uğraşmak yerine gereken bakım, müdahale ne ise gerçekleştirmelisiniz. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

ASLAN: Aşk konusunda eski defterler açılabilir… Hatta bit pazarına nur yağabilir. :) Geçmişte sizin çok köklü etkilemiş olan insanlara doğru özlem ve çekim duyabilirsiniz. Aşka bakış açınızı ve hayatta aşık olacağınız kişiden beklentilerinizi sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda gerileme esnasında biraz daha ciddi, abartı ve eğlenceden uzak durmayı seçebilirsiniz. Daha varoluşsal sorular gündeme gelebilir, büyük gösterişli eğlenceli yerler yerine daha sakin kafa dinleme odaklı yerlerde huzur bulabilirsiniz. Çocuğu sahibi olan Aslanlar, çocukları ile ilgili sürüncemede kalan bir problem varsa onları çözmek adına harekete geçebilir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BAŞAK: Aile, hane halkı ve büyükleriniz başta olmak üzere çözülemeyen bir konu varsa artık yüzleşme zamanıdır. Transit Satürn sizin burcunuza da gergin açı yapıyor zira. Yani artık erteleme yapmadan bu sorun ne ise ona odaklanmak ve ben, biz, siz demeden hep beraber gereken sorumluluklar alınarak çıkış yolu bulunması gereklidir. Eviniz size gerileme sürecinde daha fazla batabilir, evde tadilat yapma ya da taşınma isteğiniz artabilir. Geçmişle ilgili üstü kapatılmış konular varsa retro döneminde tekrar gündeme gelebilir. Biraz daha nostaljik hissedebilirsiniz bu süreçte. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

TERAZİ: Konumuz öncelikle kardeşler ve yakın çevre. Şimdi bunlarla uğraşırsam ağzımın tadı kaçar dediğiniz mesele ne ise artık kaçmak mümkün olmayabilir. Kardeşlerinizle ilgili sorumluluk almanız, gerekiyorsa net, kararlı ve katı bir şekilde duruşunuzu göstermeniz gerekebilir. Bu dönemde iletişim kazalarına karşı daha özenli olmakta fayda var, zira kimi zaman karşınızdaki sizi doğru anlamayabilir ya da tam tersi siz anlamayan taraf olabilirsiniz. Bu bağlamda samimi bir özeleştiri yapmakta da fayda var. Merak duygusu artabilir, özellikle bunaldığınız zamanlarda ilginizi çeken konulara dair bilginizi arttırarak huzurlu hissedebilirsiniz. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

AKREP: Maddiyatla ilgili öncelikle eli sıkı olmanız gereken bir dönem sizi bekliyor. Gerileme süresinde mümkün mertebe dikkatli harcama yapmak, borca girmemekte ciddi şekilde fayda var. Maddi açıdan yolunda gitmeyen konuları odağınıza alarak çözüm yolu bulmak adına harekete geçebilirsiniz, hatta bir kriz sizin için fırsat dahi olabilir. Bu süreçte parayı güvende tutmak son derece önemli. Diğer yandan maddi açıdan bir haksızlığa uğradıysanız gereken çabayı gösterdiğiniz takdirde zararınız telafi edilebilir. Aynı zamanda kişisel değerinizi ve varoluş amacınızı bu süreçte bol bol sorgulayabilirsiniz; olumlu kullanıldığında “unuttuğunuz” gölgede kalan güçlü bir potansiyeli ortaya çıkarmak mümkündür. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

YAY: 21-27 derecede olanlar başta olmak üzere Yaylar zaten uzun süredir Satürn’ün etkisini ziyadesiyle hissediyorlar. Bu gerileme süreci esasen “son dönemeç.” Satürn geri hareketini bitirip yıl sonunda Yay burcundan çıkacak. Bu dönem zorlu olabilir ama hayati anlamda belki de en önemli süreçlerden birini yaşadığınızı unutmamalısınız. Kişisel dönüşüm, kendini anlamak, hayatınızın yönü ile ilgili kararlar vermek adına önemli bir dönem sizi bekliyor. Bu süreçte “ne ekersen onu biçersin” cümlesi çok önemli olacak. Yani şu anda belki yaptığınız olumlu şeyler bir etki yaratmıyor gibi görünebilir ama Satürn döngüsü sonunda illa ki bunun karşılığı ne ise karşınıza çıkacaktır. Sabırsızlık ya da depresif hissiyat artabilir; buna yenilmemekte fayda var. Aynı zamanda sağlık açısından da özen önemli, özellikle bekleyen bir kontrol varsa geciktirmemelisiniz. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

OĞLAK: Bilinçaltı başta olmak üzere pandoranın kutusu açılıyor. Bu süreçte özellikle ruhsal açıdan yüzleşmeler, geri giderek önemli çözümlemeler yapmanız mümkündür. Sırlar açığa çıkabilir, mesela yıllar önce olan bir olayın bambaşka yüzünü keşfedebilirsiniz. Gerileme esnasında özellikle geçmişte kapanmamış bir defteriniz varsa yüzleşmeler görülebilir, adil olan ne ise sonuçları görülebilir. İçsel sorgulamanız iyice artacaktır, bu dönemde daha fazla inzivaya çekilmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda bu ruhsal yüklerden arınmak, zararlı olan ne ise geride bırakmak ve özgürleşmek açısından da önemli bir etkidir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

KOVA: Arkadaşlar, sosyal çevreler ve iş bağlantıları ile ilgili artık maskeler düşüyor diyebiliriz. Yani yüzünüze gülen, “ben bu kişiden hoşlanmıyorum ama neden” dediğiniz kişilerin gerçek yüzleri ortaya çıkabilir. Arkadaşlıklar ve size verilen değer sorgulanabilir; eğer sizin üzerinizde gerçekten yük olan ya da iyi niyetinizi suistimal eden kişiler varsa harekete geçme vakti gelmiş demektir. Aynı zamanda uzun süredir kafanızı kurcalayan ama bir türlü tam olarak odaklanamadığınız bir iş (özellikle de ekip çalışması içeren) varsa bu konuyla ilgili planlar yapmak, eksik/kusur varsa ortadan kaldırmak ve harekete geçmek adına da güçlü bir etki sizi bekliyor olacak. Sadece çok hızlı ilerlememekte fayda var. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BALIK: Konumuz kariyer. Eğer işinizden memnun değilseniz, iş yerindeki insanlar özellikle de üstlerinizle ilgili problemleriniz varsa artık harekete geçme vakti geldi. Satürn burcunuza gergin açı yaptığı için bu yüzleşmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. Bundan ötürü olayların kendi kendine gelişmesini beklemek yine sizin kendi rotanızı çizmeniz çok önemli. Kriz yönetimini iyi gerçekleştirmeli ve duygusal/fevri tepkilerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda hayat amacınız, yaşamı nasıl yaşamak istediğinize dair düşünce bulutları gerileme süresince sık sık gündeminizde olacaktır. Bu dönemi ideal kullanmak özellikle “Benim hayatta gerçek amacım ve isteğim nedir” sorusunu çözmenizi sağlayabilir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.