Merve Çubuktepe

2020 yılının ne kadar farklı, zor ve dönüştürücü olacağını uzun süredir konuşuyoruz. Yaşam tarzımız, hayata bakış açımız ve hatta algımızı değiştiren tahminlerimizi aşan küresel bir süreçten geçiyoruz. Üstelik yılın üçüncü ayı daha dolmadı. Aşikar ki 2020 yılı ve Satürn Kova dönemi üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra dahi konuşulacak, hatta tarihte bir dönüm noktası olarak algılanacak. (Bu önemli gökyüzü olayının burç bazında incelemeleri de yazımızın devamında.)

10 Ocak 2020 Yengeç burcunda Ay tutulması ve 12 Ocak 2020 Satürn-Plüton kavuşumu bu yıl içerisinde en önemli, aynı zamanda zorlayıcı bulduğumuz etkilerdi. Bu sırada gündem ABD-İran gerginliği ve ülkemizi de etkileyen askeri süreçler olarak görünse de aslında derinden çok daha kritik bir konu gündeme girmeye başlamıştı: Covid-19, bilinen adıyla Coronavirus.

Kronolojiye bir göz atalım:

31 Aralık 2019 – Çin - Wuhan’da zatürree geliştiren Sars benzeri bir hastalık görüldüğü ve 27 kişinin hasta olduğu dünya basınına yansıyor.

3 Ocak 2020 – Wuhan’daki vaka sayısının 44’e çıktığı ve bunların 11 tanesinin ağır olduğu duyuluyor. Hastalığın hızlı yayıldığı ve tehlikeli olduğu iyice idrak ediliyor. Aynı gün hastalık “Novel Coronavirus / Yeni Coronavirüs” olarak anılmaya başlanıyor.

10 Ocak 2020 – Yengeç burcunda Satürn-Plüton kavuşum etkili Ay tutulması (Sürecin netleşmesi, dönüm noktası)

12 Ocak 2020 – Satürn-Plüton kavuşumu kesinleşiyor (Satürn: Sınırlanma, karantina, önlemler Plüton: Yıkım)

12-13 Ocak 2020 – Çin’deki vakalar aşırı bir hızla artarken, virüs sebebiyle ilk ölüm gerçekleşiyor.

14 Ocak 2020 – Tayland’da virüsün bir kadında tespit edilmesiyle salgının Çin dışına çıkarak dünyaya yayılmaya başladığının ilk tespiti yapılıyor.

Gördüğünüz üzere tutulma ve Satürn-Plüton kavuşumu o anda durumun ciddiyetini tam olarak idrak etmesek de küresel yayılım sürecini tetiklemiş durumda. (Ay tutulmaları etkilerini 3 aya kadar yayarlar. Aynı şekilde kavuşum açısı da etkisini göstermeye başlamıştı.)

11 Mart 2020 – Ülkemizde ilk Coronavirüs vakasının açıklanması (Satürn 29 derece Oğlak anaretik/yıkıcı derecede, tüm dünyada en katı şekilde önlemler alınıyor. Dünyada zengin, fakir, ırk, din fark etmeden herkesin kaderi aynı durumda)

Bu satırları ben de çoğumuz gibi evde, izolasyon sürecinde yazıyorum. Virüsün küresel anlamda yayılması sonrasında adeta zaman sıfırlandı. Bir anda el yıkamak, gıdaya ulaşmak, hijyen ve kişisel mesafe ile ilgili kurallar hayatımızın merkezine geldi. Günlük hayat tasalarını, iş güç ve duygusal meseleleri askıya aldık. Virüsün etkisi ile kendimizle baş başa kaldık, aynı dünyanın geri kalanında olduğu gibi; herkes bir nevi “eşitlendi”. Satürn daralma, kısıtlanma, mahrumiyet anlamına gelir. 29 derecede artık pandemi - küresel salgın ve önlem boyutuna geçtik (Karantina, evde bulunmak, her yerin kapatılması vb)

Diğer yandan bu süreç ofisler olmadan da çalışılabileceğini, birçok şeyi online yapabileceğimizi, normal hayatta önemsemediğimiz bir sürü “basit” şeyin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Misal şu anda cafeler kapalı ve dışarıda bir kahve dahi içemiyoruz. Bu süreçler tamamlandığı zaman aslında ufak şeylerin dahi hayatımızda ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlayacağız. En önemlisi rahatça sağlıklı bir nefes almanın değerini…

22 Mart-3 Temmuz 2020 aralığında Satürn Kova burcunda seyahat edecek. Bu durum aslında değişecek dünya düzenini algılamamız adına bir fragman niteliği taşıyor. Zira 3 Temmuz 2020 itibariyle Satürn retro konumda tekrar Oğlak burcuna dönecek. Bu esnada hem “eski hayatımızla” ilgili dersleri alıp almadığımızı göreceğiz. 17 Aralık 2020 itibariyle ise Satürn Kova burcundaki asıl yolculuğuna başlayacak ve bu transit 7 Mart 2023’e kadar sürecek.

İşte şu anda yaşadığımız tüm bu sarsıcı ve dönüştürücü olaylar zincirinden sonra daha cesur bir dünyaya adım atmanın vakti gelecek.

Şu anda birçok kaynaktan virüsün tedavisi ve aşısının bulunması adına umut verici haberler gelmekte. Bu sebeple de Satürn Kova transitinin vuku bulacağı **22 Mart-3 Temmuz 2020 **bu iki güzel gelişmenin gündeme gelmesini sağlayabilir. Özellikle de Satürn’ün Kova burcunda direkt konumda olduğu 22 Mart-12 Mayıs 2020 aralığı hastalığın seyrini hafifleten ve hatta çözüme götürecek bir tedavinin bulunması adına kuvvetli bir etki taşımakta.

Bu evreden sonra Satürn Kova burcunda 12 Mayıs-2 Temmuz 2020 aralığında retro konumda seyredecek. Bu süreç içerisinde 21 Haziran 2020’de Yengeç burcunda Güneş tutulması, 5 Temmuz 2020’de Oğlak burcunda Ay tutulması gerçekleşiyor. Ayrıca 18 Haziran-12 Temmuz 2020’de Merkür Yengeç retrosu da etkin. Retrolar meselenin derine inmek, asıl konuyu bulmak ve çözümle de alakalıdır. Tutulmalar ise olayları daha da güçlü kılar ki Yengeç-Oğlak aksındaki son tutulmaları izleyeceğiz. Bu bağlamda özellikle de virüsle alakalı aşının tüm bu çok güçlü gökyüzü olayları eşliğinde Temmuz 2020 sonrasında ilan edilerek hastalıkla ilgili kalıcı bir çözüm ve korunma sürecine geçebiliriz.

Tabii ki Satürn Kova dönemi sadece bu durumu kapsamıyor. Reform, bilgi, teknoloji ve aydınlanmayı sembolize eden Kova Çağının bir nevi başlangıç zilini çalmasını bekleyebiliriz. Bu sürecin tüm dünyayı aynı kaderle birleştiren bu salgın ve çözümüne giden olaylar zincirine sahne olması çok dikkat çekici.

Geçmişteki Satürn Kova dönemlerinde insanlık teknoloji, ulaşım, fizik, astronomi gibi konularda çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Bu zorlu salgın sürecinde öğrendiğimiz bilgiler de ileride küresel sağlık adına çok değerli olacak, ancak aynı zamanda insanlığın ilerleyen dönemlerdeki geleceğini de şekillendirebilecektir.

Satürn Kova dönemlerindeki gelişmelere örnekler:

1903: İlk Motorlu Uçak. 1904: Panama Kanalı ve Trans-Sibirya Demiryolu açılması. 1905: Einstein – Genel Görelilik Kuramının yayınlanması / E=mc2 tanıtımı. 1906: Uzaktan kumandanın ilk kullanımı. 1932: 17 saatlik ilk kadın pilot uçuşu. 1935: Schrödinger, Kedi Paradoksunun yayınlanması. 1962: Antimaddenin keşfi. 1994: 110. Element keşfedildi.

İlgili dönemlerde klasik Newton fiziğinin ötesinde daha soyut bir alan olan kuantum fiziğinde Einstein ve Schrödinger çok önemli adımlar atıyor. Uzay/zaman kavramına yeni bir boyut getiren bu gelişmeler evreni algılama biçimimizi de değiştirdi, klasik fizik kurallarının bir yerden sonra işlemediğini gösterdi. (Ve hatta gerçekliğin!)

Maddenin tersi olan teorik parçacık antimaddenin keşfi sadece madde dünyasında yaşamadığımızı, evrenin yapısının çok daha katmanlı olduğunu ve hatta antimadde evrenleri olabileceğini ortaya koydu.

İlk motorlu uçak, Panama Kanalı, Trans-Sibirya ekspresi, ilk kadın pilot uçuşları gibi konular bu dönemlerde ulaşım adına da devrimsel olayların olduğunu gösteriyor. Nitekim özellikle motorlu uçağın icadı tamamen hayatımızı değiştirdi.

2023 Plüton Kova geçişi ile devam edecek bu süreç uzay/zaman algımızın daha da değişmesi, ilerleyen yıllarda gezegen dışı yolculukların gerçekleşmesi, evrenin karanlık kısımlarının aydınlatılması, insanoğlunun evren hakkındaki bilgilerini geliştirmesi açısından çok önemli görünüyor. Dünya dışı yaşamla alakalı çok önemli bulgular gündeme gelebilir, Mars başta olmak üzere insan üsleri kurma konuları ciddiye binebilir. Şu anda mevcut gelişmelerle bu süreç çok uzakta gibi görünse de elbette bu salgın da bitecek, hayatlarımıza dönecek ve ileriye bakmaya devam edeceğiz.

Bilgi daha da erişilebilir, küresel hale gelirken; eğitimle alakalı klasik formlardan da uzaklaşacağız. Aynı zamanda mesafeler önemini giderek yitirirken özgürlüğü temsil eden Kova süreci Satürn’ün daraltan enerjisi ile birleşirken, kendi hayalleri ve istediği hayatı yaşamak isteyen kişiler son maruz kaldıkları baskı sonucunda kendi yollarını çizmek adına daha cesur adımlar atabilecekler. Satürn Oğlak sürecinde iyice ayyuka çıkan köhneleşmiş sistem ve bilgiler, Satürn Kova döneminde arınacak; “eski” diye terk edilen veya burun kıvırılan birçok bilgi ve anlayış tekrar kıymet kazanacaktır.

Hümanizm, eşitlik, adalet ve bireysel özgürlüklerle ilgili daha fazla ses çıkacağı, kolektif olarak hareketin artacağı; tekrar insanlığı ve birlikte üretmenin zamanına geçiyoruz. Telefonlarımıza gömülerek bazen kendimizi bile unuttuk, bu dönemde tekrar insan olmayı, “gerçekten” zaman geçirmeyi, sanal dünyalar yerine sahici dünyada mutlu olmayı tekrar hatırlayacağız.

İnsanlık çok zorlu sınavlardan geçti, bu sınavı da elbette atlatacaktır. Biz de insanlık olarak sağlamlaşma, yeniden yapılanma ve keskinleşme sürecindeyiz. Yıllar geçince bu dönemi de bir köşe taşı olarak görüp, kat ettiğimiz yolları izleyeceğiz.

“Kılıç ateşte dövülmelidir, yoksa kırılır.”

Satürn Kova transitinin burçlar üzerindeki etkisi: (Bu transit üç yıllık bir dönemdir, bu sebeple etkileri zamana yayılacaktır. Yükselen burcunuzu okumanızı öneririm)

KOÇ: Bu dönemde özellikle sosyalleşme, arkadaşlarla ilişkiler, hayat tarzınızla alakalı bir yapılanma sürecine girebilirsiniz. Hayatınızda size ket olan, aynı frekansta olmadığınız kişilerle yollarınız ayrılabilir, size yepyeni ufuklar açacak kişiler ve gruplarla tanışabilirsiniz. Daha üretken, kalıpları kırmak adına yeni fikirler bulabileceğiniz bu dönemde zaman zaman sıradan olana sabretme sınavlarınız olacaktır. Bireysel değil takım oyunu oynamanın kazandıracağı bir dönemdesiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BOĞA: Hayat yolunuzu ve kariyerinizi yeniden yapılandıracağınız bu süreçte hayallerinizin işini yapmak adına somut adımlar atabilirsiniz. Ancak süreci çok iyi planlamak, disiplinli, sabırlı ve çok çalışkan olmak başarı getirecektir; şans faktörü değil emek belirleyici olacaktır. Özellikle web ve teknoloji bazlı iş fikirleri çok daha başarı getirebilir. Kariyerinizden yola çıkarak sizi kısıtlayan patronlar, otorite figürleri ve hatta sistemi sorgulayarak kendi istediğiniz yaşamı seçebilirsiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

İKİZLER: Kuzey Ay düğümünün de burcunuza geçmesi ile birlikte bilgi ve öğrenmeyle alakalı kalıpları kırabileceğiniz bir sürece giriyorsunuz. Mevcut iş ve bilginizin ötesinde yepyeni bir eğitim sürecine başlayabilirsiniz. Ancak bu süreçte geçici heves sahipleri elenecek, bir konuya gerçekten kendini adayanlar ise başarılı olacaktır. Yurtdışında hayat kurma konusu gündeme gelebilir, ancak sürecin çok iyi planlanması lazımdır. Yaşam felsefeniz, inançlarınız ve ideallerinizi temelden sorgulayabilirsiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

YENGEÇ: Başkaları ile ortak kaynakları nasıl yöneteceğinize dair bir sorgulama sürecinde olacaksınız. Maddi konuları idare etmek, doğru yatırımları yapmak, parayı en etkili ve özgürlüğünüze hizmet edecek şekilde değerlendirmek adına önemli deneyimler gündeme gelebilir. Teknoloji ve bilgi sahibi olmak adına önemli yatırımlar yapabilirsiniz. Klasik, ancak modası geçmiş yatırım modelleri zarar getirebilir. Ruhsal anlamda bireyselliğinizi kazanacağınız, ayak bağlarından kurtulacağınız bir dönem. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.
ASLAN: Duygusal ilişkiler başta olmak üzere her türlü insan ilişkisinde bireysellik ve kişisel özgürlüğünüz ön planda olacaktır. Başta sizi çok kısıtlayan ilişkilere doğru çekilerek bunun zararlarını görebilirsiniz. Ancak yolun sonunda sizi özgürleştirecek insanlarla buluşmanız mümkündür. Aynı şekilde kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız karşı tarafa da öyle davranmanız önemlidir. “O iş tutmaz” denilen ancak doğru ve disiplinli bir şekilde çalışılırsa başarı getirebilecek ortaklıklar kurmanız da mümkündür. Kolektif başarıların, paylaşarak büyümenin keyfi ve coşkusunu yaşayabilirsiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BAŞAK: Yaşam tarzınızda kökten dönüşüm zamanı. Özellikle de sağlıklı yaşam, beslenme gibi konularda özen göstermediyseniz vücut alarm verebilir ve radikal kararlar alabilirsiniz. Tabii bu alarmı beklemeden bu tür düzenlemeler yapmak önemlidir. Mevcut ofis hayatından evinizden veya mobil çalışabileceğiniz bir düzene geçebilir, kendi branşınızdan farklı bir iş deneyimi yaşayabilirsiniz. Hayatınızda teknolojiyi ve bilgiyi daha fazla kullanmak önemli olacaktır, bu konularda zamanın dışında kalmak sizi gerek kariyer yolculuğunuz gerek zaman yönetimi konusunda geride tutabilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

TERAZİ: Aşk, flört ve cinsellik gibi konularda düşünsel anlamda bir dönüşüm yaşayabilirsiniz. Mevcut bildiğiniz kalıplardan farklılaşma gündeme gelebilir. Aynı zamanda flört süreçlerinde teknoloji odaklı çekimler gündeme gelebilir. Transitin ilk evrelerinde sizi daha kısıtlayan veya sizden çok alakasız uç tiplere doğru çekilebilir, ancak ilerleyen evrelerde entelektüel anlamda sizi besleyecek denk bir partnere ilerleyebilirsiniz. Çocuğunuzu çağın ötesinde özel bir şekilde yetiştirmeniz mümkündür, ancak bu işi hırslı bir yarış haline getirmemeniz önemlidir. Yepyeni hobiler edinebilirsiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

AKREP: Aile ve ev düzeninizde köklü değişimler görülebilir. Büyük şehir hayatından sıkılıp istediğiniz bir kasaba, şehir veya ülkeye gitmek; yepyeni bir hayat kurmak mümkün olabilir. Ancak bu süreci adım adım planlamak mevcut düzenden yenisine geçerken zaman ve para yönetimini çok iyi yapmanız önemlidir. Ailenizle alakalı sizi kısıtlayan durumlar söz konusu ise bu durumu değiştirebilirsiniz, niyeti olanlar ayrı bir hayat kurup aileden bağımsız bir rotaya girebilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

YAY: Geriye baktığınızda “Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir”, diyebileceğiniz bir sürece adım atıyorsunuz. Mevcut eğitimler, birikimler elbette çöp olmayacak ancak hayatınıza yepyeni akımlar, ilgi alanları ve iletişim kanalları girebilecektir. Adeta dünyayı izleyen meraklı bir çocuk gibi sıfırdan bir şeyler öğrenebilir, yepyeni bir mesleği icra etmek üzere adım atabilirsiniz. İnsan ilişkilerinde çok farklı insanlarla yollarınız kesişebilir. Karşınızdaki kişileri önemsedikçe daha da güçleneceğiniz bir dönem. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

OĞLAK: Para kazanma, harcama, biriktirme ve yatırım gibi konularda ciddi bir sorgulama süreci sizi beklemekte. Geleneksel kalıpların dışında özellikle de online temelli yollarla para kazanabilirsiniz. Bu süreç bir anda başarı ve bol bol para getirmeyecektir, ancak işinde uzmanlaşan ve sabırlı olanlar transitin ilerlediği dönemlerde meyvesini toplayabilecektir. Hayatınızda kalıplar, dogmalar yavaş yavaş kırılırken uzun zamandır hep yapmak isteyip de yapamadığınız şeyleri gerçekleştirebilirsiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

KOVA: Burcunuzda gerçekleşecek olan bu transit en çok tabii ki sizleri etkileyecek. Hayatınızda sorumluluklar oldukça artacaktır. İş yükü artarken zaman zaman yorgun hissedebilirsiniz. Ancak bu bir dayanıklılık sınavı ve burcunuzun özü olan özgürlüğü gerçekten deneyimlemek adına hayatınızın en önemli dönemlerinden birine giriş yapıyorsunuz. Sınırlar, istekler ve her türlü kararlarınızı baştan sorgulayacağınız bu dönemde en önemli yapılması gereken asla pes etmemek, bir şeyi bırakıp gitmeden sonuna kadar başında durmak. Bilgiyi yaydıkça güçlenecek, öğrendikçe ilerleyeceksiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BALIK: Ruhsal anlamda bir dönüm noktasındasınız. Hayatınızda koşulsuz ve hatta aşırı fedakarlıklar, kurban psikolojisi gibi deneyimler yaşıyor ancak bir çıkış noktası bulamıyorsanız transit ilk başta sizi zorlayabilir. Zira eğer sizi tüketen insanlarla alakalı sınır koymuyorsanız Satürn bunu yapmanız adına koşulları oluşturacaktır. Bunu başarıp gereksiz bağları kestikten sonra özgürlüşme süreci devreye girecektir. Ruhsal anlamda çok farklı ve hayatınızı değiştirecek bir yolculuğa adım atabilirsiniz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Sevgilerimle,
Merve Çubuktepe