Merve Çubuktepe

2022 yılını astrolojik açıdan incelersek eğer 2021 yılına göre açısal anlamda daha yapıcı etkiler söz konusu. Diğer yandan oldukça güçlü ve gerilimli tutulmalara ev sahipliği de yapacak bir yıl bizleri bekliyor.

Önemli gezegen geçişlerinden biri Jüpiter Balık transiti. 29 Aralık-11 Mayıs 2022 ve 28 Ekim-20 Aralık 2022 tarihleri arasında Jüpiter yönettiği Balık burcunda seyahat edecek. Jüpiter’in yönettiği Balık burcunda olması önceki yıllara göre daha iyicil ve koruyucu bir tesir. Diğer yandan ruhsal dünyaya dair arayışlar artarken insanların kapitalist sisteme dair sorgulamaları da artacaktır. Ancak bu durum bir yandan giderek artan spiritüel kavramlarının kazanç için sömürülmesi durumunu da arttıracaktır. Jüpiter Balık döneminde seller, taşkın, tsunamiler artar; iklim krizinin etkilerini daha çok hissedebiliriz.

Jüpiter kısa bir süreliğine Koç burcunda seyahat edecek. 11 Mayıs-28 Ekim 2022 aralığında Koç burcunda seyahat edecek olan Jüpiter adeta girişimcilerin gücünü arttırıyor. Kendi işini, sistemini ve düzenini kurmak isteyenler için müthiş bir itici güç. Bir yandan bireysellik vurgusu daha da artarken insanlar bencillik ve kişisel isteklerinin ön plana çıkışı daha da artabilir.

Satürn bu yıl da Kova burcunda seyahat ederken dijital dünya, metaverseler ve kripto paraları şekillendirmeye, zaman zaman sarsmaya ancak hayatımızın bir parçası haline getirmeye devam edecek. Bu bağlamda Satürn bizi, 2024 itibariyle kesintisiz devam edecek olan Plüton Kova sürecine hazırlamaya devam ediyor diyebiliriz. Dijital dünyaya ayak uyduramayan, çağla ilerleyemeyenlerin giderek daha da geriye düşüşüne tanık olacağız. Ancak bir yandan da sanallaşan dünyaya tepki olarak kendi yolunuz çizen, şehirden kaçan insanların sayısı da artacak.

Satürn ve Plüton Kova süreçleri, Güç=Bilgi vurgusu yapmakta. Bu bağlamda mesela Bitcoin giderek baskın birimine doğru evrilmeye devam ediyor. Kova bütünsellikle alakalı bir burçtur ve ayrışmaz. Bu sebeple de ayrışan para birimlerinden giderek “sanal” ama “tekil” bir güce doğru ilerlemekteyiz. Aynı şekilde online servis firmaları, oyun firmaları, sanal gerçeklik odaklı şirketler üretim sanayisi odaklı, “klasik” şirketlerin çok daha ötesinde bütçelere sahip. Bu konular her geçen gün daha da önem kazanacağı için dijitalize olan, robotikleşen dünyada insanlar ne yapacak, nasıl çalışıp geçinecek bu konuları her geçen gün daha da soracağız.

Uranüs Boğa burcunda geçtiğimiz yıllar gibi değer, finans, düzen yapımızı şekillendirmeye devam edecek. Plüton ise giderek Oğlak burcunun son derecelerine yaklaşıyor. Mevcut totaliter ve kapitalist sistemler zembereği giderek daraltsa da her etkinin tepki getireceğini de unutmamak lazım. Bu yıl sistem, düzen ve yasalara karşı insanların tepkilerinin daha da arttığını görebiliriz.

Gelelim en önemli açılardan birine. Neptün bu yıl da Balık burcunda ve 12 Nisan 2022’de Jüpiter-Neptün kavuşumu kesinleşecek. Neptün Balık burcunda dünyamızı daha spiritüel hale getirdi ve eskiden çok da merkezde olmayan bu konuların her geçen gün daha da merkeze geldiğini, hatta ritüel enerji konularının bir çılgınlığa dönüşerek sömürü metodu haline geldiğini görüyoruz. Din ve inanç üzerinden propaganda ve kontrol süreci bu yıl daha da güçlenerek ve rahatsız ederek artabilir.

Diğer yandan bu kavuşum açısını Balık burcunun iki yönetici gezegeni Jüpiter ve Neptün oluşturuyor. Covid bitmese bile etkin tedavisi adına bu dönemde çok önemli haberler gelebilir ve Omicron varyantı da kontrol altına alınabilir görünüyor. Dediğim gibi bu salgın bitti anlamına gelmiyor ancak bir şeyleri düzeltmek ve normalleştirmek adına +-2 aylık dönemde çok önemli gelişmeler gündeme gelebilir. Buna ek olarak Neptün ve Balık sular, yağışla alakalı Jüpiter de büyütücü olduğu için su taşkınları, sel, heyelan, aşırı yağışlar gibi konular bu yıl daha da çok gündeme gelecektir.

Jüpiter 18 Şubat 2022’de Uranüs ile altmışlık açı yaparken yılın ilk aylarında girişimleri, icat edenleri, konfor alanından çıkanları ve en önemlisi bu uğurda çaba gösterenleri ödüllendiriyor. 4 Mayıs 2022’de Jüpiter-Plüton altmışlık açısı kesinleşirken güç dengelerinin değişimine şahit olacağız. İnsanları ezmeden, ayrıştırmadan, bütüncül yaklaşımlar sergileyen kişilerin yükselişi ve başarılarına şahit olabiliriz bu süreçte.

Ay düğümleri 2022 yılında burç değiştirerek Boğa-Akrep aksına geçecek. Bu bağlamda bilgi aksı olan İkizler-Yay bölgesinden çıkarak materyal ve tinsel dünyanın sembolü, kaynaklar aksına geçiyoruz. Bu bağlamda Kuzey Düğüm de Boğa burcunda olduğu için finansal okur yazar olmak, biriktirmek, üretmek ve taşınmaz mal sahibi olmak daha önem kazanacaktır. Kentten köye dönüş, ekolojik yaşam kurma akımı artacaktır. Yenilebilir enerjiler, organik tarım, ev yerine arsa ve tarla almak, insanların satın almak yerine kendilerinin üretmeye odaklanması gibi konular bu yıl ve önümüzdeki yıllarda daha da önemli olacak. Tutulmalar da tabii ki bu burçların aksında gerçekleşecek.

Bu yıl toplam 4 tane tutulmaya tanık olacağız. Tutulmalar sırasıyla şu şekilde:

30 Nisan 2022 23:27’de Boğa burcunda Güneş tutulması meydana gelecek. Tutulma anında Güneş-Ay kavuşumuna Uranüs eşlik ediyor ve yılın dönüşüm dalgasını başlatmakta. Eros etkisi ile yepyeni aşkları da hayata geçirebilecek etkiler devrede. Tutulmada olumlu açı kalıpları çok baskın olduğu için bu dönemlerde haritaları olumlu açı alan kişiler hayatlarına ilgili temalarda harikulade ve verimli başlangıçlar yapabilirler. Tek koşul konfor alanından çıkacak cesareti bulmak ve değişimden kaçmamak. Ülkemiz haritasında bu tutulma yeni örgütlenmeler, ses getiren projelerin habercisi olabilir.

Tutulma ülkenin Güneş’ine karşıt yaptığı için basında kısıtlanma ve buna bağlı protestolar söz konusu olabilir, yalan haberler yapılabilir, bazı kanal ve yayın organları kapatılabilir. Hapishanelerle ilgili isyan ve sıkıntılar da mümkün. En önemlisi gençlerin hayat koşullarının daha da zorlanacağı ve bu sebeple Z kuşağının tepkisinin artacağı görülüyor.

16 Mayıs 2022 07:13’te Akrep burcunda Ay tutulması meydana gelecek. Bu tutulma oldukça ilginç ve kadersel tesirlere sahip. Zira tutulma anında Kuzey Düğüm Güneş, Güney Düğüm de Ay ile kavuşumda olacak. Tam olarak ne ekersek onu biçeceğimiz bu tutulmada aç gözlülük, hırs ve kine yenilenlerin tepetaklak oluşunu; doğruluk, düzen ve netliğin yolundan gidenlerin ise beklenmedik yükselişlerini görebiliriz. Tutulmaya Plüton da destek verdiği için en kesin görünen güç dengeleri dahi bu süreçte değişebilir. Merkür İkizler burcunda retro olacağı için kurlar, kripto piyasalarda büyük dalgalanmalar görebiliriz. Ülkemiz açısından son derece kritik olan bu tutulma erken seçimin habercisi olabilir.

Her halükarda iktidar ve muhalefet arasındaki zıtlaşma daha da büyüyecek. Toplumsal kutuplaşmanın daha da artacağı bu dönemde kurların +-3 aylık dönemde yine çarpıcı dalgalanış ve yükselişini görebiliriz. Özellikle sağlık, bürokrasi, memuriyet gibi konularda aksaklıklar, grevler gündeme gelebilir. Bu dönemde sahte haberler, manipülatif politikalar, gerçeğin çarpıtılmasına dair çok fazla olaya tanık olabiliriz.

25 Ekim 2022 saat 13:48’de Akrep burcuna Güneş tutulması meydana gelecek. Bu tutulma Venüs etkili, Ay ve Güneş’e tam kavuşum halinde. Ancak tutulma anında Satürn-Uranüs karesi devrede olacak. Dünya genelinde uluslararası ilişkiler, inanç ve hukuk sistemlerinde önemli reformist değişimler gündeme gelebilir. Ülkemiz haritasında ise bu tutulma çok kritik zira ülkemizin Güneş’ine çok yakın bir derecede oluşacak. Belki tünelin en karanlık yerindeyiz gibi görünse de aslında ülkemizin aydınlığa çıkması adına ilk işareti veren tutulma bu diyebiliriz. Bunu en uzun gece olan 21 Aralık gününe benzetebiliriz. O an fark etmesek de aslında o günden sonra günler uzamaya başlar. Ancak kabul etmek lazım ki finansal açıdan dalgalı bir tutulma ve halktan gizli yapılan finansal manipülasyonlara işaret edebilir.

8 Kasım 2022 saat 14:01’de Boğa burcunda Ay tutulması meydana gelecek. Yılın en zorlu ve kritik tutulması bu diyebiliriz. Dünya genelinde finans alanı başta olmak üzere büyük türbülanslar yaratabilir. İlişkiler konusunda ani başlangıç ve bitişlere de ev sahipliği yapması da mümkün. Diğer yandan ülkemiz haritası üzerindeki en önemli ve zorlayıcı tutulma da bu olacak. Öncelikle bu tutulmanın derecesi 1994 krizi tutulmasına çok yakın, bu bağlamda ekonomik açıdan çok ciddi sıkıntılar, kurların aşırı yükselişi, ekonomik darboğazın daha da sıkılaşması gibi durumlar maalesef görebiliriz. En önemlisi bu tutulma Satürn-Uranüs-Güneş-Ay-Merkür-Venüs gibi büyük bir sabit T-Kare formasyonu oluşturuyor. Umalım ki hiç olmasın ancak uzun yıllardır en fazla büyük deprem riski veren tutulma bu diyebiliriz. Tutulma izdüşümünün geçtiği İstanbul, Tekirdağ, İzmit, Bursa birincil risk alanları. İkincil risk alanları ise İzmir ve Muğla olarak görünüyor. Ekonomik veya fiziki bu tutulma bir deprem oluşturma gücünde maalesef.

Retrolar takvimini incelersek eğer bu yıl 4 Merkür retrosu var. Mars retrosu da bu yıl sahnede, Venüs retrosu yok. Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton ile her yıl oldukları gibi ilgili dönemlerde klasik Retrolarını yapacaklar.

Merkür aşağıdaki zaman dilimlerinde durağan ve retro konumda kalacak:
13 Ocak 2022 – 5 Şubat 2022 (10 derece Kova – 24 derece Oğlak)
9 Mayıs 2022 – 4 Haziran 2022 (4 derece İkizler – 26 derece Boğa)
9 Eylül 2022 – 3 Ekim 2022 (8 derece Terazi – 24 derece Başak)
28 Aralık 2022 – 19 Ocak 2023 (24 derece Oğlak – 8 derece Oğlak)

Mars aşağıdaki zaman diliminde durağan ve retro konumda kalacak:
29 Ekim 2022 – 13 Ocak 2023 (25-8 derece İkizler)

Jüpiter aşağıdaki zaman diliminde durağan ve retro konumda kalacak:
27 Temmuz 2022 – 25 Kasım 2022 (8 derece Koç – 28 derece Balık)

Satürn aşağıdaki zaman diliminde durağan ve retro konumda kalacak:
4 Haziran 2022 – 24 Ekim 2022 (25-18 derece Kova)

Uranüs aşağıdaki zaman dilimlerinde durağan ve retro konumda kalacak:
1 Ocak 2022 – 19 Ocak 2022 (11-10 derece Boğa)
23 Ağustos 2022 – 24 Ocak 2023 (18-14 derece Boğa)

Neptün aşağıdaki zaman dilimlerinde durağan ve retro konumda kalacak:
27 Haziran 2022 – 6 Aralık 2022 (25-22 derece Balık)

Plüton aşağıdaki zaman dilimlerinde durağan ve retro konumda kalacak:
28 Nisan 2022 – 10 Ekim 2022 (28-26 derece Oğlak)

2022 Yeniay ve Dolunay Takvimi ise şu şekilde:

2022’nin burç bazında etkilerini daha önce yazımızda paylaşmıştık. Henüz okumasıysanız buraya tıklayarak burç yorumlarına ulaşabilirsiniz.
Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri ise buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir yıl dileğiyle,
Merve Çubuktepe