Merve Çubuktepe

Bu hafta Terazi yeniayının etkisiyle ilişkilerimiz ve hatta tüm geçmişimizi sorguladığımız bir haftaya gireceğiz. Jüpiter ve Neptün sert açılarla sahnede olduğu için kafa karışıklıkları ve abartıya açıklık görülebilir. Bu sebeple dengeyi korumak ve ölçüde olmak hafta boyunca oldukça önemli. Zaman zaman fanatikleşme hissi de gelebilir, toplumsal kutuplaşma daha da artabilir. Hepimize düşen kendimizi de “taraf” olarak görmeden mümkün mertebe tüm olayları sanki dışarıdan izliyormuşçasına objektif şekilde değerlendirmeye çalışmak. 29 Eylül 2022’de Venüs Terazi burcuna geçerken uzlaşmak ve orta yolu bulmak da bir nebze kolaylaşacak diyebiliriz. Daha da önemlisi 28 Eylül 2022’de kesinleşecek Mars-Satürn üçgeni de sebat eden ve kararlılığını koruyanı zafere taşıyacak etkiler sunuyor.

Yeni haftanın ilk saatlerinde 00:54’te 2 derece Terazi burcunda bir yeniay gerçekleşti. Yeniay anında Merkür retro konumda, burç dışından Venüs ve Merkür yeniaya destek veriyor. Retro dönemdeki belirsizlikler ve bozulan dengeler bu evre itibariyle yeni bir form alabilir. Aynı zamanda yeniay bir Merkür retro klasiği olan barışma, uzlaşma, ilişkilerde ikinci bir şans temalarını da ayrıca tetikleyebilir. Ve bir dipnot olarak Neptün Venüs ve Merkür’e kare sert açı yaptığı için bu konularda kalıcılık ve netlik ihtimali belirsiz… İkinci şanslar elbette konuşulabilir ancak beklentileri de gerçekçi ve doğru şekilde konumlandırmak çok önemli. Mesela bir konuda kızdınız ve ayrıldınız, özür dilendi ancak bu kişiyi kusurlarıyla da kabul ediyor musunuz? Etmiyorsanız retro sonrası her şey tekrarlanabilir. Mucizevi değişimler değil, kabullere odaklanmamız gereken bir dönem. Kabul ediyorsak ne ala, ama etmiyorsak iyi düşünmek lazım.

Diğer yandan yeniay anında Jüpiter karşıt sert açı konumunda olacak. Bu da bazı duygu ve davranışların uçlarda yaşanabileceğini göstermekte. Ve hala retro dönemde olduğumuzu unutmayalım. Bir anlığına her şey çok pembe ve muhteşem gelebilir, ancak bunun retro sonrası ve hayat gerçekleri de var. Bu sebepten ötürü de iyiyi mucize kötüyü de felaket gibi algılamadan objektif olmalıyız. Aynı zamanda yeniay aşırı tüketim, israf, çarçur etme, aşırı yeme içme, rehavet gibi konuları da tetikleyebilir.

Makro düzlemde tam yeniay gerçekleşmek üzereyken İtalya’daki seçimlerde aşırı sağcı aday Giorgia Meloni başkanlık seçimlerini kazandı. Bu esnada İran’da Mahsa Amani’nin şeriat yanlıları tarafından katledilmesi üzerine olaylar saklanmaya çalışılsa dahi giderek büyümekte. 2024’te gerçekleşecek Plüton Kova geçişi öncesinde dünya şekillenmeye ve dengeler değişmeye başladı bile.

Terazi yeniayı da bu güç dengelerinin nasıl değiştiğine dair önemli bir ipucu veriyor. Dengeye ulaştığı görünen bir dengesizlik… Yeniayın Merkür retrosunda gerçekleşmesi de bir şeylerin tam net olmadığını, geçmiş hesapların açılıp günümüze sirayet ettiğini göstermekte.

Avrupa’nın birçok ülkesinde popülist aşırı sağcı politikalar giderek yükseliyor, göçmen sorunu her ülkede daha da büyüyor, işsizlik ve enflasyon büyüdükçe radikalleşme de aynı oranda büyüyor. (İtalya seçimleri, Fransa’da Macron kimse onu istememesinde rağmen aşırı sağcı Marine Le Pen kazanmasın diye diğer partilerin ittifakı ile kazanabildi, Hollanda’da aşırı milliyetçi PVV oyunu büyütürken merkez sağ parti VVD iktidarda)

Diğer tarafta radikal dini eğilimler artarken aynı oranda seküler ve özgürlükçü sesler de daha da gür bir şekilde duyulmaya başlandı. (İran) Ülkemizde de her geçen gün kutuplaşmanın daha da arttığı; Sonbahar tutulmaları ile seçim sezonuna gireceğimiz için gerek siyasi gerek ekonomik çok daha sert rüzgarların eseceği bir döneme geldik…

Özellikle 2021 sonu itibariyle Akrep-Boğa tutulmaları vesilesi ile küresel ekonomik kriz daha da büyüdü; Rusya-Ukrayna savaşı başladı ve enflasyon, çip ve enerji krizi gibi konular dünyanın her yerinde sokaktan geçen herhangi bir insan tarafından dahi bilinir hale geldi. Akrep-Boğa aksı finans, sahip olunan tüm varlıklar ve krizlerle ilgilidir.

Nitekim 2022 Bahar tutulmaları itibariyle küresel ve yerel ekonomik kriz daha da derinleşti; asıl Sonbahar 2022 tutulmaları ile bu krizin gerçek boyutlarını her anlamda hissetmeye başlayacağız. Ve bu tutulmalar ülkemizin haritasında da çok güçlü ve sert etkiler yaratmakta. Enflasyonun daha da arttığı, alım gücünün daha da düştüğü; aynı zamanda radikal söylem, ayrıştırma ve kutuplaşmanın daha da arttığı günler bekleyebiliriz. Sadece ülkemizde değil, her yerde bu durum geçerli. Giderek fanatikleşen, uçlara savrulan bir dünya… Rusya-Ukrayna, Çin-Tayvan, Amerika ve nicesi…

Tüm bu olayları bir filmin giriş bölümüne benzetebiliriz. Asıl olayların doruk noktası Nisan 2024 itibariyle Plüton Kova geçişi ile başlayacak. Önümüzdeki iki yıl boyunca Plüton Oğlak’ın sonuncu ve en zor derecelerini yaşarken radikalleşmenin, totaliter sistemlerin daha da sertleşen yaptırımlarını izleyeceğiz. Kılıçlar daha da sert bir şekilde çekilirken, her anlamda uçlara savrulmanın örneklerini göreceğiz. Şu anda bu konuda en iyi ve en güncel örnek İran.

Ancak yıllık analizde de belirttiğim gibi Plüton Kova’nın ayak seslerini duymaya başladık ve bir noktada Plüton Oğlak’a karşı (Oğlak = Klasik devlet anlayışı, totaliter güçler) Plüton Kova (Kova = Teknoloji, Bilgi, Fütürizm) baskın çıkmaya başladı bile. Merkezi otoritelerden daha güçlü, birçok devletten daha zengin olan teknolojik yapılanmalar ve sahipleri çok daha fazla yaptırım gücüne sahip olacak demiştik, nitekim İran protestoların dünyada duyulmaması için ülkede interneti bloke etti, ancak Elon Musk Starlink uydularını İran üzerine çekerek halka bedava internet erişimi sağlayacağını açıkladı. Evet şu anda bir kişi bir ülkeden fiilen güçlü değil belki ancak tek hamlesi ile bir devletin yaptırımı bertaraf edebiliyor. Sizce kim daha güçlü? İşte Plüton Kova dönemi (2024 ve sonrası) tam anlamıyla bu. Şunu söyleyebilirim ki şu anda sadece filmin fragmanını izliyoruz. Dünya çok büyük bir değişim ve dönüşüm döneminin arifesinde.

Yeniay ülke haritasında iktidar-muhalefet hattını daha da hararetli hale getirmekte. Önümüzdeki günler içerisinde muhalefet daha belirgin adımlar atabilir (aday açıklanması) ve iktidar da daha sert reaksiyonlar verebilir. Ayrıca ekonomiyi düzeltmek adına gerçekleştirilen fevri ancak pek bir etkisi olmayan çarpıcı yaptırımlar, görev değişikleri ve istifalar da duyabiliriz. (EYT ve benzeri uzun süredir beklenen konular gündeme gelebilir)

Tekrar haftaya ve günlük hayat konularına dönersek eğer yeniay haricinde 29 Eylül 2022’de Venüs Terazi burcuna geçecek. Venüs bu burçta yönetici ve kuvvetli durumdadır. Estetik, güzellik, kişisel bakım, çevreyi güzelleştirme etkisidir. İlişkilerde sertlik, gerilim, iniş çıkışlar pek hoş karşılanmaz. Asıl huzur ve uyum ihtiyacı ortaya çıkar. Venüs Terazi dönemleri ilişkilerdeki sorunları çözmek adına ideal zamanlardır. (Özellikle Merkür retrosunun bitişinden yani 4 Ekim 2022 ve sonrası itibariyle) Ancak unutmamalı ki tam tersi fevri tavırlar, sertlik, kışkırtma gibi davranışlar da çok ters teper. Kişisel bakım, estetik, imaj değişikliği gibi konular için de ideal bir transittir. Venüs bu burçta 23 Ekim 2022’ye kadar kalacak.

Son olarak bu hafta Merkür retrosunun son bölümüne adım atıyoruz. Merkür haftanın son günlerinde durağan konuma geçecek ve bir sonraki hafta retrosunu tamamlayacak. Özellikle durağan dönemlerin kritik olduğunu unutmayalım. Bu evrede belirsizlik maksimuma çıkabilir, adeta zaman donmuş gibi gelebilir. Ancak diğer yandan durağan dönemler domino etkisi yaratabilecek güçtedir, bu sebeple o dönemde attığımız adımlar ve yaptığımız tüm eylemleri birkaç adım sonrasını düşünerek hayata geçirmekte fayda var. Hatta şüpheleriniz varsa mümkünse retronun bittiği 4 Ekim 2022 ve sonrası harekete geçmek daha mantıklı olabilir. Retro takvimine tekrar bir göz atalım:

Merkür Durağan Konumda: 1 Ekim 2022 12:08 – 3 Ekim 2022 12:07 (24 derece Başak)
Merkür İleri Harekette: 3 Ekim 12:08 11:01 (24 Derece Başak)

Haftanın Önemli Etkileri: Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Pazartesi – 26.09.2022: Herkese iyi haftalar! Yeni hafta başladıktan kısa bir süre sonra saat 00:54’te Terazi burcunda yeniay meydana geliyor. Bir önceki günün gönderisinde detaylı bilgi vermiştim, ayrıca sitemizden de detaylı analiz ve burç yorumlarını okuyabilirsiniz. Yeniay tesiri yedi gün boyunca sürecek. Yeniaydan kısa bir süre sonra Ay saat 02:44’te Jüpiter ile karşıt sert açı yapacak. Bu yeniayın en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de zaten abartı, gereksiz büyüme, gösteriş ve israf. Bu konularda dikkatli olmamızda ve bu tür davranışlara yöneliyorsak dengelememizde fayda var. Saat 08:45’te haftanın önemli ve olumlu açı kalıplarından Venüs-Plüton üçgeni kesinleşiyor. Bu olumlu açı kalıbı duyguları güçlendiren, tutkuyu ve bağlılığı arttıran nitelikte bir yapı. Sevdiklerimize sahip çıkabilir, daha fazla kenetlenebiliriz. Tutku duyduğumuz bir işe kendimizi adamamız ve bu konuya tüm gücümüzle odaklanmamız da mümkündür. Açı kalıbı +-5 gün etkili. Saat 20:58’de ise bir diğer olumlu açı olan Merkür-Venüs kavuşumu devreye girecek. Retro konumdaki Merkür Venüs ile kavuşurken geçmişi yad etmek, güzel anıları hatırlamak ve geçmiş meseleleri çözmek, uzlaşmak adına destekleyici tesirler altında olacağız. Açı kalıbı +-3 gün etkili. Ancak günün sonuna gelirken 22:32’de Güneş-Jüpiter karşıtı kesinleşecek. Bu açı kalıbı finans ve kariyer konusunda hatalı kararlar almaya açıklık yaratabilir. Hızlı ve dürtüsel hareket etmemeliyiz. Egomuz daha nazik olabilir ve iyisiyle kötüsüyle her şeyi abartma eğilimine girebiliriz. Açı kalıbı +-5 gün etkili. Toparlarsak eğer bu hafta en önemli temalardan biri abartmaktan kaçınmak ve orta yolu bulmak diyebiliriz. Haftalık analizi yarın paylaşacağız. Ay Fazı: Yeniay.

Salı – 27.09.2022: Ay Terazi burcunda yolculuğuna devam ediyor. Ay saat 05:54’te önce Mars, 06:44’te Satürn ile olumlu açı yaparak güne dinamik ve kararlı bir başlangıç yapıyor. Sabahın erken saatleri her tür işimize odaklanmak adına son derece verimli durumda. En önemlisi saat 15:55’te Merkür-Plüton üçgeni kesinleşecek. Bu açı kalıbı etkili konuşmak, insanlar üzerinde güçlü intiba kurmak adına destekleyicidir. Önemli görüşme, toplantı, destek talebi ve başvuru gibi konularda değerlendirilebilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili. Retro dönemde olmamıza karşın bu hafta imza, başvuru, alım satım ve önemli görüşme gibi tüm konuları bugüne denk getirebiliriz. Özellikle önceden başlanmış veya yarım kalmış konuları ele almak için çok uygun bir tesir. Akşam saatlerinde Ay saat 19:20’de Plüton ile kare açı yaparak tüm gün boşlukta kalacağı için önemli işlerimizi bu andan önce tamamlamamızda fayda var. Ay Fazı: Yeniay.

Çarşamba – 28.09.2022: Ay saat 02:13’e kadar boşlukta ve 02:14 itibariyle boşluktan çıkıp Akrep burcuna geçiş yapacak. Saat 08:48’de haftanın en güçlü ve iyicil açısı olan Mars-Satürn üçgeni kesinleşiyor. İki zorlu gezegenin en güzel ortaklıklarından biri. Bu açı kalıbı İkizler-Kova burçları arasında gerçekleşecek. Fikirlerimizi gerçeğe dönüştürmek, teoriden pratiğine başarıyla geçmek adına harika bir etkileşim. Sabır ve disiplinle ele aldığımız bir işi yeterli eforu gösterdiğimiz takdirde başarıyla sonuçlandırabilir, emeklerimizin karşılığını alabiliriz. Açı kalıbı +-5 gün etkili. Bugün Ay’ın ek bir açısı yok, zorlayıcı tesir de söz konusu değil. Bu sebepten ötürü her türlü önemli iş, çaba gerektiren konuyu bugün ele alabilir, retro sonrası döneme denk getiremiyorsak yeniayın gücüyle başlatabiliriz de. Açı kalıbı sebatı ödüllendirdiği için ilk aksaklıkta pes etmek yerine çözüme odaklanmak bizi zafere götürecektir. Ay Fazı: Yeniay. Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Perşembe – 29.09.2022 Ay Akrep burcunda ve saat 02:42’de Güney Ay Düğümü ile kavuşum açısı gerçekleştirecek. Sezgisel açıdan çok güçlü, rüya ve hislerin anlam taşıyacağı bir gündeyiz. Sadece bir konuya aşırı saplanma ve takıntılı ruh halinden uzak durmalıyız. Saat 10:48’de Venüs burç değiştirecek ve Terazi burcuna geçiş yapacak. Venüs bu burçta yönetici ve kuvvetli durumdadır. Estetik, güzellik, kişisel bakım, çevreyi güzelleştirme etkisidir. İlişkilerde sertlik, gerilim, iniş çıkışlar pek hoş karşılanmaz. Asıl huzur ve uyum ihtiyacı ortaya çıkar. Venüs Terazi dönemleri ilişkilerdeki sorunları çözmek adına ideal zamanlardır. (Özellikle Merkür retrosunun bitişinden yani 4 Ekim 2022 ve sonrası itibariyle) Ancak unutmamalı ki tam tersi fevri tavırlar, sertlik, kışkırtma gibi davranışlar da çok ters teper. Kişisel bakım, estetik, imaj değişikliği gibi konular için de ideal bir transittir. Venüs bu burçta 23 Ekim 2022’ye kadar kalacak. Saat 16:00’da Ay-Güneş 45’liği kesinleşirken Hilal fazına adım atacağız. Hilal fazı Ay’ın ışığının büyüdüğü ve yeniaydan gelen hareket enerjisinin somutlaştığı andır. Ayrıca saat 20:02’de Ay-Neptün üçgeni 18:02-22:02 arasında ruhsal ve sanatsal çalışmalara çok uygun bir atmosfer yaratıyor. Günün son açısı saat 21:57’de Ay-Merkür altmışlığı ve özellikle gece saatleri bir şeyler öğrenmek, problemleri çözmek ve diyalog kurmak adına uygun durumda. Ay Fazı: Hilal.

Cuma – 30.09.2022: Ay Akrep burcundaki yolculuğunun son deminde saat 00:19’da Plüton ile altmışlık olumlu açı yaparak boşluğa girecek. Ay saat 00:20-07:03 arasında uzun bir süre boşlukta kalacak. Uyku saatleri esnasında Ay boşlukta olacağı için uykuya dalmakta zorluk, garip rüyalar, aniden uyanma gibi durumlar görülebilir. Buradaki rüyalara çok anlam yüklemeye gerek yok ancak uyku öncesinde hazırlığımızı güzel bir şekilde yapmakta fayda var. Saat 07:04’te Ay boşluktan çıkıp Yay burcuna geçiş yapacak. Özellikle günün ilk yarısı son derece olumlu tesirlere sahip. Ay saat 09:03’te Venüs ile altmışlık, 12:37’de Jüpiter ile üçgen açı yapacak. İki iyicil gezegenle olumlu temas kuran Ay vesilesi ile gerek insan ilişkileri ve duygusal konular, gerek finansal meseleleri günün ilk yarısına denk getirebiliriz. Saat 20:05’te Ay-Güneş altmışlığı kesinleşiyor, Hilal fazının en verimli evresine adım atıyoruz. Enerjimiz yükselebilir, depresif hissediyorsak bu ruh halinden çıkmaya başlayabiliriz. Ay Fazı: Hilal.

Cumartesi – 01.10.2022: Herkese iyi hafta sonları! Ay Yay burcunda saat 08:00’de Chiron ile olumlu açı yapacak. Saat 06:00-10:00 arası ruhsal çalışmalar ve ibadet için son derece uygun şifalı tesirlere sahip. En önemlisi Merkür 12:08’de durağan konuma geçiyor. Özellikle durağan dönemlerin kritik olduğunu unutmayalım. Bu evrede belirsizlik maksimuma çıkabilir, adeta zaman donmuş gibi gelebilir. Ancak diğer yandan durağan dönemler domino etkisi yaratabilecek güçtedir, bu sebeple o dönemde attığımız adımlar ve yaptığımız tüm eylemleri birkaç adım sonrasını düşünerek hayata geçirmekte fayda var. Hatta şüpheleriniz varsa mümkünse retronun bittiği 3 Ekim 2022 ve sonrası harekete geçmek daha mantıklı olabilir. Merkür 3 Ekim 12:08 11:01’e kadar durağan konumda kalacak. Ay saat 18:03’te Mars ile karşıt açı yaparken hava sertleşmeye başlıyor ve saat 21:11’de Venüs-Jüpiter karşıtı kesinleşecek. Bu açı kalıbı aşırı harcama, israf, hatalı yatırım kararlarına açıktır. Har vurup harman savurmaktan kaçınmalıyız. Ani dolduruşa gelmemeli ve bütçemizin durumu ile çelişmemeliyiz. Bu açı bazen arkadaşça duyguları dahi büyük bir duygu gibi yorumlamamıza sebep olabilir, işaretleri iyi okumalıyız. +-5 gün etkili. Saat 23:44’te Ay-Neptün karesi de işaretleri okumakta zorlanabileceğimizi gösteriyor, hemen peşin hüküm vermemeli ve gerekirse beklemeliyiz. Ay Fazı: Hilal.

Pazar – 02.10.2022: Haftanın son gününe geldiğimizde Ay Yay burcunda ve saat 00:47’de Merkür ile kare sert açı yaparak boşluğa girecek. Ay saat 00:48-10:37 arasında boşlukta ve 10:38 itibariyle boşluktan çıkıp Oğlak burcuna geçiş yapacak. Merkür durağan konumdaki pozisyonunu sürdürdüğü için eğer çok emin değilsek veya erteleyebiliyorsak bugün hayati kararlar almamakta fayda var. Nitekim Ay saat 17:35’te Venüs ile kare sert açı yapacağı için öğleden sonrası ve günün geri kalanında özellikle duygusal konulara dair pürüzler, beklenen ilgi ve şefkati görememe gibi durumlar gündeme gelebilir. Sınırları çok zorlamamakta ve istediğimiz reaksiyonu görmüyorsak tepki göstermek yerine beklemede kalmakta fayda var. Merkür bir sonraki gün ileri hareketine başlayacak. Ay Fazı: Hilal. Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir hafta dileğiyle,
Merve Çubuktepe