Berrak Nilhan Karaca

Kendinizi bir savaş arabasının üzerindeki bir savaşçı gibi düşünün. Bir elinizde siyah bir atın eyeri, diğer elinizde beyaz bir atın eyeri olsun. Bu iki eyeri dengeli bir şekilde kontrol edebilirseniz savaş arabanız dengeli bir şekilde ancak hareket edebilecektir.

Her birimizin içerisinde kendi içgüdülerinin ve isteklerinin peşinden gitmek isteyen bir savaşçı yatmaktadır. Peki, bu isteklerinizi nasıl elde edersiniz? Özellikle de bunu başka birisiyle birlikte nasıl yapabilirsiniz? Bir ortaklığa veya birlikteliğe kendi ilkelerinizi feda etmeksizin nasıl girersiniz? Hem kendi bireyliğinizi muhafaza edip hem de nasıl işbirliği yapabilirsiniz? Ben mi, biz mi? Rekabet mi, işbirliği mi? İddia mı, ödün mü? Bağımsızlık mı, ilişki kurmak mı? Fethetmek mi, adaleti sağlamak mı?

İşte bu konularda bizleri düşünmeye yönlendiren bir dolunay deneyimleyeceğiz.

Mantıklı tarafımız, bilinçli yönümüz diplomasiyi ve barışı sağlamak isterken, duygularımız tamamen kendi ihtiyaçlarımızı ön plana sürmek ve kendimiz için mücadele etmek ister gibidir. Bilinçli yönümüz olaylara her açıdan bakmak isterken, bilinçsizce kendi isteklerimizi direten bir yaklaşım sergileyebiliriz. Tüm bu karşıtlık hayatımızdaki bir takım amaçlarımızın yıkılıp yeniden yapılandırılması sonucunu doğurabilir. Veya bizim tavırlarımız tamamen yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bir an önce zincirleri kırmak ve gemileri yakmak isteyebiliriz.

Peki, bu karşıtlığı nasıl dengeleyebiliriz? Veya nasıl olumlu anlamda kullanabiliriz?

• Yıkıcı olmak yerine belli bir amaca tutkuyla sarılmak diğer insanlara da liderlik etmemizi ve onlar üzerinde bir dönüşüm sağlamamızı sağlayabilir. Aynı bir spor karşılaşmasında bir oyuncunun maç sırasında muazzam bir odaklanmayla hareket etmesinin diğer oyuncuların da motivasyonunu kuvvetli bir şekilde etkilemesi gibi, biz de etrafımızdaki insanlar veya ilişkide olduğumuz kişiler üzerinde böyle bir etki yaratabiliriz.

• İyi bir sosyal beceriyle hareket etmek önemlidir. Kendi konumumuzu sarsmadan, ne zaman ve nasıl iddiacı olacağımızı, nasıl işbirliği yapıp paylaşımda bulunacağımızı bilmemiz bize fayda sağlayabilir. Tüm bunları yaparken amaçlarımızdan ve tutkularımızdan vazgeçmeden tatlı bir rekabet anlayışı benimsenebilir.

• Yapıcı bir iletişim anahtar rol oynayacaktır.

• Her şeyden önemlisi karşımızdaki kişiyle duygudaşlık kurabilmemiz gereklidir. Öncelikle kendi duygusal ihtiyaçlarımıza odaklanmak sonrasında etrafımızdaki kişilerin kendi duygusal ihtiyaçlarını kendilerinin tatmin etmeleri için onları yüreklendirmek herkes açısından en iyisi olacaktır.

Bu dolunay öncü burçların etkilerini taşıdığı için olayların saman alevi gibi bir anda parlaması ve derhal yatışması muhtemeldir. Her şey geçtikten sonra “Ben ne yaptım?” dememek için bahsettiğim yapıcı yöntemlere başvurmak daha hayırlı olabilir.

Dolunayın burçlar üzerinde yarattığı etkilere gelecek olursak. (Yükselen burcunuza göre okumanızı öneririz)

Koç: Dolunayın sizi ikili ilişkiler, gelecek amaçlarınız, kariyeriniz ve çalışma hayatınızla alakalı konularda etkileyeceği görülmektedir. Rekabet içerisinde olduğunuz kişilerle, müşterilerinizle, ortaklarınızla ilişkilerinizde gerilimler yaşayabilirsiniz. Ortak bir paydada buluşmak zor olabilir. Veya siz gelecek amaçlarınıza çok kilitlenmiş ve özgürlük isteyen bir şekilde yıkıcı tavırlar sergileyebilirsiniz. Burada yapılması gereken gelecek amaçlarınız söz konusu olduğunda herkesi kapsayacak şekilde kararlar almanız, çalışma ortamınızda rekabeti olduğu kadar uzlaşıyı da benimsemeye çalışmanız ve genel olarak etrafınızdaki insanlara kendi duygularınızı da yapıcı bir şekilde ifade etmenizdir.

Boğa: Dolunay haritanızın 12. Evinde gerçekleşecek. Genel olarak sağlığınıza dikkat etmeniz gereken bir dönemdesiniz. Olayların sizin kontrolünüzde olmadığını hissediyor olabilirsiniz. İş yerinizde alınan bazı kararlar sizin kendinizi ortaya koymanızda engel oluşturabilir. Bu durum sizi inançlarınız, hayata bakış açınız, felsefeniz ve yurt dışı bağlantılı konularda zorlayıcı olarak etkileyebilir. Burada yapılması gereken yeni yollar bulmaya çalışmak ve kendi yaratıcılığınızı ortaya koymaktır. İnandığınız değerlerinizden vazgeçmeden, bu değerlere tutkuyla sarılmanız ve bu değerler için mücadele etmeniz sizin için daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

İkizler: Dolunay haritanızın 5-11 aksında gerçekleşecek. Dolayısıyla aşk hayatınız, sosyal çevreniz, çocuklarınız ve gelecekten beklentilerinizle alakalı konular dikkatinizin odağına yerleşecektir. Bu konularla alakalı olarak hayatınızın bir dönemeçte olduğunu hissedebilirsiniz. Anlaşmazlıklar ve yıkıcı tavırlar ilişkilere ciddi anlamda zarar verebilir. Bu dönemde sadece amaçlarınıza ve hırslarınıza odaklanmak yerine etrafınızdaki kişilerle empati kurmanız, kendi değerinizin farkında olmanız ve güçlü iletişim özelliklerinizi ortaya koymanız sizin açınızdan daha olumlu olabilir.

Yengeç: Kariyeriniz ve aileniz arasındaki bir gerilim ilişkiniz, ortaklarınız, rakipleriniz ve evlilik hayatınızda zorlayıcı sonuçlar doğurabilir. Kendi amaçlarınızı ve duygularınızı ön plana koymaya ve kariyeriniz için mücadele etmeye ihtiyaç duyarsınız. Bununla birlikte kendi amaçlarınıza fazla bir şekilde odaklanır ve yakınlarınızla ilişkilerinizde ortak paydada buluşmaz iseniz ilişkilerinizde problemler yaşamanız olasıdır. Genel olarak kariyer ve yuva hayatınızla alakalı kendinizi bir dönüm noktasında hissetmeniz olasıdır. Burada yapılması gereken mümkün olduğunca güzel bir iletişim kurmanız, yanlışları düzeltmek üzere hareket etmeye çalışmanız, etrafınızla empati kurmaya özen göstermeniz ve tutku duyduğunuz şeyler için tatlı bir rekabet ortamını korumanızdır.

Aslan: İnandığınız şeyler ve hayat felsefeniz için mücadele etmek isteyebilirsiniz. Fakat bu mücadeleyi verirken iletişim dilinize dikkat etmeniz önemlidir. Mümkün olduğunca uzlaşmadan yana, barışçıl ve diplomatik bir tutum sergilemeniz sizin faydanıza olacaktır. Aksi bir tutum çalışma hayatınız, çalışma arkadaşlarınız ve günlük rutininiz üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kendi değerinizin farkında olmanız, tutkuyla bağlı olduğunuz şeyler için tatlı bir rekabet içinde olmanız; fakat bunları yaparken diğer insanların duygularını da anlamaya çalışmanız sizin için daha faydalı olabilir.

Başak: Aşk hayatınızda, eğlenceli ve sportif aktiviteler ile alakalı konularda ve çocuklarınızla ilişkilerinizde kendinizi bir dönemeçte hissedebilirsiniz. Duygusal ihtiyaçlarınız için çaba göstermek ile karşınızdaki kişi ile işbirliği kurmak arasında bir gerilim yaşamanız mümkündür. Tamamen kendi amaçlarınıza odaklanır ve uzlaşmaz tavırlar sergilerseniz bu durum ilişkileriniz üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bunun yerine karşınızdakinin istek ve beklentileri ile kendi istekleriniz arasında bir orta yol bulmanız sizin açınızdan daha iyi olabilir.

Terazi: İkili ilişkiler, evlilik ve ortaklık ile alakalı konularda yeni bir sürecin arifesindesiniz. İkili ilişkilerinizde ve evliliğinizde kendi istekleriniz ile karşı tarafın duygusal ihtiyaçları arasında bir gerilim oluşabilir. Bu alanda uzlaşmaz tavırlar sergilemeniz en nihayetinde ilişkilerde zorlanmalara ve yuva hayatınızda krizlere sebep olabilir. Her iki tarafın istek ve beklentilerini bir potada eriten bir yaklaşım herkes açısından daha hayırlı olabilir. Bunu yapabilmek için karşınızdaki kişiyle duygudaşlık kurmaya çalışmanız ve etkili bir iletişim sizin faydanıza olacaktır.

Akrep: Sosyal çevreniz, gelecek amaçlarınız, bağlı olduğunuz gruplar ve arkadaş çevrenizle alakalı bir dönemeçten geçmektesiniz. Çalışma arkadaşlarınız, çalışma ortamınız ve iş koşullarınızla alakalı konularda değişim ve ani gelişmeler yaşayabilirsiniz. Bir takım perde arkasından dönen konular ve konuşmalar gün yüzüne çıkabilir. Çalışma arkadaşlarınızla ve iş ortamınızda ilişkilerinizde dengeli, diplomasiden yana, barışçıl, karşıt ihtiyaçları aynı potadan eriten çözümler bulmaya çalışmanız sizin açınızdan daha faydalı olabilir. Bu dönemde yıkıcı, despot ve sert bir iletişim yakın çevrenizle ilişkilerinize zarar verebilir. Tutkuyla bağlı olduğunuz şeyler için tatlı bir rekabete girmeniz, insanlarla duygudaşlık kurmaya çalışmanız ve yapıcı bir iletişim sizin için daha faydalı olacaktır.

Yay: Sosyal hayatınız ve eğlence hayatınızla alakalı alışkanlıklarınız, aldığınız kararlar maddi durumunuz üzerinde baskı oluşturabilir. Bu alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Veya kariyerinizde para için daha fazla rekabete gireceğiniz, maddi amaçlarınız için daha fazla mücadele edeceğiniz yeni bir döneme giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında aşk hayatınız, çocuklarınız ve sosyal çevrenizle ilişkilerinizde gerginlikler yaşayabilirsiniz. Bu gerginlikler en nihayetinde karşınızdaki kişiye veya kendinize verdiğiniz değerle alakalı konulara kadar uzanabilir. Bu nedenle zorlayıcı ve baskıcı tavırlardan ziyade karşınızdaki kişiyle empati kurmaya çalışmanız ve ortak noktada buluşmaya çalışmanız sizin için daha iyi olabilir.

Oğlak: Yuvanız, aileniz, hayatınızın temeli, kariyeriniz ve geleceğinizle alakalı konularda yeni bir sürece giriş yapıyorsunuz. Dolunay bu yeni sürecin aileniz ve yuvanızla alakalı konularda bir değişim ile birlikte geldiğini göstermektedir. Kendinizi genel olarak baskı altında hissetmeniz olasıdır. Bu nedenle despot ve zorlayıcı davranışlar sergilemek sizi zor durumda bırakabilir. Aile içerisindeki ilişkilerde uyumu ve dengeyi korumak, barıştan ve diplomasiden yana hareket etmek bu dönemde sizin için daha iyi olabilir. Yeni girişimleriniz, tutkuyla bağlandığınız şeyler ve başarmak istediğiniz şeyler için yapıcı bir şekilde harekete geçmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.

Kova: Kardeşleriniz, yakın çevreniz ve yakın akrabalarınızla ilişkilerinizde biraz daha dengeden ve diplomasiden yana bir tutum sergilemeniz gerekebilir. Bu alanda bazı değişimler yaşayabilirsiniz. Dolunay nedeniyle ani seyahatler ve eğitim konuları karşınıza çıkabilir. Bu konularla alakalı süregelen gelişmeler daha görünür hale gelebilir veya bir nihayete erebilir. Bir şekilde olayların kontrolünün sizde olmadığını hissedebilirsiniz. Yine de yaşayacağınız değişim sizin hayrınıza sonuçlanabilir.

Balık: Bu dolunay bütçenizi denkleştirmeye çalışmanız ve harcama alışkanlıklarınızı gözden geçirmenizle alakalı gelişmeler getirebilir. Maddi durumunuzda ve borçlarınızda yaşadığınız ani değişimler sizi bu yöne sevk edebilir. Maddi durumunuzla alakalı yaşadığınız gelişmeler gelecekten beklentileriniz ve gelecek projeleriniz üzerinde baskı oluşturabilir. Maddi açıdan rahatlamak için rakiplerinizle daha fazla; ama tatlı bir rekabete girebilir, daha fazla müşteri bulmaya çalışabilir, ortaklarınızdan ve eşinizden destek bekleyebilir veya yeni ortaklıklar kurmak yönünde hareket edebilirsiniz.