Merve Çubuktepe

Bu yazıyı yazmak gerçekten çok ilginç zira bu yıl ne ara başladı ne ara bitti, anlamak zor. Oldukça garip, zorlu ve bireyselden öte tüm dünyanın hayat tarzını etkileyen bir yıl geçirdik. Maskeler hayatımıza girdi, daha da dijitalleştik. İnziva süreçleri birçok kişinin hayatında kalıcı değişimler getirdi. Ve en sonunda bu zorlu yılın son ayına geldik.

Aralık 2020 tutulmalar dönemini ve en önemlisi de yeni bir dönemin sembolü olan Jüpiter-Satürn kavuşumunu simgeliyor. Gökyüzünde bu yıl Jüpiter-Satürn-Plüton’un Oğlak burcundaki zorlu yolculuğu dünyadaki büyük değişim ve pandemi sürecini beraberinde getirdi. Oğlak burcunun zorlu ve yoğun vurgusu sebebiyle hayatlarımız daha “kuru” hale geldi. Konserler, sinema, sanat, sosyalleşme gibi kavramlar baskılandı. Evden işe işten eve, virüs kapmamak için uğraştığımız durağan bir evreye girdik. Pek tabii Oğlak burcu vurgusu kısıtlama ve mahrumiyeti de içerir. Hayatlarımız kısıtlandı, çeşitli önlemler ve hatta karantina süreçleri başladı. Kıtlık bilinci de bu yılın vurgularından biriydi ve oluşan süreçte ekonomik dalgalanmalar ve zorluklar da sürece damgasını vurdu.

Bu ayın sonu itibariyle zamanın işaretleyicileri olan Jüpiter ve Satürn Kova burcuna geçecek. Ki bu da astrolojik açıdan son yılların en önemli gelişmelerinden biri.

Jüpiter 19 Aralık 2020’de Kova burcuna geçecek ve 19 Aralık 2020 – 14 Mayıs 2021 aralığında bu burçta kalacak. Bu evre Jüpiter’in Kova burcundaki ilk dönemi. Demek ki Oğlak burcuna oluşan baskı etkisinin bir miktar hafiflemesine şahit olacağız. Özellikle hava ve ateş grubu burçlarında önemli yerleşimleri (Güneş, Yükselen, Ay vb) olanlar için iyileştirici etkiler gündeme gelebilir. Kendini daha çok geliştiren, yeni çağa, son teknolojilere ve dijital dünyaya daha fazla ayak uyduran kişiler ön plana çıkacaktır. Kolektif düşünen, takım oyunu oynayan kazanacaktır. Jüpiter 14 Mayıs-28 Temmuz 2021 aralığında Balık burcunda seyahat edip 29 Temmuz-29 Aralık 2021 dönemini yine Kova burcunda geçirecek. Bu geçişe ayrı bir yazıda detaylı olarak değineceğim.

Satürn 17 Aralık 2020’de Kova burcuna geçecek ve 7 Mart 2023’e kadar bu burçta kalacak. Satürn Kova geçişinin ayak seslerini aslında geçen sene duyduk. Reform, bilgi, teknoloji ve aydınlanmayı sembolize eden Kova Çağının bir nevi başlangıç zilini çalmasını bekleyebiliriz. Bu sürecin tüm dünyayı aynı kaderle birleştiren bu salgın ve çözümüne giden olaylar zincirine sahne olması çok dikkat çekici.

Geçmişteki Satürn Kova dönemlerinde insanlık teknoloji, ulaşım, fizik, astronomi gibi konularda çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Bu zorlu salgın sürecinde öğrendiğimiz bilgiler de ileride küresel sağlık adına çok değerli olacak, ancak aynı zamanda insanlığın ilerleyen dönemlerdeki geleceğini de şekillendirebilecektir.

Hümanizm, eşitlik, adalet ve bireysel özgürlüklerle ilgili daha fazla sesin çıkacağı, kolektif hareketin artacağı; birlikte üretmenin zamanına geçiyoruz. Telefonlarımıza gömülerek bazen kendimizi bile unuttuk, bu dönemde tekrar insan olmayı, “gerçekten” zaman geçirmeyi, sanal dünyalar yerine sahici dünyada mutlu olmayı tekrar hatırlayacağız.

Bu transit bize şu vurguyu da yapmakta. Jüpiter Kova’nın hediyelerini toplamak çok güzel ancak, Jüpiter ve Satürn yan yana ilerlediklerine göre hiçbir şey önümüze tepsiyle gelmeyecektir. Gelse bile o şeyi önemseyerek disiplin ve odağımızı korumamız gerekir.

Ve 21 Aralık 2020’de Jüpiter-Satürn kavuşumu kesinleşecek. Son yılların en önemli gökyüzü olaylarından biri olsa da unutmayalım ki bu tür kavuşumlar bir günde tesir etmez. Etkisinin gelecek yıllara dahi uzanacağı büyük bir değişim sürecinden bahsediyoruz.

Bu kavuşumların son gerçekleşme zamanları 5 Mart 1226, 31 Aralık 1285, 24 Mart 1345 ve 16 Ocak 1405. Yani yaklaşık 800 yıldır ilk kez Jüpiter ve Satürn Kova burcunda yeni bir hava döngüsü başlatıyor. Bu etkinin önemi de esasen yeni bir “çağ” açılışı. Kova sembolizmi gereği bilim, teknoloji, bireysel haklar ve inançlar hakkında önemli reformist hareketler görebiliriz. İnsanların bireysel tercih ve kararları çok daha ön plana çıkacaktır. Bu yıl da etkisini sıkça gördüğümüz protestolar, reformist hareketler daha da yükselişe geçecektir. Ki Jüpiter-Satürn Kova geçişleri ilgili dönemlerde her zaman uzay, fizik, tıp gibi birçok alanda kayda değer gelişmeler yaratmıştır.

Oğlak baskın gökyüzü totaliter, baskıcı ve köhneleşmiş sistemleri temsil ediyordu. Kova burcu ise özgürlük simgesidir. Kişinin baskıcı sistemlerden sıyrılması ve kendi kaderini kolektif bir bilinçle tayin etmesini simgeler. Bu bağlamda insanların da devlet, kapitalist düzen, iş hayatı ve maddiyat gibi konularla alakalı düşünceleri de başkalaşabilir, klasik kalıp ve dayatmaların dışında hayatlar kurmak isteyebilir. Bilişim şirketlerinin gücü daha da artarken, eski model ve kendini geliştirmeyen yapılar önemini kaybedecektir.

Bu açı kalıbına Sahipkıran deniliyor, güçlü bir etki ancak mistikleştirilmesi taraftarı da değilim. Her gökyüzü olayından ani mucize veya felaketler çıkarmamalıyız. Zamanın dokusu genelde bir anda değişmez süreç yıllara yayılır. Nitekim 2023-2024 döneminde Plüton Kova geçişi de başlayacak. Gerçek “çağ” değişimini özellikle bu dönemden sonra daha çok hissedebiliriz.

Aralık 2020 ayrıca bir tutulmaya da ev sahipliği yapmakta. 14 Aralık 2020’de Yay burcunda Güneş tutulması meydana gelecek.

30 Kasım 2020 İkizler burcundaki Ay tutulması adeta bu yıl başlayan değişik sürecin ilk fazının kapanışının sembolü. 14 Aralık 2020’deki Güneş tutulması ise “yeni hayatlarımızın” başlangıcı niteliğinde. Alışkanlıklar, fikirler ve ezberler değişti. Tutulma anında Merkür devrede, Ay ve Güneş ile kavuşumda. Bu sebeple de düşünsel olarak çok güçlü, kalıplarımızı kırmaya bizi zorlayan bir tutulma izleyeceğiz.

Yay burcu vurgusu sebebiyle kimi de çok fanatik, yargı dağıtan bir tabiata bürünebilir. Ancak aşikar ki tutulma ve Güney Ay Düğümünün de Yay burcunda olması çok emin olduğumuz, hüküm verdiğimiz konularda hiç beklenmedik ters köşelerin gelebileceğini gösteriyor. En önemli motifler açık fikirli ve hoş görülü olmak. Fanatikleşenlerin sıkıntı yaşayabileceği bir tutulma.

Tutulma anında yükselen Yengeç, yöneticisi Ay Yay burcunda. Hem duygusal ve korumacıyız ancak bir yandan da özgürlüğümüz ve tünelin ucundaki ışığı arıyoruz. Ancak herkesin kandili kendi elinde kendi yolunu aydınlatıyor. Çevreye ışık saçmak adına önce kendi yolumuzu aydınlatıp kendi çıkışımızı bulmamız gerekir. Bu sebeple de “aydınlanma” sürecine önce kendimizden başlamalıyız, başkalarını aydınlatmaya çalışarak değil. Güneş-Ay-Merkür üçlüsüne üçgen açı yapan Koç burcundaki güçlü konumdaki Mars ilk adımı atıp inisiyatif alırsak gerisinin kolay ve kuvvetli bir şekilde gelebileceğine vurgu yapıyor.

1-21 Aralık 2020 arasında Merkür Yay burcunda seyahat edecek. Merkür bu burçta zararlı dediğimiz zorlayıcı konumdadır. Tutulmalar dönemi etkisi ile birleşince bu süre zarfında inanç sömürüleri, fanatik ve kışkırtıcı görüşler, kutuplaşma gibi tesirler görebiliriz. İyicil yönüyle bir konuda uzmanlaşma ve derinleşme adına etkili bir yapıdır.

21 Aralık 2020’de Merkür Oğlak burcuna geçiş yapacak. Tam da Jüpiter-Satürn kavuşumunun olduğu gün en ciddi formlarından birine geçiyor. Yani önceliğimiz ciddiyet, formal ve düzgün iletişim tarzı. Aşırı samimi tavır ve yaklaşımların ters tepebileceği bir dönem. Bir işi ciddiyet ve kararlılıkla yapma etkisi. Diğer yandan aşırı realizm ve pesimist düşünce etkisi de oluşabilir. Merkür 8 Ocak 2021’e kadar bu burçta kalacak.

15 Aralık 2020-8 Ocak 2021 tarihleri arasında Venüs Yay burcunda seyahat edecek. Venüs’ün en uçarı, özgürlüğünü arayan ve baskıya kapalı formlarından birindeyiz. İlişkilerde özgürlük ve alan ihtiyacı artacaktır. Tutulmaların da etkisini düşünürsek eğer bu dönem ilişkilerde aşırı sorgulama, kısıtlama ve sürekli her şeyi birlikte yapma gibi fikirler sıkıntı getirebilir. Yabancı kültürler, yerler ve insanlar daha fazla ilgimizi çekebilir. Buna ek olarak uzun soluklu ilişki ve evlilikle alakalı asteroit Juno 19 Aralık 2020’de Yay burcuna geçiş yapacak. Bu sebeple özgürlük ihtiyacının daha da vurgulanacağını söyleyebiliriz.

21 Aralık 2020’de Güneş Oğlak burcuna geçiş yapacak. Kış gün dönümüne geldik! En uzun gece, aslında ışığın yükselmeye başladığı gün. Tüm Oğlakların doğum günü kutlu olsun, yeni yaşınız güzellikler getirsin.

Aralık ayının öne çıkan astrolojik gelişmeleri: Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

1 Aralık 2020 / Merkür Yay Burcunda: Merkür bu burçta zararlı dediğimiz zorlayıcı konumdadır. Tutulmalar dönemi etkisi ile birleşince bu süre zarfında inanç sömürüleri, fanatik ve kışkırtıcı görüşler, kutuplaşma gibi tesirler görebiliriz. İyicil yönüyle bir konuda uzmanlaşma ve derinleşme adına etkili bir yapıdır.

6 Aralık 2020 / Venüs-Neptün Üçgeni: En romantik açı kalıplarından biri olan bu etkileşim ilişkilere romantizm, hayaller ve özlem duygusunu getirebilir. Aynı zamanda ilham ve hayal gücünü de körükleyen bir tesirdir.

9 Aralık 2020 / Güneş-Neptün Karesi: Her türlü aldanma ve aldatmaya açık bir tesir. Unutkanlık ve dikkatsizlik görülebilir. Bu sebeple dolandırıcılığa karşı tetikte olmak, kritik kararları bu zaman dilimine getirmemekte fayda vardır. Eşyaları iyi kontrol etmek, not almak ve veri yedeklemek de koruyucu olacaktır.

11 Aralık 2020 / Güneş-Mars Üçgeni: Bu dinamik açı kalıbı ateş enerjisi ile birleşince daha da güçlü ve olumlu hale geliyor. Yaşam sevincini arttıran ve canlılığı yükselten bir tesir. Heves ve cesaretimiz artabilir, ertelediğimiz veya çekindiğimiz işleri başarıyla tamamlayabiliriz. Sportif faaliyetler için de çok uygun bir açıdır.

11 Aralık 2020 / Güneş-Güney Ay Düğümü Kavuşum: Karmik etkisi yüksek bu yerleşim önemli hesaplaşma, yüzleşme ve borç kapatmayı simgeliyor. Kadersel olaylar, döngü sonlanmaları ve bir yapbozun tamamlanması gibi durumlar söz konusu olabilir.

13 Aralık 2020 / Merkür-Neptün Karesi: Bu zorlayıcı açı kalıbı dikkatsizlik, yanılgı, çelişkili ifadeye işaret eder. Kendimizi ifade etmekte veya anlaşılmakta zorlanabiliriz. Her şey iki uçlu ve yanıltıcı olabilir. Yalanlara açık bir tesirdir, özellikle ticari konularda dolandırıcılığa dikkat.

14 Aralık 2020 / Merkür-Güney Ay Düğümü Kavuşum: Bir tek söz veya yazılı cümlenin bile her şeyi değiştirebileceği, kadersel ve önemli konuşmaların yaşanabileceği bir etki. Ani sonlanmalar gündeme gelebilir, bir travma çözülebilir.

14 Aralık 2020 / Yay Burcunda Güneş Tutulması: Saat 19:16’da 23 derece Yay burcunda gerçekleşecek olan bu tutulmanın detayları yazının ilk bölümünde verilmiştir.

14 Aralık 2020 / Venüs-Jüpiter Altmışlığı: İki iyicilin en güzel buluşmalarından biri olan bu açı kalıbı hem duygusal hem de finansal konularda çaba gösterildiği takdirde başarı ve bereket getirme etkisine sahip.

15 Aralık 2020 / Merkür-Mars Üçgeni: Bu olumlu açı kalıbı iş, mülakat, ticari girişim, önemli yazışma ve konuşmalarda inisiyatif kullandığımız takdirde başarı sağlayabilir. Tüm bu konularda ilk adımları atmak adına harika bir tesir.

15 Aralık 2020 / Venüs-Satürn Altmışlığı: Duygusal konularda en yapıcı ve sağlamlaştırıcı tesirlerden biridir. Güneş tutulmasından sonra gerçekleşmesi de olumlu. Kalıcı, ciddi ve kök salan ilişkiler konusunda destekleyici niteliğe sahip.

15 Aralık 2020 / Venüs Yay Burcunda: İlişkilerde özgürlük ve alan ihtiyacı artacaktır. Tutulmaların da etkisini düşünürsek eğer bu dönem ilişkilerde aşırı sorgulama, kısıtlama ve sürekli her şeyi birlikte yapma gibi fikirler sıkıntı getirebilir.

17 Aralık 2020 / Satürn Kova Burcunda: Uzun vadeli ve çok önemli bir transit. Satürn 7 Mart 2023’e kadar bu burçta kalacak. Etkileri detaylı olarak yazının ilk bölümünde belirtilmiştir.

18 Aralık 2020 / Juno Yay Burcunda: Venüs Yay burcuna geçişiyle eş zamanlı bir transit olduğundan ötürü ilişkilerdeki özgürlük ihtiyacı ve alan bilinci kavramının daha da vurgulanacağını söyleyebiliriz.

19 Aralık 2020 / Jüpiter Kova Burcunda: Bir diğer uzun vadeli ve önemli transit. İlk olarak 19 Aralık 2020 – 14 Mayıs 2021 aralığında bu burçta kalacak. Jüpiter 14 Mayıs-28 Temmuz 2021 aralığında Balık burcunda seyahat edip 29 Temmuz-29 Aralık 2021 dönemini yine Kova burcunda geçirecek. Transitin etkisi detaylı olarak yazının ilk bölümünde belirtilmiştir.

20 Aralık 2020 / Güneş-Merkür Kavuşumu: Yılın son Güneş-Merkür kavuşumu Yay burcunda gerçekleşecek. Bir konuya odaklanmak, plan yapmak, niyet etmek ve ilk adımları atmak adına harika bir tesir. Ufkumuzu açacak yeni düzlemler keşfedebiliriz.

21 Aralık 2020 / Merkür Oğlak Burcunda: Merkür’ün en ciddi formunda önceliğimiz ciddiyet, formal ve düzgün iletişim tarzı. Aşırı samimi tavır ve yaklaşımların ters tepebileceği bir dönem. Diğer yandan aşırı realizm ve pesimist düşünce etkisi de oluşabilir. Merkür 8 Ocak 2021’e kadar bu burçta kalacak.

21 Aralık 2020 / Güneş Oğlak Burcunda: Kış gün dönümüne geldik! En uzun gece, aslında ışığın yükselmeye başladığı gün. Tüm Oğlakların doğum günü kutlu olsun, yeni yaşınız güzellikler getirsin.

21 Aralık 2020 / Jüpiter-Satürn Kavuşumu: Yılın en önemli açılarından biri. En son 16 Ocak 1405’te meydana gelmişti. Açının detaylı açıklaması yazının ilk bölümünde verilmiştir.

23 Aralık 2020 / Mars-Plüton Karesi: Mars ve Plüton sonuncu kere kare açı gerçekleştirmek üzere bir araya geliyorlar. Bu açı kalıbı patlayıcı ve tepkiseldir. Yıl sonu yoğunluğu getirebilir. Diğer yandan patlama, yangın ve doğal afetlerle de alakalıdır.

25 Aralık 2020 / Merkür-Uranüs Üçgeni: Yaratıcı düşünce, ifade ve çözüm odaklı bir etkileşim. Özellikle de iş başvurusu, mülakat, bir proje hazırlama ve sunma gibi konularda destekleyici.

28 Aralık 2020 / Güneş-Uranüs Üçgeni: Bir önceki açıyı destekleyen bu form enerjimizi yükseltirken özgürleşme duygumuzu da arttırıyor. Konfor alanından çıkmak, yeni şeyler yapmak ve keşfetmek isteyebiliriz.

30 Aralık 2020 / Venüs-Neptün Karesi: Duygusal konularda zorlayıcı tipte olan bu açı aldatma ve aldanma deneyimlerini simgeliyor. Her şeyi toz pembe görmek yerine gerçekçi ve mantıkla ilerlemek çok önemli. Aynı şey finansal konular için de geçerli.

30 Aralık 2020 / Yengeç Burcunda Dolunay: Yılın son önemli gökyüzü olayı. Kalple mantık arasındaki çatışmanın sembolü. Geçmişten gelen kadersel ilişkilerde tekrar yollar kesişebilir. Kimi için nihai bir son kimi için yepyeni bir başlangıç.

31 Aralık 2020 / Venüs-Güney Ay Düğümü Kavuşum: Dolunaya bağlantılı olarak Venüs-Güney Ay Düğümü kavuşumu da yılın son günlerinde aşka dair büyük sürprizler, hesaplaşmalar, hiç beklenmedik başlangıçlar ve sonları beraberinde getiriyor. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir ay dileğiyle,
Merve Çubuktepe