Merve Çubuktepe

Hep istediğim bir çalışmayı sonunda sistematize hale getiriyoruz. Düzenli aralıklarla sanat, spor, iz bırakan kişilerin, önemli anların haritalarıyla alakalı analiz çalışmaları yapacağım.

İlk çalışmamda en sevdiğim gruplardan biri olan Iron Maiden’ın biricik ve eşsiz solisti Bruce Dickinson’ı ele almak istiyorum. Takipçilerimin çoğunun bildiği gibi sıkı bir rock ve metal müzik dinleyicisiyim. Bu türleri sevmiyorsanız da bu yazıdan keyif alabilirsiniz merak etmeyin, zira çok ilginç bir insanın en az kendisi kadar ilginç haritasını değerlendirirken harita okuma konusunda da pratik yapacağız.

Bu kişi hem dünyanın en önemli gruplarından birinin solisti, en önplandaki yüzü; aynı zamanda British Airways’te de çalışmaktan keyif alan bir yolcu uçağı pilotu, bitmedi ayrıca savaş uçağı pilotu, tank kullanmayı biliyor. Ayrıca müzik işlerine girmeden önce olimpiyat ekibine seçilebilecek bir eskrimciydi, aynı zamanda da okült konularda kitaplar yazmayı ve filmler çekmeyi seviyor… Son olarak da 1994’te işgal altındaki Saray Bosna’ya kimse adım atamaz kaçmaya çalışırken bir kamyonetin arkasında nereye gideceği belirsiz bir yolculuğa çıkan, tek amacı insanlara müzikle umut götürmek isteyen çok cesur bir insandan bahsediyoruz. Yeteneklerini ve yaptıkları saymaya satırların pek yetmeyeceği bu çok yönlü insan bir yandan da önemli fütürist teknolojik araştırmalara fon vermekte.

Bu kadar ön planda ve adımını attığı her işte başarı olan bu insanın Güneş Aslan onuncu ev yerleşimi şaşırtıcı değil. (Madonna başta olmak üzere birçok solist ve yıldızın haritasında bu tür Aslan vurguları görülür) Ve Bruce’un harika bir Güneş-Uranüs kavuşumu var ki asıl onu “O” yapan bu kavuşum. Her zaman çağının ilerisinde olması, bir yandan uçaklara ilgisi, gelecek için yatırımlar yapması ve rock/metal müzik tarihinde devrimsel birçok şeyi gerçekleştirmesi ile oldukça güçlü bir karakter.

Meslek noktasının Balık olması yine en az iki meslek sahibi olmaya açıklık getirirken noktanın hem modern yöneticisi Neptün, hem de klasik yöneticisi Jüpiter birinci evde güçlü konumdalar. Üstelik birinci evde şahane bir Jüpiter-KAD kavuşumuna sahip olması da görünürlük ve başarı adına harika bir etkileşim.

Diğer yandan Bruce Ay-Mars Boğa kavuşumlu oldukça da dediğim dedik bir insan. Kendi kararları ve oluşturduğu dünyada değişimleri pek sevmemekte. Ancak Uranüs-Mars karesi de etkin. Bu da ani parlama ve kopuş etkisi getirebiliyor. Nitekim Bruce Mayıs 1992 itibariyle zaten hiçbir zaman iyi geçinemediği grubun beyni Steve Harris ile yumruk yumruğa kavgaya giriyor (bu ilk kavga değil) ve gruptan ayrılıyor. Aile hayatı düzen, sevgi ve huzur kavramları çok önemli. İkinci evliliği uzun yıllardır devam ediyor, çocuklarının hepsine büyük özen gösteriyor.

Merkür’ü Başak burcunda yücelen konumda, az ama öz arkadaşları her daim oldu ve Bruce bu arkadaşlarını gerek müzik gerek sosyal hayatta hep destekledi. Diğer yandan saat gibi çalışan bu zihin kah muhteşem şarkı sözleri kah gruptaki herkesi bıktıracak detaycılığı ile sürekli hareketteydi.

Güneş-Mars karesi de zaman zaman ego problemleri, patron kim sorularını ve tabii agresyonu getirir. Bruce bir yandan kendini rakipsiz hissediyordu ancak “ortak” olduğu grup (Iron Maiden) ne kadar ona saygı gösterse de grubun diğer sivri ismi Steve bir sınır koyuyordu. İkisinin Merkürleri tam karşıt açıdaydı, Bruce’un Başak Steve’in ise Balık. Karşıt Merkürler genelde iki taraf olgunlaşana kadar birbirlerini yemeye devam ederler. Ve bu kim uzağa işeyecek tartışmaları hem yaratıcılık hem kaosa yol açsa da Bruce ayrıldıktan sonra solo kariyerine yönlendi hem de yanında bir Iron Maiden üyesi olan Adrian Smith’i alarak.

Bruce’un hayatı 22 Mart 1982 “The Number of the Beast” albümü ile değişiyordu. Haritasında yükselen girişinde Satürn tam kavuşumda. Transit Plüton ise meslek noktası yöneticisi Jüpiter’i tetikliyor. Ve inanılmaz bir şekilde meslek noktasının da tam üzerinde transit Merkür var. KAD dokuzuncu ev ve yükselen yöneticisi Venüs ile kavuşumda. Bruce’u tüm dünyaya tanıtan, mesleğini en ileri seviyeye taşıyabileceği potansiyeller söz konusu. KAD, yükselen yöneticisi Venüs dokuzuncu ev kavuşumu ise Bruce’un ilk kez tüm uzakdoğuyu turladığı, ABD gibi İngiltere hariç ülkere giderek sesinin gücünü ispatladığı yerler. Artık tüm müzik dünyası bu turne sonucunda Iron Maiden ve solisti Bruce Dickinson’u tanıyordu. Ve son olarak yükselen kavuşum Satürn kişiye büyük bir sorumluluk ve disiplin de talep edecekti. Ufak grupta çalma dönemi bitmiş artık çok daha ticari bir ortam, imza günleri, anlaşmalarla dolu bir yaşam başlıyordu.

Bruce gruptan Eylül 1993’te ayrıldı ve tam bu sırada Jüpiter on ikinci evden yükselene ilerlemekteydi. Mars da zararlı olduğu Terazi burcunda yükselen ile kavuşumdaydı, ancak Venüs onuncu evdeydi. Yani bu ayrılık birçok kimsenin hakkında düşüneceği gibi onu bedbaht edecek bir durum yaratmayacaktı. (Nitekim öyle de oldu) Grup üyelerinden Steve Harris ise çok daha sert demeçler veriyordu bu konuyla ilgili. (Meraklısı için Güneş-Ay Balık, Ay Balzamik, Merkür Balık-Plüton karşıtı, Venüs Boğa-Kiron Kova karesi, Güneş-Ay neyse ki Uranüs Yengeç ile üçgen)

Bakalım bu ayrılığın sonunda kim “mahvolacaktı” ? (İş gerçekten bir ara bu derece gerilmişti.)

Aralık 1994’te belirttiğim gibi çoğu insanın asla cesaret edemediği bir misyonu üstlendi. Uzun süredir işgal altında olan, katliam ve soykırımın devam ettiği Saraybosna’da ölüm ve yaşam arasında bekleyen insanlara moral vermek amacıyla konser vermeye karar verdi. Bir kamyonetle her yerde askerler, keskin nişancı ve bombaların olduğu yerlerden geçerek gizlice konser alanına gitti Bruce. Toplu hedef olmasın diye el altından dağıtılan ve fısıltıyla haber verilen biletlerin sahipleri içeri girdiklerinde gerçek bir rock şovu ile karşılaştılar ve çektikleri acıları biraz da olsun unuttular. Nitekim silahları kalmamıştı belki ama müzikle direnmeye karar verdiler, Bruce’un gidişi sonrası birçok Saraybosnalı genç enstrüman çalmaya ve müzik yapmaya odaklandı. Burada çok önemli bir motif GAD ile Bruce’un Ay’ının kavuşumu. Ay ve GAD yedinci ev, ortaklar evinde. Bu dönemde birlikte çaldığı ortakları –grup arkadaşlarıyla- gerçekten kadersel derece önemli bir olaya gidiyordu. Ayrıca Vesta dönüşü yaşamaktaydı. Astereoid Vesta bir misyona kendini adama, canın pahasına da olsa bu yolda ilerleme gücüne işaret eder. Nitekim bu cesur insanlar Bruce önderliğinde bunu gerçekleştirmişti.

Bruce esasen gruptan ayrıldıktan rahatlamış gibiydi, zira sürekli aynı çizgide giden ve ana akıma uyması gereken Iron Maiden’da kendi ilgi alanları, şarkı sözleri, okültist ve sembolizm odaklı işlerini yansıtamıyordu. Müzik tarihine geçen bir gruptan ayrılan bir insanın çıkardığı en başarılı solo rock/metal albümü sayılan “Chemical Wedding” isimli albümü 15 Eylül 1998’de çıkardı. Bruce’un yukarıda saydığım çok yönlü özelliklerini en iyi yansıttığı işlerden biri olan bu albüm sayısız ödül aldı.

Bruce’un adeta rönesansı olan bu albümin çıkış tarihine baktığımızda transit Mars Aslan tüm heybetiyle onuncu evde Güneş’i tetiklemiş, öncesinde de Uranüs’ü. Gerçekten de Bruce’un solo kariyerinde en yaratıcı, farklı ve kalıpları kıran (Uranüs) çalışması buydu. Aynı zamanda Merkür dönüşü de yaşamaktaydı. Sırasıyla Venüs ve Merkür natal Merkür’ünü tetiklemişti ki bu da gerek işindeki yaratıcılık, en mükemmeli amaçlama ve aynı zamanda Merkür’ün dokuzuncu evi yönetmesi sebebiyle uluslararası başarı anlamına geliyor. Nitekim San Paulo olmak üzere dünyanın dört bir yanında çok önemli konserler verdi.

Ve Iron Maiden cephesinde işler pek iyi gitmiyordu, eski büyük gruptular ancak Bruce yerine aldıkları isme şans verseler de seyirici yeni solisti benimsemiyordu. Ses rengi ve tarzı çok farklıydı, herkes Bruce’u istiyordu. Dik duruş sergilemeye çalışsalar da 1999 yılında beklenen haber geldi, Bruce dostu Adrian Smith ile birlikte gruba döndü. Ve birlikte yeni Maiden döneminin en başarılı albümü olan Brave New World’ü 29 Mayıs 2000’de çıkarttılar.

Burada en dikkat çeken konu tabii ki transit Ay düğümleri. Transit KAD kariyer evi girişi ve haritanın tepe noktası MC’yi tetiklemek üzere. Akıl, strateji ve zaferle alakalı Pallas da Uranüs-Pallas-Güneş kavuşumunu tetikliyor. Ancak asıl konu tabii ki Ay düğümleri. Zira Bruce’un hayatında yeni bir kariyer dönemi açılıyor. Hem Maiden ile dev turnelere çıkıyor hem de solo albümleri ile zaman zaman kendini rahatlatıyor, kitap yazıyor vb. Hayat döngüsünde hep istediği iş-aile-kalp huzuru burada şekilleniyor esasen. Gökyüzündeki İkizler burcu vurgusu sebebiyle bu geri dönüş ve yeni albüm haberi de basında inanılmaz şekilde yankılanıyor albüm satış rekorları kırıyor.

Sağlık açısından Aralık 2014 Noelden kısa bir süre önce Bruce’a boğaz kanseri teşhisi konuyor. Ailesi ve birçok fanını yasa boğan bu durum May 2015’e kadar sürüyor ve akabinde neyse ki kalıcı olarak kanserin bittiği açıklaması geliyor. Hastalanma anında çok ironik bir şekilde Kiron kendisinin hastalık noktasının tam üzerinde… Bu birinci zorlayıcı etki. Diğer yandan Güney Ay Düğümü de altıncı eve (sağlık ve hastalıklar evi) geçiş yapmış ve Uranüs’e yaklaşıyor. Üstelik Ay-Mars Boğa (Boğaz bölgesi) de transit Mars Kovadan sert kare açı almakta.

Ve iyileşme anında “Budur” dedirten bir sahne var. Transit Jüpiter Aslan, partil bir şekilde Bruce’un Güneş’i ile kavuşumda. Yani onu, varlığını iyileştiriyor. Yanında da Junı sevimli bir şekilde durma. Aynı zamanda sevdiklerinin desteği ve insanların güçlerini onun için birleştirmesinin sembolü olan Venüs-Vesta kavuşumu da dikkat çekici. Ancak burada tabii esas şovu yapan Jüpiter, iyi ki varsın Jüpiter. :)

Uzun bir yazı oldu, ancak size hem bir müzik duayenini tanıtmak hem de bu kişinin hayatındaki ilginç olayları astrolojik düzlemde en detaylı şekilde anlatmaya çalıştım. Bu tür analizlere devam edeceğim.

Sevgilerimle,
Merve Çubuktepe