Merve Çubuktepe

Takipçi ve danışanlarımızdan pek çok astroloji bilgisi sorusu alıyoruz. Hem astrolojiyi daha iyi anlamak, hem de yazıları daha verimli takip edebilmenizi sağlamak adına en çok sorulan soruları cevaplayacağım bu yazıda. Bu konsepte ilerleyen dönemde ara ara yer vereceğim.

Ay boşlukta ne demektir?
Ay iki günde bir burç değiştirir ve bu esnada bir çok gezegenle açı yapar. Günlük astrolojik yorumların özünü de bu açılar oluşturur. Ancak Ay burç değiştirmeden önce başka bir gezegenle temel açısı artık kalmadıysa “boşluk” dediğimiz konuma geçer. Yani açısız Ay bir sonraki burca geçene kadar yolculuğunu sürdürür. Bu durum dakikalar ya da uzun saatler de sürebilir.

Ay astrolojide ışığı taşıyandır; bundan ötürü açısı olmadığında pusulası olmayan bir gemiye benzer. Bundan ötürü de Ay boşluktayken önemli bir işe başlamak, karar almak, mülakat vb önerilmez. Zira sonuç almakta zorlanılabilir; iş beklediğiniz gibi gitmeyebilir. Burç değişince Ay boşluktan çıkar; tekrar verimli bir atmosfer oluşur.

Güncel bir transitin etkisi haritamızdaki aynı gezegenin durumuna göre mi belirlenir?
Çok karıştırılan bir konu var ki; misal bir Jüpiter transitinin etkisinin olumlu ya da olumsuz nasıl olacağı haritadaki Jüpiter’in durumu ile doğrudan alakalı olduğu düşünülüyor. Tabii ki bir gezegenin haritada retro olup olması transitin etkisini nasıl alacağını şekillendirebilir ancak bu her şey demek değil. Mesela bir kişi Satürn Akrep olsun, gökyüzünde de Satürn Yengeç transiti etkin olsun. Kişi Satürn’ü olumlu açı alacak diye sevinebilir, ancak haritanın ya geri kalanı (Güneş, Yükselen, Ay vb) zor etkiler altındaysa… Ya da tam tersi kötü açı aldığını düşünen bir kişinin haritasının geneli çok iyi durumda olabilir. Bir transitin etkisinin nasıl olacağı sadece bir değişkene özellikle de transit gezegenin nataldeki izdüşümüne bakarak belirlenemez.

Uranüs, Neptün, Plüton, Kiron, Juno vb retroları bana neler getirecek?
Kolektif gezegenlerin yörüngesi oldukça uzundur. Bundan dolayı da retroları aylarca sürer. Asteroidlerin çoğunda da benzer bir durum vardır. Retro transitler elbette önemli ama asıl kişisel gezegenler (Merkür, Venüs, Mars) ve sonrasında zamanın işaretleyicilerinde (Jüpiter ve Satürn) önem kazanıyor. Diğer gezegen ve astreoidler retroları sırasında o uzun süre zarfında çok az derecelik geri hareket yaparlar. Bundan dolayı etki alanları çok sınırlıdır, ancak o gerileme derecesinde haritada özel bir noktayı, açı kalıbını tetikliyorlarsa gözle görülür bir etki yaratırlar. Uranüs, Neptün ve Plüton öncelikle daha toplumsal konularla alakalı, makro düzlemdeki gezegenlerdir; sadece haritaya özel bir temas olduğunda bireysel etki oluşturmaya meyillidirler.

Haritada çok sayıda retro olması kötü bir durum mudur?
Retro içe dönük bir enerjidir ve aynı zamanda yavaşlamayı da sembolize eder. Gezegenin retro olması özellikle “Horary - Soru Astrolojisi” gibi branşlarda son derece önemlidir, çünkü yorumun sonucunu şekillendirirler. Kişisel haritada ise bir kişinin retro gezegeni ne kadar çoksa içe dönüp yüzleşmesi gereken tema o kadar çoktur. Aynı zamanda bir konuda hatalı yolda gidiyorsa şayet bu durumu düzeltene kadar bozuk plak gibi aynı durumları yaşayabilir. Diğer yandan retro bir gezegenin asaleti, haritadaki durumu ve aldığı açılar da çok önemlidir. Bu kriterlerde problem yaşıyorsa şayet gezegen ve temsil ettiği konular kişinin hayatının en önemli sorun kaynağı ve mücadele alanı olabilir. Diğer yandan retrosu çok insanlar karmik açıdan çok fazla sınavı olan, ruhu tekamül ettiğinde huzura erebilecek kişilerdir. Ancak bu durum kesinlikle dünyanın sonu değildir. Retrosuz ancak çok zor yerleşimli bir harita sahibi çok daha şanssız deneyimler yaşıyor olabilir.

Astroloji hangi sorulara cevap vermez?
Özel bir teknik olan Soru Astrolojisi (Horary) danışanın önemli sorularına cevap verebilmek için oluşturulmuş bir tekniktir. Ancak ne olursa olsun bazı soruların cevabının verilmesi sağlıklı değildir. Başkalarının ölümü, ağır hastalığı hakkında karanlık doğadaki sorulara asla cevap verilmez. İnsanın evleneceği, çalışacağı vb kişinin burcu söylenemez. Evlilik evi girişi, alçalan evleneceğiniz kişinin burcu değildir. “Hakkımda neler düşünüyor” gibi kişinin tamamen zihni ile alakalı ya da “Adının içinde hangi harfler var” gibi fal soruları astrolojide bulunmaz. Astroloji iki kişi arasındaki uyumu ve potansiyeli araştırır; mutluluk ve zorlanmalara dair olası dönemleri inceler.

Astroloji yazıları hangi burca göre okunmalı?
Bu transit ya da gök olayı hangi gezegenle alakalı olursa olsun genel yazılar yükselen burca göre okunmalıdır. Yükselen burcu bilmek için doğum saatinizin net olması gerekir. Eğer değilse doğum saati belirleme (rektifikasyon) işlemi yapılmalıdır. Eğer yükselen burcunuzu bilmiyorsanız şayet Güneş burcunuzu okumalısınız. Ancak hiçbir genel yazı Ay burcundan, Venüs burcundan vb kesinlikle okunmaz, bunlara göre yazılmaz. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Devamı gelecek…
Sevgilerimle,
Merve Dirağ