Merve Çubuktepe

Bir doğum haritasında kişinin ruhsal yapısını anlamak ve insanın kendisini tamamlama yolculuğunda neler yapması gerektiğini saptamak adına Ay Düğümleri müthiş bir rehberdir. Ay düğümleri sanal noktalardır, Ay’ın Dünya etrafındak,i Dünya’nın ise Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişimleridir. Birbirine tam karşıt açı ile duran bu iki noktaya Kuzey ve Güney Ay Düğümü denir. (Yazının akışını bozmamak için ilgili yerlerde Kuzey Ay Düğümü KAD, Güney Ay Düğümü GAD olarak kısaltılacaktır)

En sade şekliyle anlatmak gerekirse bir doğum haritasında kişinin gelişim adına ilerlemesi gereken nokta Kuzey Ay Düğümüdür. (Hint astrolojisinde Rahu) Yani Kuzey Ay Düğümü insanın aslında bir nevi yol gösteren Kutup Yıldızıdır. Bu düğümün bulunduğu burç ve evin teması kişinin alışkanlıkları, travmaları ve üşengeçliğini kırıp çabayla yönelmesi, akabinde kendisini geliştirmesi gereken konuları gösterir. Kişi KAD’a doğru ilerledikçe hayatında olumlu değişimler görebilir, kendi yaşam planına daha uygun bir hayat kurabilir.

Diğer yandan Güney Ay Düğümü ise kişinin alıştığı, hatta bağımlı olduğu, kırmakta zorlandığı davranış kalıplarını gösterir. (Hint astrolojisinde Ketu) GAD’ın olduğu bölge kişinin kendini oradan özgürleştirmesi ve kendisini geliştirmesi gereken yerdir. GAD’ı bir otomatik pilot gibi düşünürsek eğer kişi GAD’ı neredeyse o davranışın gölge yönüne ve abartılı durumuna çok hızla girebilir, değişmekten çekinebilir ya da üşenebilir ve nihayetinde hayatında bir sürü sorun yaşar. GAD’ı iyi anlamak hayatta korku ve zaaflarımızı yenmemizi de sağlar.

Psikolojik olarak GAD kişinin geçmişi, koşullandığı kavramlar ve davranışlar; aynı zamanda travmalarıyla da ilişkilendirilir. Korku GAD için kilit kelimedir. Birçok insan içindeki herhangi bir korkudan ötürü bir şeylerden kopamaz ya da kendini değiştirmekte zorlanır. Bu korkuyu kırmak için de çare ve istikamet KAD’ın gösterdiği yoldur.

Karma astrolojisinde GAD bir önceki yaşamı anlamak adına büyük önem taşır. Eğer enkarnasyona inanıyorsanız ve anlamını keşfetmek niyetindeyseniz eğer mutlaka GAD’ınızı incelemeniz gerekir. Kişinin önceki hayatındaki karmik yükler, ödemesi gereken bedel ve nasıl bir hayat yaşadığına dair bilgileri edinmeye GAD’ın durumu ve GAD ile irtibatı olan gezegen/köşe noktaların inceleyerek başlayabilirsiniz.

Pek tabii ki KAD ve GAD birbirine zıt olmakla birlikte GAD bir öcü değildir. İnsan GAD özelliklerini yok edemez, etmemelidir. Aksi durumda kendi ile çelişmeye ve eksik kalmaya başlar. Kişiye düşen KAD’ın izinden giderken bu iki yönümüzü de adeta Yin-Yang gibi bir dengeye oturtarak kullanmaktır.

Ay Düğümleri 19 yıllık bir döngü içerisindedir bu zaman içerisinde aynı burç ve dereceye dönerler, yani illa ki haritanızda bu hizalanma durumu yaşanacaktır. Ay düğümleri hizalanmaları ilgili dönemde haritanız güçlü gezegen tesirleri altındaysa çok önemli ve kadersel olayları gündeme getirebilirler.

Bir haritada KAD ile kavuşumdaki gezegen daha güçlü ve hayırlı olarak kabul edilir. Gezegenin olumlu tesirinin potansiyeli artar. KAD ile kavuşan gezegen haritadaki en büyük müttefikiniz olabilir. Haritadaki GAD kavuşumlu gezegen ise potansiyeline göre daha zor durumdadır ve ilgili gezegenin olumsuz özelliklerine doğru çekilme olasılığı yükselir. Haritada en dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Ay düğümlerinizi bilmiyorsanız şayet astro.com gibi sitelerden ücretsiz harita çıkartarak öğrenebilirsiniz. Kuzey Ay Düğümünüyle aynı derecede ve zıttı olan burç Güney Ay Düğümünü gösterir.

Ay Düğümlerinin Anlamları:

Kuzey Ay Düğümü Koç – Güney Ay Düğümü Terazi:
Ben-Biz aksını temsil eden bu yerleşimde “birey” olma teması asıl görevdir. Kişi sürekli insanlarla ve sosyallikle çevrili olmak isteyebilir, yalnız kalmaktan ve inisiyatif almaktan korkabilir. İnsanların onayı, varlığı ve iyi davranışlarına bağımlı olma ihtimali vardır. Hoş görülmeme ya da kabul edilmeme korkusundan ötürü bireysel alanını çizmekte zorlanabilir, herkese tabi olmak ya da iyi geçinmekle uğraşabilir. Oysa ki hayatta kişinin zaman zaman yalnız kalması, kendi kararlarını kendi vermesi ve en önemlisi kendi isteklerinin peşinden koşacak cesarete ulaşması lazımdır. Bitmeyen ama hayrı olmayan ilişkiler, insanları hayatın en odağına koyma ve kendini unutma gibi temalar sıkça görülebilir. “Önce Ben” demeyi öğrenmek zorundadırlar. Kişi yalnız kalmaktan korkarak sıkça eski kangren ilişkilerine yönelebilir. Ne zaman bir yalnızlık imtihanı varsa Ay düğümleri aksı bir şeyler anlatmaya çalışmaktadır. Kendi başınayken kişinin aslında daha güçlü olduğunu hatırlaması gerekir. Bu düğümlere sahip kişiler hayatının dümenini kendi elinde tutmak zorunda olan insanlardır. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Boğa – Güney Ay Düğümü Akrep:
Kişinin hayattaki en büyük korkusu düzeninin bozulması ve kriz temasıdır. Alışık olduğu maddi başta olmak üzere manevi düzen sarsıldığında ya da bir risk oluştuğunda kişi ciddi şekilde panikleyebilir. Bu aksta kişi için “güvenlik” duygusu çok önemlidir, ancak güvenin sağlanması adına hep dışarıdan destek bekler. Maddi aks söz konusu olduğundan kişi sürekli olarak desteklenmek ve maddi açıdan bakılmak isteyebilir. Kriz anlarında bir yardım almadan çözüm bulamayacağına inanır, ya da sürekli bir kriz ve düzeninin bozulma korkusu yaşayabilir. Kendi gücüne, kendi kaynaklarına ve kararlılığına güvenmeyi unutur. Oysa ki bu düğümler kişiye mutlaka kendi kendine yetebilme misyonu getirir. Kendi parasını kendi kazanmalıdır. Kişi en derinlerde aşırı kıskanç, her şeyi gözlemleyen, hiç unutmayan ve pesimist düşünen biri olabilir. Bu yerleşimde kişi şükretmeyi öğrenmeli ve elindekilerin kıymetini bilmelidir. Bir diğer gelişim alanı ise bir şey “bitti” ise bittiğini kabul etmeleridir, zira bu kabulü yapmayıp olmayacak bir şey için çok inat edip uzun zamanlarını hatta yıllarını harcayabilirler. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü İkizler – Güney Ay Düğümü Yay:
Bu yerleşimdeki kişilerin en büyük sınavları “bilmekle” alakalıdır. Zira bu yapıda herhangi bir konuda aşırı iddialı olma, fanatik yaklaşım ve yargılayıcı tavır görülebilir. Kişinin zaman zaman dünyaya her ne kadar bir konuda donanımlı olursa olsun bir çocuğun gözüyle bakarak soru sorması, farklı görüşlere açık olması ve öğrenmesi lazımdır. Üstünlük taslayan, eleştirel ve iddialı tavırlar zarar getirebilir. Farklı insanlarla konuşmak, farklı fikir ve inançları anlamak, sürekli yeni bir şeyler öğrenmek kişiyi ruhsal açıdan geliştirecektir. Kendi kabuğuna çekilmek yerine insanlarla içiçe olması, iletişim yeteneklerini kullanması önemlidir. Bazen bir inanış ya da yaşam tarzına kendisini aşırı kaptırabilir, diğer her şeyden soyutlanabilir. Aşırı iyimser ve pespembe gözlüklerle dünyaya bakma eğilimi vardır, objektif olması zorunludur. Her şeyi aşırı onaylamak ve tamamen reddetmek arasında dalgalanma yaşayabilir. Olaylara da pratik bakmayı öğrenmek hayatına iyi gelecektir. Hayatına mizah, günlük hayat diyalogları ve bilgiyi daha çok sokmalıdır. Dengelendiğinde gerçek bir bilge olup insanlara ışık tutabilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Yengeç– Güney Ay Düğümü Oğlak:
Kişinin hayatındaki en büyük takıntısı statü olabilir. Toplumda saygı duyulan, mevki sahibi, zengin ve güçlü biri olmak her şeyden önemli görünebilir. Bu isteklerini insan ilişkilerindeki seçimlerine de yansıtır. Duygularını yansıtmayı, kalbini açmayı ve gözyaşlarını büyük bir zayıflık olarak görebilir. İçindeki güzel ve naif değerlerin önemini unutur, sürekli kendisini daha katı biri olmaya zorlar. Oysa ki Ay düğümlerinin gösterdiği yön kalbinin içindeki sevgiyi hissetmek ve bunu paylaşmaktan çekinmemektir. Kişi âşık olmak ve duygularını göstermekten de çok korkabilir. Sadece mantık evliliği yapabilir. Hayatında ilerlemek ve başarı kazanmak adına ruhsal açıdan da doyması gerektiğini kabul etmesi lazımdır. Sadece yalnız ve işkolik bir kişi olarak değil ailesi ve sevdikleri ile hayatına devam etmelidir. Aşka kalbini açmalıdır. Sürekli başkalarına iş buyurmak ve hizmet ettirmek yerine kendisinin de insanlara bakması, beslemesi ve ilgilenmesi gerekir. Aile ve iş hayatı dengesini sağlamak önemlidir. Annelik/Babalık kavramı kişinin hayatında yeni bir dönemi başlatabilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Aslan – Güney Ay Düğümü Kova:
Bu aksta kişi sürekli bir topluluğun içine dahil olmak ister. Bireysel hareket etmekten ve sahnede spot altında durmaktan çekinirler. İçlerinde aslında güçlü bir liderlik potansiyeli bulunur ancak beğenilmeme ya da eleştiri korkusundan geri planda kalmayı seçebilirler. Hayatında kendini merkeze almak, yaşamın keyfini çıkarmak ve eğlenmekten kaçınabilir. Sürekli bir şeyleri eleştirmek, isyan etmek ve uzakta durmak içlerinden gelebilir. Oysa ki dünyaya ön plana çıkmak, içlerindeki çocuğu hissetmek ve yaratıcılıklarını dışa vurmak için gelmişlerdir. Lider olmaktan ve elini taşın altına koymaktan çekinmemeleri gerekir. Doğuştan eşitlik, hümanizm ve bireysel haklar konusunda duyarlıdırlar, bu bağlamda her türlü insana eşit mesafede durabilirler. Sadece zaman zaman sırf aykırı olmak için tam da benimsemedikleri şeyleri savunabilirler. Her şeyi denklem ve mantıkla çözmek yerine kalplerinin sesi ile hareket etmek hayatlarında olumlu kadersel etkiler oluşturabilirler. Haritada kuzey ay düğümün düştüğü en kişinin hangi temada sahneye çıkması gerektiğini gösterir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Başak – Güney Ay Düğümü Balık:
Kişi bir aksiyon olmadan her şeyi sürekli akışına bırakıp “kaderim buymuş” diyen bir yaklaşıma sahip olabilir. Kimi zaman insanlar için önce kendini feda eder, sonra bu fedakarlıkların karşılığı almayınca da sonunda kurban durumuna düşebilir. Ve her türlü olayda kendi çözüm bulmak yerine sürekli bir kurtarıcı bekleyebilir, kendi inisiyatif almakta zorlanır. Bundan ötürü aşırı fedakârlık, kendini hiçe sayma gibi davranışlardan kaçınması lazımdır. Ancak en önemli konu aşırı kabullenicilik yerine kendi kaderini kendi yazmayı öğrenmesidir. Günlük hayatta bir düzen kurmak ve kendini rutinini oluşturması gerekir; plansızlık hayatını arap saçına çevirebilir. Birden fazla fobisi olabilir, hayatında belirsizlik ve kaotik olaylar en büyük korku olarak karşısına çıkabilir. Hayatta kariyer olmak üzere tüm konularda sıfırdan tepeye çıkma durumu pek işe yaramaz, bu kişilerin adım adım ve sabırla basamakları çıkmaları gerekir; aksi durumda tökezleyebilirler. Dengeyi kurduğu zaman içindeki merhamet ile tüm insanlığa yardım ve faydası dokunan bireyler olabilirler. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Terazi – Güney Ay Düğümü Koç:
Kişi hayatında aşırı kendisi odaklı yaşayabilir ve kimseyle uzlaşmadan sürekli kendi isteklerinin yerine getirilmesini talep edebilir. Öfke başta olmak üzere duygu kontrolü zor olabilir, fevri davranışlar sergileyebilir. Sabırsız ve dürtüsel hareketler bu aksta kişiyi en çok zora sokan konudur. Çevrelerindeki onları seven ve değer veren insanları sırf bir anlık gaflet sonucundaki hareketleri ile kaybedebilirler. Kişi mutlaka nezaketi, diplomasiyi, başkaları ile uyum içinde olmayı ve diğer insanların isteklerine de saygı göstermeyi öğrenmelidir. Sürekli “benlik” kaybı korkusu yaşadıklarından hayatlarına insan alırken bir şüphe, karlı taraftan gelen en masum bireysel istekler bile tehdit olarak algılanabilir. Bir şeyler istediği gibi gitmediğinde somurtup yerine tepinip ona buna kızmak yerine bir bilene gidip destek almayı, “yardım et” demeyi öğrenmeleri gerekir. Karşılıksız sevgi vermek ve karşılıksız iyilikler yapmak hayat yolunda kendilerine çok iyi gelebilir. Fedakârlık yapmak, kuzey düğümün bulunduğu evin temasında kendini geri plana almak tekamül sağlayabilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Akrep – Güney Ay Düğümü Boğa:
Bu yerleşimde kişinin ciddi bir maddi güvenlik saplantısı görülebilir. Konfor ve maddi koşuların iyiliği herkes için önemli olmakla birlikte kişinin sürekli yokluk çekme, her şeyin elinden gitmesi gibi korkuları vardır. Objelere aşırı anlam yükleme ve cimrilik görülebilir. Ne kadar zengin olursa olsun para yetersiz gelir, sürekli biriktirmek ister; bu durum istifçiliğe dönüşebilir. İlişkilerde de maddi ve manevi ciddi güven problemleri yaşayıp sürekli endişe içinde olabilir. Krizlerden çok korkmasına karşın hayatta krizlerle sınanıp olgunlaşacaktır. İçindeki soğukkanlı, ruhsal değer ve ihtiyaçların farkına varan; hayatta her şeyin maddiyatla çözülmeyeceğini bilen tarafla tanıştığında hayatında da yeni bir döneme girer. Hayatında sırf konfor alanından çıkmadığından bir sürü yararlı fırsatı kaybedebilir, oysa “Risk budur” derse hayatı değişebilir. Hayır işleri yapmak, muhtaçlara yardım etmek ve paylaşma duygusu yoldaşı olacaktır. Yeme içmeye aşırı düşkünlük ve oburluk görülebilir. Hayatında madde ya da insan safralardan kurtulduğunda daha hızlı koşmaya başlar. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Yay – Güney Ay Düğümü İkizler:
Kişinin en büyük zaafı bir konuda odaklanmak ve uzmanlaşmakta zorlanmasıdır. Birden fazla şeyle aynı anda ilgilenebilir, ancak herhangi biri üzerinde hakimiyet kurmakta sorun yaşar. İlgilendiği konulardan çok çabuk sıkılabilir. Kendi fikirlerini oluşturmak yerine başkalarının düşüncelerinden çok kolay etkilenebilir; ki bu riskli bir durumdur, hayatta objektif olmasını engeller. Kendine ait bir düşünce tarzı, bir hayat yolu ya da inanç mantığı oluşturması çok önemlidir. Kendi özgürlüğünü bu şekilde kazanacaktır. Kendi düşünsel sistemini kurduğunda bir anda hayatında taşlar yerine oturmaya başlar. Dedikodudan ve laf taşımaktan hoşlanabilir, ancak bu konuda aşırıya kaçma durumu hayatında başına çok çorap örebilir. Baskı altında yeterli olmayan bilgiyle her şeyi ben biliyorum moduna geçip kavgacı bir tavra bürünebilir. Bir konuda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamalıdır. Zaman zaman yalnız kalmalı, insanlardan biraz uzaklaşıp kendi özüne dönmelidir. Ruhsal ve felsefi konularla ilgilenmek, bu konularda kendini geliştirmek hayatında yeni bir dönemi başlatabilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Oğlak – Güney Ay Düğümü Yengeç:
Bu aksta kişi sürekli kabuğuna çekilme eğilimindedir. Hayata aşırı duygusal bakar, hiçbir şeyi unutmaz ve aşırı hassastır. Uç noktalarda kaprisli tavırlar ve sürekli dünyaya karşı küslük hali görülebilir. Geçmiş her insan üzerinde etkili olmakla birlikte bu yerleşimde bir saplantı haline gelebilir, kişi sürekli geçmişte yaşar ve olayların etkisinden sıyrılamaz. Maske olarak “Acımadı ki” tavrını benimseyebilir, ancak içerisinde fırtınalar kopar. Bir eyleme geçmek, karar almak ve soğukkanlı bir duruş sergilemek gerektiğinde paniğe kapılıp kaçmayı seçebilir. Oysa ki hayatında ilerlemesi gereken yol kendini geliştirmek, yetenekleri üzerine odaklanarak yeterlilik duygusu kazanmaktır. İçindeki güçlü, otoriter ve mantıklı yön ile buluşması gerekir. Sorumluluk aldıkça korkmayıp devam etmesi onu daha güçlü kılacak ve içindeki yönetici gücü uyandıracaktır. İnsanları kendine bağımlı etmeye çalışıp uçmalarına izin vermeyebilir, oysa ki yetiştirdikleri ile gurur duyup uğurladıkça tekâmül eder. Kendi hayatının dizginlerini eline alıp kendi isteklerinin doğrultusunda bir hayat kurma misyonuna sahiptir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Kova – Güney Ay Düğümü Aslan:
Kişinin en büyük zaafı beğenilmek, ilgi odağı olmak ve şımartılmaktır. Her şeyin merkezinde olmak ve spotların altına durmak konusunda adeta bağımlılık düzeyinde tutkusu mevcuttur. Kimi zaman aşırı kibir, ego ve kendini herkesten üstün görme eğilimi görülebilir. Sevimli ve cana yakınken, abartınca şımarık ve itici bir intiba bırakma riski vardır. Şahsi oynamayı sever, ekip çalışması ve yardımlaşmada zorlanır. Oysa ki bu aksta kişinin en önemli sınavı bütünün hayrına ve bir grupla uyum içerisinde hareket etmeyi öğrenmektir. Aşırı ilgi ve sahne düşkünlüğü bir süre sonra başarısızlık ve takdir görmeme korkusuna dönüşeceğinden kişi kendini ketleyebilir. Kişisel yolculuğu sırasında sadece tek başına parlayan bir yıldız değil, herkesi ateşleyecek ve kolektif bir güç yaratacak bir orkestra şefi olmayı öğrenmesi gerekir. Sahneye çıktığında yanındaki insanı da parlatmalı ve onu da alkışlatmalıdır. Hayatta herkesin eşit değer ve öneme sahip olduğunu anladığında, bireysel hak ve özgürlüklere saygı gösterdiğinde toplumun da hayrına olacak çok büyük katkılar gösterebilir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Kuzey Ay Düğümü Balık – Güney Ay Düğümü Başak:
Bu aksta kişi sürekli diken üstündedir, en ufak detaylara bile saatler hatta günler harcar. Sorumluluk bilinci çok yüksek ve çalışkandır, ancak kimi zaman adeta kendisini harap edercesine çalışır; sağlığı ve huzurunu unutur. Her şeyi planlama ve kontrol altında tutma takıntısı büyüktür, olayların kontrolden çıkmasına karşın korku duyar. Sürekli kendisini güvenli alanında korumaya çalışırken hayatta faydalı riskleri ve yeni fırsatları gözden kaçırabilir. Potansiyelinden daha az bir yaşam döngüsüne kendisini mahkûm edebilir. Oysa ki bu yerleşimde kişinin evrenin akışı içerisine kendisini bırakması ve her şeyi kontrol edip bir düzene sokamayacağı gerçeğini kabullenmesi gerekir. Hayatı kontrol etmek için akışa sürekli müdahale ettiğinden işler daha da sarpa sarabilir, oysa ki kendisi de bu akışla ilerlerse hayat karşısına bir sürü farklı yol ve fırsat çıkarabilecektir. En ufak detaydan dahi insanların üstünü çizmek yerine affetmeyi, kabullenmeyi ve merhameti öğrenmesi tekâmül yolunda ilerlemesini sağlar. Sezgilerini duymayı öğrenmek ve ruhsal çalışmalar yapmak çok iyi gelecektir. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Sevgilerimle,
Merve Dirağ