Merve Çubuktepe

Bir astroloji haritasını incelerken ilk olarak haritadaki gezegenlerin konumu, burçları ve yaptıkları açıları inceleriz. Bu bağlantıları anlamak harita yorumu ve öngörülerde büyük önem taşır. Ancak haritada önemli bir yıldızın yerleşimi, bir gezegenle oluşturduğu güçlü açılar da en az bir gezegenin etkisi kadar büyük bir anlam taşıyabilir. Sabit yıldızlar haritanın kritik yerlerinde konumlandığında kişinin hayatının en büyük sınavı, ödülü ve zorlu durumlarda cezasını sembolize edebilir. Haritadaki herhangi bir gezegen, köşe noktası ile bağlantısı varsa şayet yıldızın doğasına göre olumlu ya da olumsuz gezegenin potansiyelini etkiler.

“Sabit yıldız” terimi Dünya’nın evrenin merkezinde olduğu düşünüldüğü zamandan kalma bir deyimdir. Zira eski çağlarda insanlar dünyanın çevresinde gezegenler ve en dışarıda da yıldızlardan oluşan sabit ve kapalı bir gök küre sistemi olduğuna inanıyordu. Esasen evrendeki tüm gökcisimleri gibi yıldızlar da kendi yörüngelerinde yollarına devam ederler.

Antik çağlardan beri yıldızlar gerek yön bulmak gerek hasat zamanını takip etmek adına kullanılmıştır. Bu yıldızlar ilerleyen zamanda astroloji üstadlarının çalışmaları ile listelendi ve doğaları çok detaylı bir şekilde tasvir edildi. Ben de bu yazıda size bazı önemli yıldızları tanıtacağım.

Bir haritada sabit yıldızların durumu çalışılırken açı toleransı çok dar olmalıdır. Esasen 1 derece idealdir, en fazla 2 dereceye kadar genişletilmelidir. Kavuşum açısı çok önemlidir, özellikle de ilgili gezegen ve yıldızın deklinasyonu (yükselimi) aynı ise etkisi daha da büyür. Bunun dışında paralel dediğimiz durum da yine aynı dar orb ile göz önünde bulundurulmalıdır. Yani 9 derecelik bir kavuşumla Güneş-Regulus bağlantısı kişiye ün, şan şöhret ve görkem getirir diyemeyiz.

Kişinin ünü, gücü, toplumsal imajı, hayattaki sınavı ve hatta sağlığıyla alakalı sabit yıldız incelemesi ile çok ciddi bilgilere ulaşılabilir. Sağlık astrolojisi ile özellikle ilgilendiğimden beni zaman zaman dehşet zaman zaman da hayranlığa düşüren yine sabit yıldızlar. Mesela Acumen isimli “Kör yıldız” lakaplı gökcismi hakikaten zorlu etkilerle bir kişinin haritasını etkiliyorsa, doğrudan büyük bir görme ya da göz kusuruna işaret edebiliyor.

Gelin en bilinen ve önemli yıldızları birlikte inceleyelim: Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

ALDEBARAN: (9°47’ İkizler) Kraliyet yıldızlarından biridir, doğu yönünü temsil eder. Kraliyet yıldızları ödülü de sınavı da büyük yıldızlardır. Haritada MC (tepe), ASC (yükselen) ile temasları ekstra önem taşır. Aldebaran güçlü bir yerleşimde kişiye başarı, gurur, ödüller ve takdir getirir. Cesaret, zekâ ve strateji kurmakla da alakalıdır. Kişi zekâsı ve cesaretiyle çok yüksek yerlere gelebilir, ancak yozlaşırsa bir anda tepetaklak da olabilir. Aldebaran fiziki açıdan kuvvet ve bitmek tükenmeyen bir hayat enerjisi ile de doğrudan alakalıdır.

ALGOL: (26°10’ Boğa) Astrolojinin korkulan siması Algol orta çağ astrolojisinde özellikle önemliydi. Çünkü Algol doğrudan kişinin başını kaybetmesi ve idamları temsil ediyordu. Kötü şans ile özdeşleştirilmişti. Aynı zamanda boğaz ve boyun bölgesi ile alakalı olduğundan bu bölgelerde hassasiyet getirebilir. Modern bakışa göre Algol’ü öcü olarak görmemek gerekli. Kişi son derece disiplinli, çalışkan ve hedef odaklı olabilir. Ancak aşırı hırs da beraberinde gelince, kendini kaybetmesi kolaylaşabilir. Haritada Algol’ü baskın kişilerin sert ve travmatik geçmişleri olabilir. Sınavları geçmişten kaçmamak, yüzleşmek ve bu yönlerini kabul edip ileriye bakma gücünü bulmaktır.

ANTARES: (09°46’ Yay) Başarı ve güç konusunda en önemli yıldızlardan biri. Dünyaca ünlü olumlu ya da olumsuz işler yapmış birçok ünlü siyasetçinin haritasında Antares vurgusu görebiliriz. Bu yıldız güçlü vurgusunda kişiyi hayal bile edemeyeceği makamlara taşır. Çok büyük başarılar, kişiye hayran ve ne yaparsa yapsın destekleyen kalabalıklar getirebilir. En yüksekteki makamlara çıkıp güç zehirlenmesi yaşarsa, herkesi ezer, kimseyi dinlemez ve bir tirana dönüşürse aynı hızla yere çakılıp trajik bir son yaşayabilir. Antares kişinin aşırıya kaçıp kaçmama durumunu sorgular, zorlu bir doğada yıldız olduğundan sınavını geçemeyen kişiye pek merhametli olmaz. Zor bir yıldız diyebiliriz.

BETELGEUSE: (28°45’ İkizler) En olumlu tesire sahip şanslı olarak kabul edilen yıldızlardan biridir. Kişi biraz sert, burnunun dikine gitme eğilimli ve tavizsizdir. Ancak bu yönlerini törpüleyip çevresi ile uyum sağlamayı öğrenirse kişisel şans ve başarı beraberinde gelebilir. Sınavı bir yere vardığında o varış yolculuğundaki insanları unutmamakla alakalıdır. Haritada güçlü ise kişi sevilen, takdir toplayan ve ilgi odağı bir kişi olur. Haritada irtibatı olan gezegeni olumlu bir şekilde etkileyebilir.

DIADEM: (08°58’ Terazi) Birçok danışmanlıkta sıklıkla dikkatimi çeken bir sabit yıldız. Bir kadın haritasında daha anlamlı olan yıldızlardan. Doğrudan kadın enerjisi, o dişil gücün getirdiği fedakârlık, cesaret ve yoğun sevgiyi temsil eden bu yıldız fedakarlıkla ilişkilidir. Sırf sevgisi için işinden çevresinden ve hatta kendinden vazgeçen kadınlarda bu yıldız sıkça görülebilir. Ancak sınavı bir kurtarıcı olmaya çalışırken kurban olmamak; herkese hak ettiği kadar değer vermektir. Zira Diadem yıldızı baskın olan bir harita bir süre sonra tüm emeklerine rağmen karşıdan olması gereken karşılığı göremezse büyük bir düşkırıklığı yaşayabilir. Bu konuda çok travma yaşarsa ya kendini aşırı suçlama başlar ya da bir konuya aşırı saplantı geliştirebilir.

FOMALHAUT: (03°52’ Balık) Bir kraliyet yıldızıdır ve güney yönünü temsil eder. Haritada güçlü bir etkisi varsa kişiye hipnotik bir çekim gücü, etkileyici bir duruş getirebilir. Bu yıldız inançlar ve ideallerle alakalıdır. Kişinin çok güçlü bir dünya görüşü, istek ve hayalleri bulunur. Zaman zaman bu hayalleri aşırı uçuk ya da pratikte imkânsız olabilir; kişi herkes uyarsa da ısrarla kendinden ödün vermeyebilir. İnatçılık, hatta körü körüne bir hataya doğru ilerleme dürtüsü getirebilir. Kuralları esnetmek belki birçok kişiye zarar vermez, ancak Fomalhaut’u güçlü kişi için bir sınavdır ve ne zaman kişi yolunu değiştirmek, kestirmeden gitmek istese başına daha fazla sıkıntı gelebilir. Olumlu ifadesinde ruhsal ve sezgisel duyarlılık, iyi yazma ve konuşma yeteneği görülebilir.

SİRİUS: (14°05’ Yengeç) Antik Mısır’ın kutsal yıldızı Sirius Nil nehrinin taşkınları ve tarım açısından hayati bir öneme sahipti. Mısır tanrısı Osiris ile özdeşleştirilmişti. Bundan ötürü de gizemler ve öğretilerle doğrudan alakalıdır. Kişi hayatı boyunca geçmiş zamanları ve gizli ilimleri araştırmak isteyebilir, okült konularda çok yetenekli ve ilgili olabilir. Hayalgücü, yaratıcılık ve sanatsal duyarlılık görülür. Astroloji ilgisi ve eğitimi açısından işaretleyicidir. Fikirleri konusunda zaman zaman çok uzlaşmaz ve sert bir tavır gösterdiğinden tüm yeteneğine rağmen yalnız kalabilir. Aşırı idealizm gerçekleri görmesini ve ilerlemesini engelleyebilir. Eğer yeteneğini doğru yönlendirirse işinde saygın bir isim olur.

SPICA: (23°50’ Terazi) Felsefi ve ruhsal anlamda derinlik veren bu yıldız, şanslı ve olumlu doğada yıldızlardan biri olarak kabul edilir. Kişiye ruhsal ve sanatsal yetenekler beraberinde gelebilir, bu yaratıcı özelliklerini en rutin işleri dahi farklı kılmak adına kullanabilir. Başarı adına kişinin birçok sınavı geçmesi, zorluklardan pes etmeden ilerlemesi gerekir. Spica’nın sınavı kişinin pes edip etmeyeceği ile alakalıdır. Zira zaman zaman üşenme ya da dünyanın katı gerçeklerini kabul etmeme duygusundan asıl onları bekleyen başarıya gitmeyi reddedebilirler. Ebeveynlerde erken ölüm ya da ciddi sorun ve uzaklık görülebilir. Spica birçok yıldızın aksine mütevazi bir yaşamdan gelen başarıyı ve bununla bozulmamayı temsil eder. Bozulma konusunda toleransı olan bir yıldız değildir.

REGULUS: (29°53’ Aslan) En meşhur yıldızlardan biri olan Regulus da bir kraliyet yıldızıdır. Kuzey yönünü temsil eder, “Asalet yıldızı” olarak da bilinir. Ün, şöhret, tanınma, popülarite getirir; güçlü bir yerleşimde kişi kariyerinin basamaklarını hızlı çıkar. Dünyaca ünlü ve iz bırakan oyuncularda güçlü Regulus vurgusu görülebilir. Eski zamanlarda kişinin asil bir aileden bir kişi ile evlilik yapmasının işareti sayılırdı, şimdi ise önemli ve güçlü bir aileden biriyle evlenmek diyebiliriz. Ün ve güç getirdiğinden kişiyi büyük ün ve güçle sınayabilir. Olumsuz kullanımında şöhret delisi olmak ya da çok parlak ve kusursuz görünen imajın bir anda rezil bir şekilde yıkılması olarak düşünebiliriz.

VEGA: (15°19’ Oğlak) Çekicilik, sevimlilik ve cazibe ile alakalı bir yıldızdır. Maddi açıdan şanslı etkisi vardır, zenginlikle alakalı yıldızlardan biridir. Haritada güçlüyse kişi hayatın keyfini çıkarmaya, yiyip içmeye ve her türlü zevke düşkündür; zaman zaman da bu düşkünlük bağımlılık ve aynı zamanda hedonizme dönüşebilir. Sınavı elde ettiği zenginlikte bir şeylere aşırı bağımlı olmadan, bir batağa düşmeden ve bozulmadan normal hayatına devam edebilmektir. Zira bu durum algılanmazsa kişi bir anda büyük bir yoksulluk, sefalet ve gözden düşme yaşayabilir.

Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Sevgilerimle,
Merve Çubuktepe