Merve Çubuktepe

Size metal müzik tarihinin en ünlü figürlerinden birini astrolojik perspektifle anlatmak istiyorum. Dave Mustaine, dünyaca ünlü Megadeth grubunun beynidir, metal müziğe mükemmel albümlerle katkıda bulunmuş bir deli dâhidir aynı zamanda. Ancak sadece Megadeth ile değil, kovulduğu dünyanın en ünlü metal grubu Metallica ile ilişkisi de oldukça karışık ve magazin motifleriyle doludur. Hem ilginç bir hayat öyküsü okumak hem de astrolojik göstergelerin ne kadar net ve güçlü çalıştığını göstermek adına harika bir örnek. Yazıda harita bilgileri de mevcut, astroloji pratiği uyguluyorsanız bizzat kendiniz haritayı çıkartarak yazıyı takip ederseniz daha da keyif alabilirsiniz.

Dave Mustaine, 13 Eylül 1961 12:23’te La Mesa ABD’de dünyaya geldi. Kendisi Güneş Başak, onuncu ev yerleşimli. Üstelik Güneş’i Jüpiter ve Satürn ile harika üçgen açılar içerisinde. Metal müziğe katkıları, gitar konusunda virtüözitesi, en önemlisi de çoğu grubun aksine “motosiklet – kızlar - deri ceket” muhabbetlerinin çok ötesinde kaleme aldığı felsefi şarkı sözleri ile sayısız müzisyene ilham vermesinde bu yerleşim etkili. Ayrıca uluslararası arenayı temsil eden dokuzuncu evinde Venüs, Uranüs ve Plüton gibi birçok gezegen bulunuyor. Öğrencilerime hep söylediğim gibi sadece 10. ev değil 9. evin güçlü olması da kişiye global başarı getiren faktörlerden biridir.

Aynı zamanda kendisi gitar çalmasını dahi engelleyen elinden bir sakatlık ve dahası kanser atlatmasına karşın hala ayakta. Üretiyor ve hala muhteşem icrasına devam ediyor. Satürn ve Jüpiter, Güneş’e destek vererek Mustaine’e hem başarı hem de dirayet ve kararlılık katıyor. Kaç kez müziği bırakabilir, belki hayatı sona erebilirdi, ancak yaşam enerjisi çok güçlü.

Kendisinin Venüs’ü Aslan burcunda, Venüs imaj ve güzellikle alakalı bir gezegendir. Nitekim Aslan semboliğine çok uygun gür, yele gibi sarı/turuncu saçları kendisinin imzasıdır. Venüs’ünün Mars ile altmışlığının olması da kendisine karizma ve çekicilik de vermektedir. Nitekim metal dünyasında yakışıklı ve çekici sanatçı sayısı o kadar da fazla değildir. :) Ancak Mustaine’in tüm beden ve çekim göstergeleri yükselen, Güneş, Venüs ve Mars son derece uyumlu açılarla birbirine bağlandığı için bu da fiziksel görüntüsüne yansımıştır.

Gelelim karanlık gerçeklere… Mustaine’in en büyük sıkıntısı gençliğinde hayatını çok ciddi şekilde etkileyen ve belki de Metallica kadar ünlenmesine de ket vuran uyuşturucu bağımlılığıydı. Kendisi Ay Akrep üstelik Neptün ile kavuşumda… Akrep burcu da Neptün de doğrudan bağımlılık temasıyla ilgilidir, kendisinin haritasında yoğun biçimde bu konularda vurgu vardır. Hatta Ay-Jüpiter karesi de olduğu için madde ve duygusal bağımlılıkları kendisini ölümün kıyısına götürecek kadar yoğundur.

Mesela In My Darkest Hour, Mary Jane, Wake Up Dead gibi parçalarında bağımlılık ve uçlara savrulma temalarını hüzünlü ve sansürsüz bir şekilde anlatır. Yıllarca uyuşturucu tedavisi görüp bu illetten kurtulmuştur. O çağda yaşayan birçok kişi gibi ölebilirdi, ölmemesi ve tedavi olmasını da yine yaşam göstergesi olan Güneş’inin iki güçlü gezegen Jüpiter ve Satürn’den destek almasıyla ilişkilendirebiliriz.

Ayrıca kendisi biraz takıntılı ve gelgitli bir ruh haline sahiptir. Zamanında Symphony of Destruction klibinde Amerikan bayrağının yandığı bir klip çekmiş, sonraki yıllarda ise daha dine yönelerek devletçi bir düzleme geçmiştir. Biz yine de onu çelişkileriyle sevdik. :)

Peki çelişkileri nereden geliyor derseniz, kendisi yükselen Yay, Mars Terazi ve Merkür Terazi. Terazi denge burcu gibi görünse de orta noktayı bulana kadar zorlanabilir; hele Mars gibi zorlu bir konumda en siyahtan en beyaza savrulabilir, Merkür düşünce gezegeni olduğu için kavuşumda fikirlerinin de daha da uçlarda gezmesine sebep olur. Yükselen Yay etkisi de Mustaine’in dış dünyaya yansıttığı pervasız, bir yandan filozof ve fanatik tavırlarıyla da ilgilidir. Haritasında en baskın nitelik değişken olduğu için iniş çıkışları da hep yoğun olmuştur. Ayrıca Yay din temasıyla da alakalı olduğu için inançlar konusunda gelgit yaşaması da şaşırtıcı değildir.

Haritasında en baskın nitelik değişken olduğu için iniş çıkışları da hep yoğun olmuştur. Ay’ın Akrep burcunda üstelik intikam ve hırsla alakalı asteroit Nemesis ile kavuşumda olması da onu ayrıca ekstra takıntılı bir hale de sokuyor. Bazı şarkılarında eski kız arkadaşlarına ettiği sert sözlerden de bu takıntıyı görebiliriz. :) Venüs ve KAD Aslan biri olduğu için büyük ancak kırılgan bir egoya sahip. Duygusal karmaşa hep büyük… Ancak aşikâr ki yoğun duygular olmadan çarpıcı sanat eserlerinin ortaya çıkması da pek mümkün değil. Sayısız sanatçı malumunuz uçlarda duygusal dalgalanmalar deneyimlemektedir. Belki de onları üretken kılan da budur.

11 Nisan 1983 Metal müzik tarihi için çok önemli bir gündü. Dave Mustaine, Metallica’dan kovulmuştu. Metallica o esnada ilk albümü çıkarmak üzere olan genç ve umut vaat eden bir gruptu. Normalde Mustaine’in de bu grubun parçası olması beklenirken bir anda her şey kendisi için tepetaklak oluvermişti. O an kimse bilmese de bu kovulma olayından çok büyük bir grup daha doğacaktı…

Mustaine’in gruptan atıldığı anın haritasına baktığımızda transit Uranüs-Jüpiter ikilisi yükselenine çok yakın durumda. Şok edici (Uranüs Yay), ancak o an bilmese de O’na daha geniş açısı ve özgünlük verecek (Jüpiter Yay) bir süreç içerisinde. Bu süreç kendi grubu Megadeth’i kurmasına sebep olsa da Mustaine kovulması ve O’na haksızlık yapılmasını hiç unutamamış ve bu durum onda derin izler bırakmıştır, zira kovulma anında karmanın ve ızdırabın temsilcisi Satürn, tam da Ay’ının üzerinde. Bu durum ona çok büyük bir acı ve karmik bir iz bırakmış olmalı. Ay üstelik kriz ve dönüşümü temsil eden 8. Ev yöneticisi. Yani o an çok acı veren bir durum olsa da aslında süreç dönüşmesi ve kendi yolunu bulmasını sağlayacaktı.

Emsal vaka olacak başka bir anı inceleyelim. 24 Eylül 1990’da Mustaine, Megadeth’in altın kadrosu ile Thrash Metal tarihinin en kült ve çoğu kişi tarafından en başarılı albümü kabul edilen Rust In Peace’i yayınlar. Hem enstrümantal teknik hem de sözleriyle bir bütün olarak sanat eseridir diyebiliriz. Albüm piyasaya çıktığı sırada transit iyicil Venüs Dave’in tam Güneş’inin üzerinde O’nu parlatıyor ve kariyer evinde. İletişim, basın ve medyayı temsil eden Merkür yüceldiği Başak burcunda ve haritanın tam tepe noktasında. Başak burcu mükemmellikle ilgilidir. Nitekim bu mükemmel enerjiler altında mükemmel bir albüm yayınlamıştır. Transit Satürn de Güneş’ine olumlu açı yaparak başarısını adeta ölümsüz hale getirmekteydi. Şans ve bereket gezegeni transit Jüpiter de kariyer evi yöneticisi Merkür’e olumlu açı yapıyordu. Acaba Mustaine albüm çıkış zamanı için bir astrologdan danışmanlık almış olabilir mi diye insan merak ediyor. Çizilmiş kadar güzel bir an haritası var. :)

Mustaine’in kendisini gruptan çıkaran Metallica üyelerine olan kızgınlığı yıllarca sürmüştür. Uzun yıllar sonra 24 Ocak 2004’te yayınlanan Metallica belgeseli Some Kind of Monster’da kendisi Metallica üyeleri ile yüzleşmiş ve birlikte çok duygusal konuşmalar yapmışlardır. Metal müziğin hırçın ve umursamaz çocuğu Mustaine’in burada ilk kez gözyaşlarını görürüz. Bir insanın en doğal ve savunmasız hallerinden birini milyonlarca kişinin izleyeceği bir videoya yansıtması aslında büyük cesarettir.

Yüzleşme anında transit Jüpiter ve Venüs kendisinin Güneş’ini etkiliyordu, yani çok yoğun duygular içindeydi. Bir yandan da karmik güney ay düğümü karmik on ikinci evdeydi. Belki bazı fanlarını “sert çocuk” imajını bozduğu için üzdüyse de aslında gruptan atıldığı, Metallica kadar ticari başarı sahibi olamadığı için ne kadar üzüldüğünü anlattığı an aslında tam bir karmik çözülme etkisidir. Jüpiter ona bilgelik ve geniş bakış, egodan sıyrılma etkisini getirmiştir. Belki de ruhsal yüklerinden arınıp yeniden doğduğu an da budur, zira Ay Düğümleri ve Jüpiter transitleri çok nadiren böyle bir konuma gelerek karmik çözülme etkisi oluştururlar.

Mustaine, Mayıs 2019’da fanlarına çok üzücü bir haber verdi: Kendisi bir süredir gırtlak kanseriydi. Kanser teşhisinin konduğu an haritasında Satürn dönüşü yaşıyordu… 28 yılda bir olan bu sert döngü Plüton’unu da tetikliyordu, üstelik zorlayıcı karmik Güney Ay Düğümü de bu iki gezegeni etkilemekteydi. Mars, Neptün ve Jüpiter de ayrıca Güneş’ine sert açı yapıyordu. Ama o hırçın, asi ve savaşçı ruh boyun eğmemişti. 16 Ekim 2019’da iyi haber geldi, gördüğü tedavi sonucunda kanser illetinden kurtulmuştu. Normal bir insanı kısa sürede öldürebilecek bu sert açıların tam işlememesinin de en önemli sebebi Mustaine’in doğum haritasındaki Güneş’in yani yaşam enerjisinin çok güçlü olması.

Dave Mustaine şu an 62 yaşında, inşallah bu yaz da kendisini Megadeth konserinde tekrar izleyeceğiz. Kendine has sesini, müthiş sözlerini ve insanı yerden yere vuran müziğini her daim dinlemek dileğiyle.

Sevgilerimle,
Merve Çubuktepe