Merve Çubuktepe

Astrolojik açıdan bakarsak burçların tarihinin değişmesi konusu her yıl neredeyse ortaya çıkar. Ancak karışan konu şu ki, batı astrolojisi zaten takım yıldız astrolojisini kullanmaz. Tabii ki dünyanın salınım hareketi ile gökyüzündeki takım yıldız konumları binlerce yıldır değişiyor. Uzun süredir bahar ekinoksu sonrasında koç değil balık burcu yükseliyor. Ancak batı astrolojisi prensiplerini bilirseniz burcunuzun da değişmediğini göreceksiniz. Dünyanın yörüngesi var olduğundan beri "quot;salınım"quot; hareketi yapıyor, yani bu yeni bir şey değil. On üçüncü burç diye de bir şey yok aynı şekilde. Astroloji esasen aylar ve mevsimler ile bağlantılıdır.

Batı astrolojisi kurallarına göre gökyüzünde zodyak dediğimiz sistem on iki eşit parçaya "quot;mevsimlere"quot; göre bölünmüştür. Yani bahar başlangıcı (21 mart) koç burcunu başlatır, yaz (21 haziran) yengeç burcununu başlatır, bu şekilde sürer gider. Astroloji binlerce yıllık bir sistem olduğu için burç isimleri o çağlarda gözlemlenen takım yıldız isimlerine göre verilmişti. Yani bahar başlarken yükselen koç burcuydu ve burcun adı da koç oldu. Osman takım yıldızı olsaydı adı öyle olurdu. Velhasıl takım yıldızların "quot;kayması"quot; astrolojiyi etkilemez, çünkü batı astrolojisinde mevsimlere göre burç sembolizmi ve gezegenler arasındaki etkileşimler (açılar) kullanılır.

Yani baharın başlaması, toprağın canlanması, başlangıçlar, yeni bir yeri fethetmek, geçmiş duygusunun olmaması, coşku gibi unsurlar koç burcu sembolizmini oluşturur. Zamanında o takım yıldızına bakıp koç gibi "quot;inatçı"quot; olduğu için değil. Ki inatçılığıyla ünlü burç boğadır. Boğa ise sağlamlaştırmak, düzen ve bir sistemin gelişimi ile ilgili burçtur. Bunun da takım yıldızı ile alakası olmayıp bahar başlaması sonrası toprağın canlanması ekinlerin ekilmesi, gelişme süreçleriyle ilgili olmasıdır.

Öte yandan sadece doğduğunuz güne ait burç bir insanın kişiliğini yorumlaması için imkansızdır. Bunun için detaylı doğum haritası analizi gerekir. Haritayı oluşturan gezegenlerin burçları, aralarındaki açı kalıpları, ev yerleşimleri gibi sayısız detay doğum haritanızın özelleşmesini sağlar. Aksi takdirde dünyada 1/12 oranlarında tamamen birbirine benzeyen insanlar olurdu.

Özetle sakin olun burçlar değişmedi. :)