Merve Çubuktepe

Doğum haritası analizi ve öngörü çalışmalarında doğum saatinin netliği hayati önem taşır. Özellikle tam bir geçiş anında doğmuşsanız bir kaç dakika bile yükselenin ve haritanın formunun değişmesini sağlar. Ancak yaygın kanının aksine konu sadece yükselen değil. Hayatla alakalı her temaya atanmış ev girişlerinin kayması, burç değiştirmesi ve bu evlerin yöneticiliklerinin değişmesi de kişinin örneğin evlilik potansiyelinin incelenmesinden tutun kariyeri ile alakalı öngörülere kadar her şeyi değiştirir, doğruluğunu ortadan kaldırır. Arap noktalarınız değişir, yine yorum ve öngörü farklılaşır. Daha bir çok örnek verilebilir. Özetle dakikalar dahi haritayı etkileyebilirken özellikle sıkça duyduğumuz saat 7-8 arası doğdum, akşam saatlerinde doğdum gibi ifadelerle doğru bir astrolojik çalışma yapılması imkansızdır.

Peki bunun çözümü var mı? Elbette. İlk olarak doğum saatini netleştirmek adına danışandan en az beş ideali on adet tam tarihli hayatı üzerinde doğrudan önemli olay istenir. Ay/yıl bazında olması haritanın bazını oluşturma konusunda faydalı olabilir, ancak gün verilmediği takdirde netlik sağlanamaz.

Örnekler:
İşe giriş , terfi veya istifa, evlilik, boşanma, önemli bir ilişki başlangıcı ya da bitiş tarihleri, birinci dereceden akrabaların vefat tarihleri, varsa çocukların doğum tarihi, mezuniyet tarihi, ciddi bir hastalık, taşınma, hayatta önemli bir dönüm noktası vb.

Danışanın karakteri, dış görünüşü ve hayatıyla ilgili vereceği önemli detaylar (çok titizim, çalışkanım, işimde hep engelle karşılaştım, iki kere nişan attım vb) haritayı oluştururken astrologa önemli fikirler verir. Bundan ötürü bu bilgileri de iletmek faydalı olacaktır. Zira bu bir tahmin oyunu değildir, danışan ne kadar detaylı ve net bilgi verirse astrologun da doğum saatini netleştirmesi kolaylaşacaktır. Özel hayatınızla ilgili çekinceleriniz varsa rumuz kullanmanızı öneriyorum.

Eğer saat aralığı bilgisi varsa bu da çalışma için çok yol gösterici olacaktır. Aileden alınan bilgilerle zaman aralığı belirtilebilir. Misal “Bana söylenene göre Güneş doğmuştu ancak öğleden önceydi yani saat 6-11 arası gibi.” Ayrıca doğuma yakın bir vakitte şayet ezan okunduysa bu bilgi de yol göstericidir, arşivden ilgili günde ezanın ne zaman okunduğuna da bakılarak çalışmada ilerlenebilir. Bundan dolayı böyle bir bilgiye sahipseniz mutlaka belirtmelisiniz.

Astrolog bu bilgileri topladıktan sonra çeşitli metodlar kullanarak çalışmasını geliştirir. Kişinin haritasındaki Ay fazına göre doğumundan önceki yeniay/dolunay çok önemlidir. Doğum öncesi yeniay/dolunay derecesinin yöneticisine bakılarak haritada hangi gezegenlerin yükselen(asc) ya da tepe noktasına (mc) yakın olduğu saptanır. Buna Syzygy metodu denir. Bu metod yol göstericidir, ancak her zaman kesin sonuç vermez. Bundan ötürü de sadece Syzygy yaparak rektifikasyon yapılmaz.

Verilen olayları kullanarak Güneş yayı (solar arc) kullanmak, ya da eski ve önemli bir öngörü metodu olan birincil ilerletme ile danışanın verdiği olayları birleştirmek doğum saati bulunurken mutlaka kullanılmalıdır. Orta noktalar danışanın verdiği bilgilerle uyumlu bir şekilde çok şey anlatabilir. Bu teknikler uzun ve karmaşık olduğundan çok detaya inmeyeceğim ancak burada alınan veriler sonucu netleştirmek adına kritik önem taşır. İleri seviye astroloji teknikleri ile ilgilenenler detayları kitaplardan ya da ders alarak öğrenebilir.

Bu kadar teknik içerisinde transitleri de unutmamak lazım. Gerek klasik gerek modern metodlara çok bağlanınca astrologlar bazen transitlerin önemini unutuyor. Asteroid ile doğum saati belirlemek yerine Güneş sisteminde bulunan kocaman gezegenleri göz ardı etmemek gerekli diye düşünüyorum. Verilen olaylarla transitlerin kombinasyonu, arap noktalarının durumu da saatin belirlenmesi adına bize çok şey anlatabilir. Arap noktaları müthiş şeylerdir, inanılmaz nokta atışları yapabilirler; kesinlikle çalışmalarınızda kullanmanızı öneririm.

Doğum günü belli olmayan kişiler için de rektifikasyon yapılabilir. Ancak bu çalışma çok uzun ve detaylı olacaktır. Saydığım bilgilerden çok daha fazlası gerekebilir. Gün belirlemek çok ciddi zaman ve emek ister. Sorulara şimdiden cevap vermek adına biz yoğunluğumuzdan ötürü sadece doğum saati için çalışma yapmaktayız.

Doğum haritasını anlamak, hayatımızı doğru yönetmek ve isabetli öngörüler için doğum saati netliği kaçınılmaz bir olgu. En sevdiğim çalışmalardan biri kesinlikle. Bir insanın hayatını izlemek, bunu haritada saptamak ve astrolojinin netliğe tekrar tekrar hayran kalmak harika bir duygu.

Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme) başta olmak üzere tüm çalışmalarımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sevgiler,
Merve Çubuktepe