Merve Çubuktepe

Yılın en hareketli ve önemli aylarından biri bizi bekliyor. Tutulmalar dönemine adım atıyoruz! 14 Ekim 2023’te Terazi burcunda Güneş tutulması, 28 Ekim 2023’te ise Boğa burcunda Ay tutulması gerçekleşecek. Bu süreç tüm insan ilişkilerinde hatta hayat yolumuzda dengeyi yeniden bulma ve kendi rotamızı çizme fırsatını sunuyor. Tutulmalardaki motifler ilişkilerdeki dengesizlikleri ve haksızlıkları düzeltmek için adeta bir çağrı yapmakta. Bu süreçte bazen zorlu kararlar almak, asıl amacımıza ulaşma yolunda atılacak cesur adımların anahtarı olabilir. Bu yolculuk bireysel düzlemde yeni bir denge ve uyum bulmanın da adeta habercisi.

Ay içerisinde yavaş yavaş birçok gezegen Akrep burcuna doğru geçiş yapmaya başlayacak, bu vesile ile zaman zaman derinlerde ve depresif hissetsek de çok önemli çözüm ve dönüşümlerle karşılaşacağımız bir döneme adım atıyoruz. Merkür önce Terazi sonra Akrep burcuna geçerken, Mars ve Güneş de Akrep burcuna adım atacak. Tutkular ön plana çıkıyor ve yaz döneminde retrolar sebebiyle dağınık bir şekilde yaşanan günlerin yerini yoğun, etkili ve iz bırakan deneyimler alacak.

14 Ekim 2023 saat 20:55’te 21 derece Terazi Burcunda bir Güneş Tutulması meydana gelecek. Yıllar sonra Terazi burcunda gerçekleşecek olan ilk tutulma… Tutulma anında Ay-Güneş-Güney Ay Düğümü-Merkür birlikte, Plüton ve Chiron tutulmaya sert açı yapıyor. Tutulma anında Güneş bilgi ve ulak yıldızı Rigel ile etkileşimde. Bu tutulma insan ilişkilerinde kalıcı değişim ve dönüşümleri beraberinde getirirken, miadı dolan veya bireyi tüketen ilişkileri sonlandırabilir. Güçlü ve kalıcı ittifaklar kurulabilir. Aynı zamanda yeni kanaat önderleri ortaya çıkabilir. Yıkmak yerine yapmayı seçen, yeni bir denge oluşturan, aynı zamanda “Elalem ne der?”, “Böyle gelmiş böyle gider” diye düşünmek yerine harekete geçecek kişiler için önemli bir eşikteyiz.

Bu tutulma ile hayatımızdaki insan ilişkilerini ve alma vermesini net bir şekilde düzenlemeye başlayacağız. Bu denge sağlıklı mı? Hak ettiklerimi alabiliyor muyum? Yoksa sırf bir şeyleri kaybetmemek ya da “huzur” bozmamak adına susuyor muyum? Bu tür soruların cevaplarını bulmak tutulma sonrasındaki rotamızı belirleyebilir.

Hayatın temposu, ülke ve birey düzeninde yaşananlar çoğumuzu “günü kurtarma”, “ne olacaksa olsun” psikolojisine sürükledi. Günü kurtarma hissi ile genelde hayati kararlar verilmez, bir nevi elindeki topları düşürmeden döndürmeye çalışan bir akrobat gibi bir kısır döngü içerisinde yaşarız. Oysaki o döndürdüğümüz topların hepsi gerekli olmayabilir ve belki de bazılarının sadece bizi yormak dışında işlevi yoktur. Hatta akrobatın tüm topları da bırakıp yepyeni bir yola gitme şansı da olabilir. Tutulma anında Merkür, Sisyphus isimli bir asteroitle kavuşumda. Bu vurgu da yine kısırdöngüleri anlama ve kırma konusunda bize bir mesaj vermekte.

Güneş tutulmasının Sabian sembolü: Çocuk gülüyor ve kuşların konduğu eski bir çeşmeden su içiyor. Bu sembol ruhun taze ve narin kısmının açığa çıkması ile ilgilidir ki Güneş tutulmasının Terazi burcundaki semboliği ile uyumludur. İçimizdeki çocuk yalan söylemez, ona kulak verme ve ihtiyaçlarını anlama zamanıdır. Sezgilerimizi duymamız ve onlarla bağ kurmamız önemlidir zira bu süreçte ne yapmamız gerektiğine dair en doğru bilgiyi onlar verecektir.

28 Ekim 2023 saat 23:24’te 5 derece Boğa Burcunda bir Ay Tutulması gerçekleşecek. Bu tutulma Boğa-Akrep aksındaki şimdilik Boğa burcundaki son tutulma. Tam bir kapanış etkisi. Tutulma anında Merkür-Mars-Jüpiter ön planda olacak. Piyasalarda büyük hareketlilik, riskli yatırımların büyük batışları, daha da artan enflasyon ve düşen alım gücü gibi temalar burada oldukça belirgin. Aynı zamanda gelir eşitsizliğine de vurgu yapan bu tutulma özellikle maddi açıdan sıkıntıda olan kişilerin daha da tepkilerini büyütmesine sebebiyet verebilir. Tutulma bireysel düzlemde Güneş tutulması ile birleşince kişinin refahını ön plana alıyor ve toksik olandan arınmanın önemine vurgu yapıyor.

Bu tutulma ülkemizin haritasıyla son derece sert tesirlere sahip olduğu için ekonomik açıdan sıkıntı ve daralmanın daha da artacağına işaret etmektedir. Güvenli yatırımlara yönelmekte fayda vardır, tutulmanın etkin olduğu 3 aylık dönemde döviz kurları daha da yükselebilir. Sismik hareketlilik olma ihtimali söz konusu, zira sabit burçlarda sert bir etkileşim olacak. Ancak oluşursa da çok büyük değil orta ölçeklerde bir deprem yaratması daha olasıdır. Batı Ege ve Marmara daha riskli görünüyor.

Bireysel düzlemde ise çok güçlü gezegenlerin ortaklığı ve Akrep burcu vurgusu sebebiyle bir işe kafayı koyan, kendini adayan ve bu uğurda seferber olmuş kişilerin yükselişine dair etkiler göreceğiz. Ay tutulmasının doğası sebebiyle bu bir doğum sancısı ile başlayacaktır. Kişi önemli revizyonlar, bazen de yol ayrımlarına gelebilir ve radikal kararlar verebilir. Ancak bunu tamamladığı takdirde de hayatına bir amaç gelirken, bereket ve refah dolu bir dönemi inşa etmek adına çok güçlü adımlar atabilir.

Tutulma “Barış istiyorsan savaşa hazırlan” diye geçen latince deyişi anımsatıyor. Mars ve Merkür etkisi sebebiyle gerektiğinde hakkımızı korumak, net olmak ve sınırları çok iyi çizmek durumdayız. Gerektiğinde savaşmayı, gerektiğinde kendimizi ve zayıf durumda olanları korumayı bilmek bu süreçte çok önemlidir.

Ay tutulmasının Sabian sembolü: Kederle gölgelenen dul bir mezarda diz çöküyor. Bu sembol kişi acı da olsa gerçekleri idrak ettikten sonra yaşanan huzursuzluk duygusuyla ilgilidir. İllüzyonların yıkılması başta bir hüzün ve doğum sancısı yaratabilir; ancak bize düşen sağlıklı bir şekilde kabullenme sürecini yaşamaktır. Ve unutmayalım ne kadar inkâr etmeye çalışsak da en ufak detay dahi hakikati haykırır.

5 Ekim 2023’te Merkür Terazi burcuna geçecek. Hayatımızdaki pürüzleri, eksikleri ve daha iyi hale getirilmesi gerekenleri tespit ettikten sonra maddi manevi bir denge kazanmak adına daha güçlü destekler alacağız. Zihin ve hayatları bu ay fırtınalı bir deniz gibi düşünürsek ayın sonunda Merkür Terazi etkisi ile deniz bu vakit itibariyle durulmaya başlayacak ve daha sağlıklı kararlar vermeye başlayacağız.

İletişimde agresyon ve yıkım yerine daha diplomatik, orta noktaya varma odağı artacaktır. Ancak her şeyi alttan almak ters tepebilir ve bazen de kararsızlık artabilir. Bu süreçte sezgilerimize de güvenerek arafta kalmak yerine bir yerden başlayıp karar almamız bizi daha muvaffak kılacaktır. Merkür 22 Ekim 2023’e kadar bu burçta kalacak.

12 Ekim 2023’te Mars Akrep burcuna geçecek. Mars’ın zararlı olduğu Terazi burcundan çıkıp yöneticisi olduğu Akrep burcuna geçmesi oldukça iyi bir gelişme. Bu durum da yazının başında bahsettiğim ay sonundaki dinamik etkileri yükseltiyor. Tutulmalar dönemine yaklaşırken çok daha emin, kararlı, belirsizliklerden arınmış ve net bir destekle ilerleyeceğiz.

Mars eylem, savaş, cinsellik ve savunma kavramlarıyla doğrudan ilgilidir. Bu evrede amaçlarımıza daha rahat yönelebilir ve bu amaçları gerçekleştirme konusunda daha kararlı olabiliriz. Bu yerleşim tutku ve isteği de arttırır, ilişkilerde daha fazla cinsel çekim, yoğun tinsel ve duygusal bağlar ön plana çıkabilir.

Akrep burcu yeniden doğuş ve dönüşüm temalarıyla doğrudan ilgilidir. Bu tesir bireyde eski alışkanlıkları bırakma ve yeni bir başlangıç yapma isteği uyandırabilir. Arınmak ve güçlenmek adına iyicil bir zamandır, sadece toksik veya kangren olan şeyleri temizlemeyi bilmek önemlidir. Dikkat edilmesi gereken kıskançlık ve intikam duygularını dengelemektir, zira Mars Akrep evrelerinde bu hissiyatlar daha yoğun yaşanabilir. Mars 24 Kasım 2023’e kadar bu burçta kalacak.

17 Ekim 2023’te Juno Başak burcuna geçecek. Juno önemli bir asteroittir, özellikle ciddi ve resmi ilişkilerle doğrudan ilgilidir. Aynı zamanda bu süreçlere dair istek ve bakış açılarımızı da şekillendirir. Bu evrede insanlar ilişkiler konusunda Mars Akrep etkisinin getirdiği tutkunun yanı sıra düzen, titizlik ve incelik arayışında da olacaktır. Partnere zor bir durumdaysa yardım etmek ve destek olmak bu süreçte önemlidir. Sadece aşko kuşko muhabbetler ve sevgi pıtırcıklığı bu evrede çok yüzeysel kalabilir. Bir yandan da ilişkilerde saklanan kusurlar, duyguların etkisiyle rahatsız etse de göz ardı edilen konular daha fazla ön plana çıkabilir. Juno 9 Ağustos 2024’e kadar bu burçta kalacak.

22 Ekim 2023’te Merkür Akrep burcuna geçecek. Merkür en araştırmacı, odaklı, dedektif ve hatta saplantılı formuna geçiyor. İçimizdeki stalker uyanabilir, her şeye meraklanıp didik didik edebiliriz. İçimizdeki şüpheci kontrol delisini dizginlememiz önemlidir. Bu dönem bir şeyleri araştırmak, asıl manayı bulmak, bir konuya tam odaklanıp başarmak, cevabı bilinmeyen soruları yanıtlamak adına ideal zamanlardır.

Ayrıca terapi, danışmanlık almak; psikolojik sorunları ve travmaları çözümlemek adına da en faydalı zamanlardan biridir. Birileri yalan söylüyor veya olaylar çarpıtılıyorsa doğruları görmek daha kolaylaşacaktır. Bu süreçte aklımızın yanı sıra sezgilerimize de güvenmek çok önemlidir. Merkür 10 Kasım 2023’e kadar bu burçta kalacak.

Ay sonuna yaklaşırken gökyüzünde Akrep burcundaki yerleşimlerin giderek arttığını görüyoruz. Odaklanma, tutku, “ya hep ya hiç” gibi kavramlar her geçen gün daha fazla gündemimizde olacaktır. Bir şeyleri çok sahiplenme ve hatta kıskanma duygusu da artabilir.

23 Ekim 2023’te Güneş Akrep burcuna geçecek. Kararlılık ve azim Akrep burcunun temel özellikleridir ve Güneş’in bu burçta olması, kişinin amaçlarına odaklanma ve zorluklarla mücadele etme isteğini artırabilir. Aynı zamanda kontrol ve güç arayışını yansıtır, bu nedenle liderlik rollerine daha fazla yakınlık hissederiz. Tüm Akreplerin doğum günü kutlu olsun, yeni yaşınız güzellikler getirsin. Güneş 22 Kasım 2023’e kadar bu burçta kalacak.

Ekim ayının öne çıkan astrolojik gelişmeleri: Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

1 Ekim 2023 / Güneş-Pallas Kavuşumu: Bu açı zekayı ve stratejinin kusursuz birleşiminin sembolüdür. Yaratıcı düşünme becerilerinizi kullanabilir, sorunları analiz edebilir ve çözümler üretebilirsiniz. Planlarınızı akıllıca yapmak için bir fırsat sunar. Ayrıca hakkınız yeniyorsa kendinizi savunmak ve hak ettiğinizi almak adına uygun bir zamandır. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

2 Ekim 2023 / Merkür-Neptün Karşıtı: Bu açı kalıbı çarpıtılan ifadeler, saklanan gerçekler, aldanma ve aldatma duygusu ile ilişkilidir. Her söylenen veya her gördüğümüz doğru olmayabilir. Önemli konularda birden fazla kişinin fikrini almakta fayda var. Dalgınlık, konsantrasyon ve uyku bozuklukları görülebilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

3 Ekim 2023 / Merkür-Plüton Üçgeni: Düşüncelerimizi etkileyici bir şekilde ifade etmek, hakkımızı savunmak, istediğimizi almak ve daha derin anlamlar bulmak adına harika bir tesir. Bu açı kalıbı tüm önemli görüşme, imza ve başvuru gibi konular için de çok uygundur. Tutkumuzun peşinden gitmek bize yeni bir kariyer ve hayat yolu çizebilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

4 Ekim 2023 / Mars-GAD Kavuşumu: Benim dediğim her şey doğru diyerek körlemesine ya da deli cesaretiyle hareket etmek sıkıntılı sonuçlar doğurabilir. Mars’ın rekabetçi ve güçlü enerjisi, kişiyi bu konuların içine daha fazla çekebilir. Dikkatli olunması gereken, aşırı rekabetçilik veya hırs eğiliminden ya da her şeye boyun eğmek gibi uçlara savrulmaktan kaçınmaktır. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

5 Ekim 2023 / Merkür Terazi Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

9 Ekim 2023 / Mars-Plüton Karesi: Makro düzlemde bu açı kazalar, patlamalar, terör olayları ve yangınlarla alakalıdır. Trafikte, günlük hayatta güvenliğimize daha fazla dikkat etmemiz gerekebilir. Ani öfke, krizleri, cinnet gibi davranışlara, suç olaylarına açıklık oluşturur. Bu açı dipte uyuyan bastırılmış bir duyguyu aniden tetikleyebilir, sonradan yaptıklarımızdan pişman olabiliriz, dikkat. Açı kalıbı +-7 gün etkili.

10 Ekim 2023 / Venüs-Satürn Karşıtı: Duyguları ifade etmekte zorlanabilir, çevremize mesafe koymak isteyebiliriz. Aynı durum karşımızdaki kişiler için de söz konusu olabilir. İstediğimiz ilgi ve şefkati göremiyorsak ısrar etmek daha da ters tepebilir. Bu sebeple neden istediğimiz ilgiyi göremediğimizin sebebine odaklanmak daha doğru bir eylem olabilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

11 Ekim 2023 / Güneş-Chiron Karşıtı: Ego krizleri, ego patlaması kaynaklı ruhsal yaralanmalar gündeme gelebilir. Ayrıca bir hata yaptığımızda kendimize aşırı yüklenmek ve yıkıcı olmak yerine daha anlayışlı olmakta fayda vardır. Riskli hareketler, sağlığımızı zorlayacak davranışlardan kaçınmalıyız. Açı kalıbı +- 3 gün etkili.

12 Ekim 2023 / Mars Akrep Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

13 Ekim 2023 / Mars-Satürn Üçgeni: İki zorlu gezegenin en güzel ortaklıklarından biri. Bu açı kalıbı İkizler-Kova burçları arasında gerçekleşecek. Fikirlerimizi gerçeğe dönüştürmek, teoriden pratiğine başarıyla geçmek adına harika bir etkileşim. Sabır ve disiplinle ele aldığımız bir işi yeterli eforu gösterdiğimiz takdirde başarıyla sonuçlandırabilir, emeklerimizin karşılığını alabiliriz. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

14 Ekim 2023 / Terazi Burcunda Güneş Tutulması: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

17 Ekim 2023 / Juno Başak Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

18 Ekim 2023 / Güneş-GAD Kavuşumu: Açı kalıbı kişinin temel kimliği ve öğrenme hedeflerini birleştirir. Bu kavuşum, kişinin içsel potansiyelini açığa çıkarırken, geçmiş alışkanlıkları ve zorlukları da yansıtır. Bu kişinin yaşamının belirli alanlarında tekrar eden derslerle karşılaşabileceği anlamına gelir. Kadersel önemde tesadüfler ve yüzleşmeler gündeme gelebilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

19 Ekim 2023 / Merkür-GAD Kavuşumu: Açı kalıbı tekrar eden alışkanlıklar ve iletişim kalıplarıyle ilgilidir. Ancak bu kavuşum aynı zamanda bu alışkanlıkları anlama ve dönüştürme fırsatını sunar. Kişi, daha esnek bir düşünce süreci geliştirmek için çalışabilir ve eski kalıpları aşabilir. Ruhun özüne ve karmik geçmişe ulaşmak daha kolay olur. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

20 Ekim 2023 / Güneş-Merkür Kavuşumu: Bu açı net ve etkili iletişim yeteneklerini desteklerken, zihinsel enerjiyi yükseltir ve odaklanma yeteneğini artırır. Bu dönemde öğrenme, bilgi paylaşımı ve yeni fikirler üretme konularında aktif olabilirsiniz. Karar verme süreçlerinde analitik düşünme becerileri güçlenirken, sözlü yetenekler ve ikna kabiliyeti artar. Bir konuya başlamak ve harekete geçmek adına elverişli bir tesirdir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

22 Ekim 2023 / Venüs-Jüpiter Üçgeni: Ayın en güzel açı kalıplarından biri. İki iyicilin beraberliği tesir ettiği alanlarda iyileşme ve canlanma sağlayabilir. Özellikle yatırım, alım satım gibi işlemler için çok uygun bir zamandır. Duygusal konularda sorunların çözülmesi, iyi giden bir sürecin çiçeklenmesi gündeme gelebilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

22 Ekim 2023 / Merkür Akrep Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

22 Ekim 2023 / Merkür-Satürn Üçgeni: Bu açı odaklanma ve ciddiyeti temsil eder. Mantıklı ve akılcı yaklaşımlarda bulunanların zorlu süreçlerde zarar görmeden kendi yoluna bakacağı hatta avantajlı olabileceğinin vurgusunu yapmaktadır. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

23 Ekim 2023 / Güneş Akrep Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

24 Ekim 2023 / Güneş-Satürn Üçgeni: Bu açı kalıbı bir şeyleri ciddiyet, kararlılık ve kesinlikle ele almak adına idealdir. Üstlerimiz, yaşça büyükler ve ebeveynlerimizden destek görebiliriz. İnsanlara ciddi ve etkileyici bir intiba bırakmamız da mümkündür. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

28 Ekim 2023 / Mars-Jüpiter Karşıtı: Açı kalıbı sebebiyle finansal anlamda da hatalı kararlar vermeye açığız. Diğer yandan aşırı yargılayıcı, ayrıştırıcı ve sürekli yargı dağıtan bir ruh haline girmek de mümkün. Bu tür insanlara daha fazla maruz kalabiliriz. Fevri her türlü hareketten kaçınmalı bu ay. Açı kalıcı +-7 gün etkili.

28 Ekim 2023 / Boğa Burcunda Ay Tutulması: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

29 Ekim 2023 / Merkür-Jüpiter Karşıtı: Açı kalıbı bizi abartılı ve uç düşüncelere sokabilir. Olumlu veya olumsuz fark etmeden her şeyi daha yoğun, yüksek perdeden ve hatta olduğundan daha fazla hissedebiliriz. Yargı dağıtmak, kesin hükümlerde bulunmakta kaçınmamızdan fayda var. Finansal konulara dair zararlı risklere açık olabiliriz, dikkat. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

29 Ekim 2023 / Merkür-Mars Kavuşumu: Açı kalıbı entelektüel farklılıklar adına çatışmalar getirebilir. Zekâ odaklı savaşlar, keskin ve ukala bir iletişim tarzı daha baskın olabilir. Ancak kendimizi, zeka ve birikimlerimizi aşırı yüceltmek ciddi şekilde ters tepebilir. Kavga eder gibi konuşma tarzı, ani agresyon iletişime yansıyabilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

31 Ekim 2023 / Venüs-Uranüs Üçgeni: Bu açı kalıbı dinamik ve ruhen canlandırıcı. Zor tesirlerden sonra açı kalıbı bizi tekrar motive edebilir. Özellikle yaratıcılık adına harika bir tesirdir. Duygusal anlamda tatlı sürpriz gelişmeleri gündeme getirebilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili. Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir ay dileğiyle,
Merve Çubuktepe