Merve Çubuktepe

İlerleyen yıllarda asla unutulmayacak, kendi başına bir kitap konusu olacak 2020 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Her açıdan çok farklı, zorlu ve tüm ezberleri bozan; hayat ve düşünce tarzımızı değiştiren bir ilk yarı yaşadık. Ve şimdi de bu yılın astrolojik açıdan en hareketli dönemine geldik.

Haziran 2020’nin temel gökyüzü olaylarına baktığımızda en önemli konu tabii ki tutulmalar. 5 Haziran 2020’de Yay burcunda Ay tutulması ve 21 Haziran 2020’de Yengeç burcunda Güneş tutulması bu ayın en önemli gökyüzü gündemleri olarak karşımıza çıkıyor.

Tutulmalar gerçekleşirken 18 Haziran 2020’de Merkür Yengeç retrosu başlayacak, 23 Haziran 2020’de Neptün Balık retrosu da onu izleyecek. Çok kısa bir süre boyunca gökyüzünde retro gezegen sayısı altı adede çıkacak, ki çok yüksek bir rakam. 25 Haziran 2020’de Venüs retrosu bu sefer sona ererken Haziran 2020’yi beş adet retro ve iki adet tutulma ile kapatacağız. Yaz dönemi tutulmalarının sonuncusu ise 5 Temmuz 2020’de Oğlak burcunda gerçekleşecek.

Peki bu kadar çok retro ve iki tutulma bir araya gelirse ne olur? Cevap: Ortaya müthiş dönüştürücü bir etki çıkar.

5 Haziran 2020 Yay Burcunda Ay tutulması Mars’ın Ay-Güneş karşıtlığını T-Kare formunda tetiklediği sert bir tutulma. Bu bağlamda etkisi oldukça güçlü, yorucu ve taşları yerinden oynatır nitelikte. Özellikle karantina döneminden beri insanlar içe çekildi, hayatını gözden geçirdi ve sadece sosyal değil mental mesafe oluşturdu. Bu evrede hayatımızdaki artı ve eksileri, gerekli ve gereksizleri daha net görmeye başladık. Belki hakkımız yendi, belki canımız acıdı. Ve sustuk… Tutulma Mars Balık formuna sahip olduğundan bu haksızlıkları artık dile getirmek adına da güçlü bir enerji söz konusu.

Tutulma anında yükselen Oğlak, ciddi kararlı ve mantıklı bir yaklaşımın önemini vurguluyor. Ay’ın dispozitörü Jüpiter Oğlak retro da aynı vurguyu yapmakta. Yükselen yöneticisi Satürn Kova burcunda retro. Kova malumunuz ileriye bakmak ve gelecek demek. Ama retro işte. Yani ileriye bakmak için önce geçmişe bakmak, geçmişle ilgili hiçbir yük kalmayınca iç rahatlığı ile geleceğe bakabiliriz mesajı veriyor.

Bunu yaparken ruhani bir savaşçı gibi aylardır tekkede çile doldurup hakikate eren bir derviş misali gereken yüzleşmeleri gerçekleştirebilir, gerekirse hakkımızı arayabilir ve beş retro etkisi altında geçmişle alakalı artık ne varsa çözüp rafa kaldırabiliriz. Bunu yapmak çok önemli zira bu kadar çok retro insanı sürekli geriye bakarak yürüme isteğine iter ve eğer orada boşluklar, çözülmemiş noktalar varsa aklımız hep oraya gidecektir. Sürekli geriye bakarak yürüyen bir insan şanslıysa önünü göremez, şanssızsa yere düşer. Bunu çözmek de bu tutulma vesilesi ile mümkün.

21 Haziran 2020 Yengeç burcunda Güneş tutulması yaz ekinoksu başlar başlamaz gerçekleşecek. Aynı gün Güneş Yengeç burcunda geçerken en uzun gündüz gününü yaşayacağız. Bu vesile ile tüm Yengeçlerin doğum günleri kutlu olsun; sağlıklı ve mutlu bir yaş dilerim.

Güneş tutulması 0 derece Yengeç burcunda gerçekleşecek. Nitekim Yengeç/Oğlak aksındaki tutulmaların sonuna yaklaşıyoruz. 5 Temmuz 2020 Oğlak burcundaki Ay tutulması bu serinin sonuncu olacak. Güneş tutulmaları başlatma, yenilik, ilk adım anlamına gelirken 0 derecede olan tutulmanın bu bağlamda anlamı daha da vurgulu oluyor. Ama önemli bir nüans da var.

0 derece Horary (Soru) Astrolojisinde bir şeyler için henüz çok erken anlamına gelir. Yani bir şeyleri Ay tutulması ile bitirdiysek yepyeni tertemiz ve mükemmel sayfalar açmak için koşturmamız gerekmez. Beş retro da aynı mesajı vurgular. Temizle, bitir, nefes al. O kadar uzun süredir geriye veya ileriye bakmadan makro olayların etkisi ile bir panik halindeyiz ki “normal” olmayı neredeyse unuttuk. Her an bir şeyler üretemez, her an çok mutlu, sağlıklı, başarılı, işlevsel olamayız. Yengeç sembolizmi kabuğumuzun güzelliğini de hatırlatır. “Güvenlik” hissidir. İç huzuruna kavuştuktan sonra yeni dönemimizi hayal edebilir, tutulma anında etkin olacak Merkür Yengeç retrosu ile içimizdeki şair ile tekrar tanışabiliriz. Ve ibreler tekrar direkte döndüğünde (12 Temmuz 2020’de Merkür retrosu biterken, gölge fazı 20 Temmuz 2020’de tamamlanacak) işte o zaman gönül rahatlığı ile istediğimiz her türlü başlangıcı sakin ve güvenli kafayla yapmamız mümkün. Tutulma anında burç dışından Güneş-Ay ile kavuşum yapacak KAD İkizler de bunu desteklemekte.

Aradaki süreci Ay tutulması sonrasında dinlenerek geçirebiliriz. Bazen bir şeyi hatırlamak isteriz ama aklımıza gelmez, o şeyi sürekli düşününce bulamayız. Ama zihni ne zaman boş vitese alıp başka şeyle ilgileniriz, o şey şıp diye aklımıza gelir. İki tutulmanın da etkisi tam olarak bu aslında.

O zaman kendimizi yeni ve huzurlu bir döneme hazırlayalım. Yay ve Yengeç burcu sembolizmini birleşik olarak okursak “özgür” ve “güvende” diye özetleyebiliriz. Bunu gerçekten çok hak ettik, bize düşen de özgürlüğümüzü kısıtlayan mental duvarları kaldırmak ve korkunun zincirlerini kırmak. Bunu sağlayan süreci bertaraf ettiğimiz takdirde her şey değişmeye başlar. Sırf “güvenli” alan diye düşünüp bizi sürekli tedirgin eden her şey aslında bizi hem bir şeye bağımlı kılar, hem de güçsüz bırakır. Oysa insan günün sonunda en çok yoğun bir günden sonra üstünü başını çıkarıp koltuğuna yerleşip “Oh be” deyince huzur bulur. Biz şu anda işten çıktık araçta evimize gidiyoruz. Evimiz de bizi bekliyor, hasretle.

18 Haziran-12 Temmuz 2020 Merkür Yengeç retrosu yukarıda saydığım tüm vurgulara ek olarak bize bir bilgi daha veriyor. Çok önemli başlangıçlar, girişimler ve ilk adımların gerçekten aceleye gereksinimi yok. Zira iki tutulmanın çok güçlü tetiklemesi sonucunda acele bir şekilde sırf karar almak için alınan kararların Retroların geçmiş etkisi ile pişmanlık oluşturabileceğini göstermekte. Bundan ötürü yukarıdaki sürece özen göstermekte fayda var.

Bu retro yapısı gereği özellikle sert tesir alan haritalarda alıngan bir ruh hali yaratacaktır. İnsanlar kolayca alınabilir, direkt iletişimden kaçınarak imalı yaklaşımlar sergileyebilir. Burada anahtar nokta tabii ki “direkt iletişim”. Zira bir şeylere kızıp “O anlasın” yaklaşımı bu süreçte pek bir sonuç getirmeyebilir, bilakis anlaması gereken kişi durumun farkında bile olmayabilir. Bu yüzden yan yan yürümek yerine direkt ilerlememiz her konu mühim görünüyor.

25 Haziran 2020’de Venüs İkizler retrosu sona erecek. Gökyüzündeki kritik retro kalabalığındaki ilk eksilme Venüs’ten geliyor. İlişkiler konusunda arapsaçına dönen, kaotik ve geçici heveslerin durulması söz konusu. Tabii ki bu bir anda olmayacak çünkü Merkür retrosu da devrede. Venüs hız almaya başladıkça bu duygular azalmaya başlayacaktır.

28 Haziran 2020’de Mars Koç burcuna geçecek. Mars yönettiği ve en aktif olduğu formu Koç burcundayken güçlüdür, kararlıdır, hızlıdır, inisiyatife açıktır. Bu etki de bizi canlandırmaya başlayacak. Mars Balık insanı çok hızlandırmaz, motivasyonu daha yavaştır. Yukarıda saydığım süreçlerle ilgili reaksiyonu başlatan ve asıl akışkanlığı verecek olan güç Mars Koç transitidir, zira bu transit bir savaşçı gibi mücadelemizi verip zafer kazanmamızı sağlayabilir. Sadece Mars Koç spontan ve plansız olduğu, bu sebeple de hatalara açık olduğu için doğaçlamadan ziyade fetih yapmaya giden bir komutan gibi her daim stratejik olmamız gerekir.

30 Haziran 2020’de Jüpiter-Plüton kavuşumu kesinleşecek. Yılın makro açıdan en önemli açı kalıplarından birini tekrar izliyoruz. Malumunuz Jüpiter-Plüton-Satürn hareketleri Ocak 2020 itibariyle dünyanın değişiminin işaretini vermişti. Hatta 10 Ocak 2020 Yengeç burcunda Ay tutulması ve 12 Ocak 2020 Satürn-Plüton kavuşumu da tam olarak Covid-19 vakalarının global olarak yayılımının kabul ettiği zamanla denk düşmektedir.

2020 değerlendimesi ve 18 Mart 2020’de yazdığım Satürn Kova yazısında normalleşme ile ilgili özellikle 5 Haziran-5 Temmuz 2020 yani tutulmalar döneminin çok önemli olduğunu anlatmıştım. Mayıs 2020 KAD/GAD İkizler/Yay geçişi ile önemliydi. Ben dahil birçok astrolog aklın yolu bir olduğu için aynı yorumu yaptı. Gökyüzü inanılmaz bir eş zamanlılıkla çalışarak astrolojinin gücünü sürekli vurguluyor. Ve bu açı kalıbı da bize “yeni normal” denen dönemin başladığını resmen hatırlatan diğer önemli öğe. Bu açı ve diğer tüm faktörleri göz önünde bulundurursak küresel ve domestik anlamda ekonomide yavaşlığın en azından sonbahar aylarına kadar süreceğini de söylemek mümkün.

Haziran 2020 Gökyüzü Etkileri: Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

3 Haziran 2020 – Venüs/Mars Karesi: Venüs retrosu ve Ay tutulması arifesine denk gelmesi sebebiyle tam anlamıyla ilişki kazalarına açık bir açı kalıbı. Yanlış beklentiler, yanlış hamleler beklenmedik gerilim ve hatta kopuşları getirebilir. Finansal risk ve aşırı harcamadan uzak durma uyarısı söz konusudur.

5 Haziran 2020 – Merkür/Uranüs Altmışlığı: Hızlı düşünme, çözüm bulma, yaratıcılık, tutulmadan hemen önce bir sorunu çözüp rafa kaldırmak adına destekleyici etki. Önemli görüşme ve mülakatlar için de değerlendirilebilir.

5 Haziran 2020 – Yay Burcunda Ay Tutulması: Mayıs 2020 itibariyle başlayan İkizler/Yay aksı serisinin ilk tutulması olacak. Detaylar yazıda ve önceki Ay tutulması gönderisinde.
6 Haziran 2020 – Güneş/Mars Karesi: Tam anlamıyla öfkeyle kalkan zararla oturur açısı. Ay tutulmasında etkin olan kalıp asıl burada kesinleşiyor. %100 emin olunmayan tüm rest ve çatışmalardan kaçınmakta fayda var. Ayrıca sakarlık ve kazalara açıklık görülebilir. İnsanları anlık öfkelerle kırmak düşünülenden fazla kırgınlık oluşturabilir.

11 Haziran 2020 – Güneş/Neptün Karesi: Çoklu Retrolar etkisi zaten devrede ve Merkür Yengeç retrosu açı kesinleşirken başlamak üzere. Bu sebeple aldanma, dolandırıcılık gibi etkilere açıklık var. Ayrıca belirsizlik, yalan haber veya çarpıtma da görülebilir. Emin olmadığımız konularda mesafeli olmakta fayda var.

13 Haziran 2020 – Mars/Neptün Kavuşumu: Bu açı kalıbı Balık burcu sembolizmi gereği aslında her şeyin üzerindeki örtüleri kaldırmak adına ideal. Yani bir süredir mental anlamda görme bozukluğu yaşıyorsanız net görmeye başlamak adına ilk adımdır. Sadece kurban psikolojisinden kaçınmak her hatada başkalarını suçlamamak gerekir.

18 Haziran 2020 – Merkür Retrosu Başlıyor: Merkür retrosu 12 Temmuz 2020’ye kadar etkin olacak. Gölge fazı 20 Temmuz 2020’ye kadar sürecek. Bu retro yapısı gereği özellikle sert tesir alan haritalarda alıngan bir ruh hali yaratacaktır. İnsanlar kolayca alınabilir, direkt iletişimden kaçınarak imalı yaklaşımlar sergileyebilir. Burada anahtar nokta tabii ki “direkt iletişim”. Zira bir şeylere kızıp “O anlasın” yaklaşımı bu süreçte pek bir sonuç getirmeyebilir, bilakis anlaması gereken kişi durumun farkında bile olmayabilir. Bu yüzden yan yan yürümek yerine direkt ilerlememiz her konu mühim görünüyor.

19 Haziran 2020 – Mars/Plüton Altmışlığı: Talih, cesurdan yanadır. Bu söz esasen açı kalıbını özetlemekte. Korkusuzca, bilerek, hissederek ve kararlılıkla atılan adımların meyvesini toplamak; güçlü izler bırakmak ve destekler almak mümkün olabilir.

20 Haziran 2020 – Mars/Jüpiter Altmışlığı: Bu açı kalıbı hem retro dönemde önemli bir konu denk geldiyse aksiyon almak adına olumludur hem de finansal anlamda destekleyicidir.

21 Haziran 2020 – Güneş Yengeç Burcunda: Yaz ekinoksu, en uzun gündüz. Tüm Yengeçlerin doğum günleri kutlu olsun; sağlıklı ve mutlu bir yaş dilerim.

21 Haziran 2020 – Yengeç burcunda Güneş tutulması: Yengeç/Oğlak aksındaki bu dönem için son Güneş tutulması olacak. Detaylı etkileri ayrıca bir gönderide burç bazlı paylaşacağım.

23 Haziran 2020 – Neptün Retrosu Başlıyor: Neptün kolektif bir gezegendir ve bireysel bazda etkisi sadece çok spesifik yerleşimlerde dikkat çeker. Bir dış gezegen olduğu için 29 Kasım 2020’ye kadar uzun ve her zamanki retrosunu gerçekleştirecek. Retro 20-18 derece arasında olduğundan bu noktalarda İkizler, Başak, Yay ve Balık burcunda önemli yerleşimleri olanlar daha fazla etkilenebilir. Ayrıca salgınlarla alakalı olduğundan normalleşme döneminde dikkatin önemini daha da vurguluyor, zira Neptün Balık burcunda ve retro yayılımı arttırma riski taşır, Balık burcu da bu temayla alakalıdır.

25 Haziran 2020 – Venüs Retrosu Sona Eriyor: Gökyüzündeki kritik retro kalabalığındaki ilk eksilme Venüs’ten geliyor. İlişkiler konusunda arapsaçına dönen, kaotik ve geçici heveslerin durulması söz konusu. Tabii ki bu bir anda olmayacak çünkü Merkür retrosu da devrede. Venüs hız almaya başladıkça bu duygular azalmaya başlayacaktır.

28 Haziran 2020 – Mars Koç Burcunda: Mars yönettiği ve en aktif olduğu formu Koç burcundayken güçlüdür, kararlıdır, hızlıdır, inisiyatife açıktır. Bu etki de bizi canlandırmaya başlayacak. Mars Balık insanı çok hızlandırmaz, motivasyonu daha yavaştır. Yukarıda saydığım süreçlerle ilgili reaksiyonu başlatan ve asıl akışkanlığı verecek olan güç Mars Koç transitidir, zira bu transit bir savaşçı gibi mücadelemizi verip zafer kazanmamızı sağlayabilir. Sadece Mars Koç spontan ve plansız olduğu, bu sebeple de hatalara açık olduğu için doğaçlamadan ziyade fetih yapmaya giden bir komutan gibi her daim stratejik olmamız gerekir.

28 Haziran 2020 – Mars/Satürn Altmışlığı: Bu ayın en güzel açı kalıplarından biri. Cesaret ve kararlılığı birleştiriyor. Tutulmalar dönemini iyi pratik edenlerin meyvelerini toplayabileceği bir etki. Ayrıca retrolu gökyüzünde önemli bir işi halletmek, bir konuda inisiyatif almak veya karar vermek adına destekleyici durumda.

30 Haziran 2020 – Jüpiter/Plüton Kavuşumu: Bu açı kalıbı da bize “yeni normal” denen dönemin başladığını resmen hatırlatan diğer önemli öğe. Bu açı ve diğer tüm faktörleri göz önünde bulundurursak küresel ve domestik anlamda ekonomide yavaşlığın en azından sonbahar aylarına kadar süreceğini de söylemek mümkün. Doğum haritanız üzerinden aldığınız size özel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir ay dileğiyle,
Merve Çubuktepe