Merve Çubuktepe

gökyüzü son derece etkili ve gergin açılarla dolu uzun süredir. 6 mart 2016 itibariyle mars yay burcuna geçiş yaparak bu denklemi biraz daha karışık hale getirecek. bu etki 26 eylüle kadar sürecek.

mars esasen tetikçidir, olayların bir anda hızlanmasına, gerilimin artmasına ve bir anda enerjinin ortaya çıkmasına sebep olur. özellikle gökyüzündeki gergin açıları tetiklediğinde savaş ve kazalara sebebiyet verebilir.

gökyüzünde değişken burçların zorlu yerleşimlerini izliyoruz, sınırlayıcı zamanın efendisi satürn yay burcunda, sisleri çözen ama bunun öncesinde bizi bulanık bir denizde kaybolmuş gibi hissettiren neptün balık, refahın genişlemenin gezegeni jüpiter ise başak burcunda. bu üç büyük gezegen bir süredir birbirlerine gergin açılar yapıyorlar, şimdi mars da 9 martta gerçekleşen balık burcundaki güneş tutulmasının gölgesi altında bu denkleme giriyor.

mars temel olarak eyleme geçmek, mücadele etmek, kendimizi savunmakla ilgilidir. bu eylemler yay burcunda gerçekleştiği için odak konular da hukuk, din, yüksek öğrenim, felsefe, uluslararası ilişkiler, özgürlük hareketleri ve fanatik eğilimler olacaktır.

ülkemiz 2012’den beri astrolojik anlam çok zorlu etkiler altında. mars yay geçişi itibariyle toplumsal kutuplaşma daha da artabilir, oysa ki yay’ın aydınlık yüzü olan herkesi anlama ve herkesi kucaklama gitmemiz gereken yön olmalı. mars gölge yönlerinde öfke, kavga ve anlaşmazlıklar getirir. bu bağlamda ülkemizdeki ve özellikle dış politikalarla ilgili konularda daha gerilimli dönemler yaşayabiliriz. grevler gerçekleşebilir, orduyla ilgili gerginlikler gündeme taşınabilir.

satürn yay zaten dini fanatizm, dini konuların sömürülmesi ya da kişisel amaçlar için zorbalıkla kullanılması temasını vurguluyordu, şimdi mars bu eylemleri biraz daha sertleştiriyor. bu bağlamda dini saldırılar ya da dinsel yerlerle ilgili olaylar gündeme gelebilir.

kişisel anlamda bakarsak mars yay burcunda canlıdır, yani enerjimiz artabilir. çok daha hevesli ve mücadeleci hissedebiliriz ancak bir yandan da abartıya açık olabiliriz. bu bağlamda coşkumuzu ya da öfkemizi kontrolde tutmakta fayda var. mars yay’dayken aynı anda sayısız şey yapabilecek gibi hissetmek mümkündür ancak aşırı fazla konuya odaklanmaya çalışmak sonuç almamayı getirebilir. bu bağlamda tek konu seçip tüm enerjiyi o konuya yoğunlaştırmak gerekir. bunun dışında patavatsızlık ya da kendi fikir ve inançlarını aşırı saplantılı şekilde savunma ve karşıt fikirlere saygı göstermemek gibi yan etkiler de görülebilir. özellikle değişken burçlar ikizler, yay, başak ve balık burçları bu konularda dikkatli olmalı. hava grupları burçları terazi ve kova, ateş grubu burçları aslan ve koç bu etkileşimden son derece olumlu bir şekilde faydalanabilir.