Merve Çubuktepe

Yeni yılın ilk ayındayız ve yeni yıl klasiği olarak Ocak ayı genelde başlangıçlarla doludur. Ancak bu aya Merkür ve Mars’ın çifte retrosuyla adım atacağımız için 19 Ocak 2023’e kadar daha çok yeniden düşünme, gözden geçirme, eskiden başlayan işleri tamamlama ve geçmiş sorunları geride bırakmak adına değerlendirmemiz mümkün. İki retronun bitişiyle birlikte asıl hareketlilik Ocak ayının son haftası itibariyle başlayacak. Bu yüzden adeta maraton koşar gibi ilk haftaları daha çok hazırlık, gözlem ve analiz ile geçirip son hafta ise planlarımızı hayata geçirebiliriz.

3-27 Ocak 2023 arasında Venüs Kova burcunda seyahat ederek duygusal konular başta olmak üzere alan ve özgürlük ihtiyaçlarımıza odaklanmamızı sağlarken, uzun süredir isteyip ertelediğimiz imaj değişimi ve yenilenme gibi faaliyetlere de odaklanabiliriz. 27 Ocak 2023 sonrasında ise Venüs Balık burcuna geçecek; duygusal, affedici ve uzlaşmacı tesirlere devreye girmeye başlayacak. Ayın ilk yarısında duygusal Yengeç yeniayı nostalji, geçmişe dönüş ve barışmaları gündeme getirebilir. Ancak retroların bitişi ve 21 Ocak 2023 Kova yeniayı sonrasında rotamızı tekrar geleceğe çevireceğiz. Bu sebepten ötürü de geçmişi anar veya bir şans daha verirken de iyice düşünmek önemli olacak. Sakin başlayıp giderek hızlanacak bir ay bizleri bekliyor, haydi yeni yıla başlayalım. :)

31 Ekim 2022’te başlayan Mars retrosunun sonuna yaklaşıyoruz. Mars, 11-13 Ocak 2023’te durağan konumda kaldıktan sonra 13 Ocak 2023 saat 23:56’da sona erecek. Mars İkizler burcunda ve retro konumdayken girişimleri, fikirleri ve mücadele kapasitemizi sınırlıyor veya bazen aşırı abartılı hale getiriyordu. Bu dönem sonrasında tekrar dengeye gelmeye başlayacağız. Mars retroları özellikle estetik ve cerrahi operasyonlar için önerilmez, bu sebepten ötürü doktorunuz zorunlu kılmadığı sürece bu tür konuları 14 Ocak 2023 ve sonrasında ele almakta fayda var.

Mars Retro Takvimi şu şekilde:
Mars Retro Dönemi: 31 Ekim 2022 saat 16:25 – 11 Ocak 2023 saat 23:56 (25-8 derece İkizler)
Mars Durağan Dönemde: 11 Ocak 2023 saat 23:57 – 13 Ocak 2023 saat 23:56 (8 derece İkizler)
Mars İleri Harekette: 13 Ocak 2023 saat 23:57 (8 derece İkizler)

30 Aralık 2022’de başlayan Oğlak burcundaki Merkür retrosu da devam ediyor. 13 Ocak 2023’ye kadar Mars retrosu ile kombo devam edeceği için büyük bir aciliyet yoksa eğer önemli işlerimizi özellikle bu zamanlara denk getirmemekte fayda var. Merkür, 17-19 Ocak 2023 arasında durağan konumda kaldıktan retrosunu tamamlayacak. 20 Ocak 2023 itibariyle Merkür retrosu sona eriyor, ancak gölge fazdan çıkış ve kendine gelmesi ayın son günlerini bulacaktır. Yine de gölge fazda olsa da ileri hareketteki Merkür daha verimli iletişim, organizasyon ve düşünsel akış yaratır.

Retro dönemi sürerken aşırı soğuk duygusuz olma veya her şeyi boşverme arasına gidip gelen ruh hallerine dikkat. Çok katı olmamak, herkesin farklı bir fikri olabileceğini kabul etmek dikkat etmemiz gereken konulardan. Merkür Oğlak burcunda retrodayken plan, organizasyon, resmi işlemlerde aksaklıklar görülebilir. Bu yüzden de hiçbir şeyi son ana bırakmamak son derece önemlidir.

Merkür Retro Takvimi şu şekilde:
Merkür Retro Dönemi: 30 Aralık 2022 12:31 – 17 Ocak 2023 16:19 (24-8 derece Oğlak)
Merkür Durağan Konumda: 17 Ocak 2023 16:20 – 19 Ocak 2023 16:20 (8 derece Oğlak)
Merkür İleri Harekette: 19 Ocak 2023 16:21 (24 Derece Başak)

Yılın ilk önemli transiti 3 Ocak 2023’te Venüs Kova burcuna geçişi. Bu dönemde rutinleşmiş ilişkilerde sıkıntılar görülebilir, zira tekdüze bulduğumuz, bize sıkıcı veya klişe gelen her şeyden daha çabuk irrite sıkılmamız ve ters reaksiyonlar vermemiz mümkündür.

İlişkilerde kendi beklentilerimiz, kişisel özgürlüğümüz önem kazanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken kaçış ve isyan temasının boyutudur. Her geleneksel yapıyı sıkıcı diye yok saymak sonradan pişmanlık getirebilir.

Bu dönem imaj konusunda radikal değişimleri de getirebilir. Alıştığımızdan daha farklı ve belki de cesaret edemediğimiz tarzları deneme zamanıdır. (Tabii herkes kendi zevkini bilmeli sonradan pişman olmamak adına)

Venüs Kova dönemleri bireysel özgürlüğe ulaşmak, kişisel alanı ve özdeğeri güçlendirmek adına ideal zamanlardır. Farklılıklarla güzel olmanın, sürüye uymamanın sembolüdür. Bu sebeple aşırı kıskançlık, sahiplenme, kontrol, “Hadi görüntülü ara beni rapor ver” gibi yaklaşımlar ters tepecektir. Bizi biz yapan özelliklerimizi baskılamamız da bu süreçte önemlidir. Venüs 27 Ocak 2023’e kadar bu burçta kalacak.

7 Ocak 2023 saat 02:07’de 16 derece Yengeç burcunda bir dolunay meydana gelecek. Dolunay anında Ay, Sirius ve Canapus isimli iki uğurlu yıldızla, Güneş ise Vega yıldızıyla kavuşumda olacak. Bu birliktelikler dolunayın iyileştirici, güçlendirici aynı zamanda yaratıcı doğasını simgeliyor. Zira dolunay ayında Güneş-Uranüs üçgenin yaratıcı ve canlandıran etkisi de devrede olacak.

Duygular, merhamet, ruhsal derinlik artabilir ve sezgilerimiz yol gösterebilir. Bu dönemlerde biraz daha içimize ve öz benliğimize dönmekte fayda vardır. Barışma, uzlaşma ve denge bulmak adına fırsatlar değerlendirilebilir. Tabii yine de bu dolunayda Merkür ve Mars’ın retro olduğunu da unutmayalım, kaş yaparken göz çıkarmayalım.

Dolunay etkisiyle daha nostaljik hissedebilir, anıları yad edebilir ve özellikle bizi küçüklüğümüze götüren tema, obje, insan, müzik ne varsa onlara doğru çekilebiliriz. Dolunay +-7 gün boyunca etkili.

20 Ocak 2023’te Güneş Kova burcuna geçiş yapacak. Zodyağın Uranyen bireyleri; farklı, asi ve özgürlükçü Kovaların doğum günü kutlu olsun, yeni yaşınız ve Güneş dönüşünüz size güzellikler getirsin. :) Güneş’in Kova burcunda seyahat ettiği dönemlerde özgürlük, bireysel haklara hassasiyet ve kolektif düşünce kapasitemiz artar. Sadece şahsi oynayan veya bencil kişiler sıkıntılar yaşayabilirler. Bu dönem birliğin güç getirdiği zamanlardır. Güneş 19 Şubat 2023’e kadar bu burçta kalacak.

21 Ocak 2023 saat 23:53’te 1 derece Kova burcunda bir yeniay meydana gelecek. Yengeç dolunayı ve retrolar döneminin nostaljik etkilerini geride bırakarak rotamızı geleceğe çevirmeye başlıyoruz. Yeniay anında Güneş ve Ay, Altair isimli sabit yıldızla kavuşacak. Bu yeniay erdemli kişilere takdir, terfi ve kolektif başarı gibi ödüller getirebilir. Ay ve Güneş’e Mars ve Jüpiter’in harikulade destekleri olacak. Bu sebepten ötürü de yeniay sonrasında yazının başında belirttiğim gibi retrolar döneminde yaptığımız hazırlıkları tamamlayıp bir şeyleri hayata geçirmenin tam zamanıdır diyebiliriz. Bu süreçte inisiyatif almak, lafı gediğine koymak, korkulara yenilmemek ve girişimci ruh bizi zafere götürecektir. Özellikle de yeniaydan sonra Ay’ın ışığının güçlendiği 24-27 Ocak 2023 arasına önemli işlerimizi denk getirebiliriz.

Dikkat edilmesi gereken konu ise yeniay anında etkin olan Merkür-Jüpiter ve Merkür-Chiron karesi. Üstelik Merkür zorbalıkla ilişkili olan Facies isimli sabit yıldızla kavuşum yapıyor. Uç noktalardaki söylemler, aşırı abartı, tutulamayacak sözler vermek, despotizm ve diktenin dozunu kaçırmak gibi durumlar çok sert geri tepebilir. “Güç benim ne istersem yapacaksınız” gibi söylemler başarısızlığa mahkumdur. “Top benim oynatmıyorum” diyen kişiler bir süre sonra o topla oynayacak kimse bulamayan yapayalnız kişilere dönüşebilir. Son olarak yeniay anında Jüpiter-Juno ve Venüs-Satürn kavuşumları altı dolu ciddi ilişkilerin oluşumu konusunda destekleyici.

27 Ocak 2023’te Venüs Balık burcuna geçiş yapacak. Venüs bu burçta yücelim denen güçlü pozisyondadır. Venüs Balık burcundayken en temel manasıyla fedakârlık, anlayış ve sonsuz bir sabır ile ilişkilidir. Sonsuz sevgi ve merhametin sembolü olduğu için ve en önemlisi de o duygu kaybetmemek adına büyük sorunlar olsa dahi hemen affetme ve sorunları görmezden gelme eğilimi görülebilir.

Ancak unutmayalım ki bu transit aşırı beklentilerin getirdiği hayal kırıklığı ve kurban psikolojisini de semboliz edebilir. Bu sebeple de altı boş, yalan içeren ve sömürü odaklı insan ilişkilerin gerçek yüzü görünür hale gelebilir. Balık burcu doğrudan sanatla ilişkili olduğu için süreç boyunca sanatsal faaliyetlere daha fazla odaklanmak, yeteneklerimizi değerlendirmek hatta ustalaşmak için ders almak ruha çok iyi gelebilir. Kendimiz sanat icra etmiyorsak dahi sanatı hayatımızın içine daha fazla dahil etmek hayatımızı renklendirecektir. Ayrıca bu transit yardımlaşma ve merhamet duygusu ile alakalıdır. “Az sadaka çok belayı defeder” sözünü hatırlayalım. Özellikle ayın sonları ve Şubat aylarının başında kendi değerlerimize uygun konseptlerde az veya çok demeden yardım faaliyetlerinde bulunmak olumlu karma ve bereketi de çoğaltabilir.

Ocak ayının öne çıkan astrolojik etkileşimleri: Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

1 Ocak 2022 / Venüs-Plüton Kavuşumu: Bu açı kalıbı bir konuya tutkuyla odaklanma sonucunda çözüm ve başarı da getirebilir, ancak sınırları aşma riski de söz konusudur. Hırs ve ihtiraslarımızı kontrol altında tutmamız önemlidir. Her şeyi materyal dünya gerçeklerine göre değerlendirmek duyguları hiçe saymak hata yaptırabilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

2 Ocak 2022 / Merkür-Neptün Altmışlığı: Bu açı kalıbı yaratıcılık ve ilham getiren bir etkidir. Zihnin sınırları genişlerken kişinin üretme ve hayal etme kapasitesi artar. Yazmak, ruhsal çalışmalar gibi konular için güzel tesirler yaratır, hislere hitap ederek insanları etkilemek ve orta yolu bulmak mümkündür. Açı kalıbı +- 3 gün etkili.

2 Ocak 2022 / Güneş-Chiron Karesi: Ego krizleri, ego patlaması kaynaklı ruhsal yaralanmalar gündeme gelebilir. Ayrıca bir hata yaptığımızda kendimize aşırı yüklenmek ve yıkıcı olmak yerine daha anlayışlı olmakta fayda vardır. Riskli hareketler, sağlığımızı zorlayacak davranışlardan kaçınmalıyız. Açı kalıbı +- 3 gün etkili.

3 Ocak 2023 / Venüs Kova Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

4 Ocak 2023 / Venüs-Jüpiter Altmışlığı: Bu açı iyimserlik, neşe, maddi avantajlar, sevgi ve güzelliği ölçülü bir şekilde büyütme ile bağlantılıdır. Ufak fırsatlardan bile mutluluk yakalayabilir ve değerlendirmek isteyebiliriz. Güzelleşmek, bakım ve imaj değişikliği adına olumlu etkidir. İlişkilerde bozulan dengeleri onarmak az çabayla dahi mümkün olabilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

5 Ocak 2023 / Güneş-Uranüs Üçgeni: Bu iyicil açı kalıbı içimizdeki yaratıcılığı dışarı vururken aynı zamanda hayatımıza keyifli sürprizleri de getirebilir. Bir konuda görünür olmak takdir ve ilgi toplamak adına da destekleyicidir. Bedensel hareketlilik, farklı şeyleri denemek ve ezber bozmak adına iyicil etkiler içerir. Bazen ters elle kulağı tutmak bize çok şey getirebilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

7 Ocak 2023 / Yengeç Burcunda Dolunay: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

7 Ocak 2023 / Güneş-Merkür Kavuşumu: Merkür’ün retro konumda olduğu bir kavuşum çok konuşmak yerine bol dinleme, düşünme ve içe dönüşle gelen aydınlanmayı simgeliyor. Özellikle uzun süredir çözemediğimiz veya çözmeye cesaret edemediğimiz konuları mantık ve sağduyu ile objektif bir şekilde değerlendirebilir, önemli kararlar alabiliriz. Yarım kalan işlere odaklanma ve toparlamak için de ideal bir tesirdir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

9 Ocak 2023 / Merkür-Uranüs Üçgeni: Bu açı kalıbı yaratıcı, enerjik ve ezber bozan bir doğaya sahiptir. Bir şeyler yazmak, üretmek ve öğrenmek adına harika bir açıdır. Bir eğitime başlamak, web sayfası hazırlamak, sosyal medyada görünür olmak, kitap yazmak gibi konular için çok iyicil bir tesirdir. Kangren bir sorunu taze bir bakış açısı ile çözmek mümkün olabilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

9 Ocak 2023 / Venüs-Mars Üçgeni: İkili ilişkilerde dengeyi bulma ve sorunları çözme şansı söz konusu. Temeli güçlü ilişkilerde problemler masaya yatırılıp geride bırakılması konusunda önemli bir adım atılabilir. Sevdiğimiz bir işe emek verip odaklanırsak kalıcı ve hayırlı sonuçlar alabiliriz. Açı kalıbı+-5 gün etkili.

11 Ocak 2023 / Merkür-Chiron Karesi: Dil yarasının sembolü olan bu açı; kırıcı konuşmalar, haddini aşan ifadeleri gündeme getirebilir. İfadelerimizi doğru seçmekte fayda var. Özellikle de öfke anında fevri davranıp sonra pişman olacağımız şeyler söylemekten kaçınmalıyız. Merkür retroda açı kalıbı oluştuğu için gereksiz yere eski defterleri açmamakta fayda var. Açı kalıbı +-3 gün etkili.

11 Ocak 2023 / Mars Durağan Konumda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

12 Ocak 2023 / Venüs-Chiron Altmışlığı: Duygusal ve ruhsal konularda şifalanma getirebilen bu açı özellikle birey veya taraflar adım attığında kalbi yaralanmaları dengeleyebilir; barışma, uzlaşma ve ortak paydada buluşmak söz konusu olabilir. Öfke yerine anlayış, empati ve şefkat çok şeyi değiştirebilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

13 Ocak 2023 / Güneş-Neptün Altmışlığı: Bu açı kalıbı ruhsal açıdan güçlü ve yoğundur. İçimizdeki ruhani yöne dönmek, kendimizle bütünleşmek ve ilhamı bulmak adına destekleyici bir tesir. Sanatsal ve ruhsal yeteneklerimiz güçlenebilir. Bu konulardaki tüm çalışmalar için çok uygundur. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

13 Ocak 2023 / Mars Retrosu Sona Erdi: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

15 Ocak 2023 / Venüs-Uranüs Karesi: Bu açı kalıbı artan gerilimli tesirler sebebiyle ilişkilerde ani kopmalar getirebilir. Bıçak kemiğe dayandıysa eğer ani ayrılık ve boşanmalar söz konusu olabilir. Diğer yandan ilk başta çok alakasız bulduğumuz sürpriz aşk haberleri de görebiliriz. Finansal konular adına çok dalgalı bir etki, her an her şey olabileceğinden büyük finansal risklerden kaçınmakta fayda var. Açı kalıbı +- 5 gün etkili.

17 Ocak 2023 / Merkür Durağan Konumda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

18 Ocak 2023 / Güneş-Plüton Kavuşumu: Bu açı kalıbı oldukça etkileyici, manipülatif ve hatta biraz fazla dominant bir doğaya sahip. Kendimiz kullanıyorsak da gücün sınırlarınızı belirlemeliyiz. Diğer yandan aşırı taviz vermek de bizi aciz duruma düşürebilir. Güç dengeleri ve sınırlar çok iyi ayarlanmalı. Zira aşırı hırs da gözü kör edebilir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

19 Ocak 2023 / Merkür Retrosu Sona Erdi: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

20 Ocak 2023 / Güneş Kova Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

21 Ocak 2023 / Kova Burcunda Yeniay: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

23 Ocak 2023 / Venüs-Satürn Kavuşumu: Bu açı kalıbı duygusal ve maddi konularda kendi özgürlük ve isteklerimizi merkeze alırken kişisel sınırlarımızı da çizmemizi desteklemekte. Daha anlayışlı, herkesi düşünen çoğulcu bir yapı söz konusudur. Duygusal veya maddi konularda herkesin menfaati ve kişisel isteklerini dikkat almak önemli olacaktır. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

25 Ocak 2023 / Güneş-Satürn Kavuşumu: Bu açı kalıbı ciddiyet, kararlılık, disiplin aynı zamanda dogmalardan sıyrılmayı da temsil ediyor. Kendimizi yeniledikçe gelişeceğimizi vurgulayan bu açı girişimcilik, yaratıcı fikirler, eğitim ve iş girişimleri gibi konular adına destekleyici. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

27 Ocak 2023 / Merkür-Chiron Karesi: 11 Ocak 2023’teki açı kalıbı tekrarlanıyor, ancak bu sefer Merkür ileri harekette. Yine de ilk açının anlatımında verilen konulara özen göstermekte fayda var. Bu açı kalıbı da +-3 gün etkili.

27 Ocak 2023 / Venüs Balık Burcunda: Açıklaması ilk bölümde belirtilmiştir.

30 Ocak 2023 / Güneş-Mars Üçgeni: Kararlılık, çalışkanlık için destekleyici süreçler. Hedeflerimize odaklanırken, kendimizden emin hissedebilir ve tüm enerjimizi ortaya koyabiliriz. Motivasyonumuz çevreye de örnek olabilir. Spora başlamak, hareketli bir yaşam tarzını benimsemek ve üşendiğimiz işlere başlamak adına harika bir tesirdir. Açı kalıbı +-5 gün etkili.

30 Ocak 2023 / Merkür-Uranüs Üçgeni: Bu açı kalıbı yaratıcı, enerjik ve ezber bozan bir doğaya sahiptir. Bir şeyler yazmak, üretmek ve öğrenmek adına harika bir açıdır. Bir eğitime başlamak, web sayfası hazırlamak, sosyal medyada görünür olmak, kitap yazmak gibi konular için çok iyicil bir tesirdir. Kangren bir sorunu taze bir bakış açısı ile çözmek mümkün olabilir. Açı kalıbı +-3 gün etkili. Doğum haritanız üzerinden aldığınız kişisel astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu bir ay dileğiyle,
Merve Çubuktepe