Merve Çubuktepe

Astrolojide en merak edilen ve kimi zaman da anlamı en çok karıştırılan konulardan biri de yükselen burçtur. Haliyle astroloji sadece Güneş burcunu değil kişinin tüm gezegenleri arasındaki burç durumu ve yerleşimleri incelediği için genelde şu soruları duyarız: “Yorumlarda hangi burcu okumalıyım?” "Güneş burcuna mı bakalım yükselene mi, e bir de Ay burcu var? “İnsanlar otuz yaşından sonra yükselen burcunun etkisini alıyormuş doğru mu?”

Soruların cevaplarını sırayla yazacağım ama önce “yükselen burç nedir” kısmıyla başlayalım. Bir anlığına kendinizi bir pasta olarak hayal edin. :) Bu pastanın içeriği kişisel gezegenlerin durumu ile renklenecek olsa da öz yapısı yani hamuru Güneş burcunuzdur. Ancak pastayı ilk gören kişi haliyle siz ona bir dilim sunmadıkça içini değil dış kaplamasını görecektir. İşte o dış kaplama da aslında bizim yükselen burcumuzdur. Bu pasta çok göz alıcı bir kaplamaya sahip ama sade lezzetli bir hamura sahip olabilir, ya da tam tersi çok sade bir kaplamaya sahip olup içerisinden bir sürü sürprizler çıkabilir. Yani özetle yükselen burç bizim kendimizi dış dünyaya yansıttığımız ve en önemlisi dış dünyadan nasıl algılandığımızı anlatır. Bir de pastayı kestiğimizde artık fındık mı çıkar, taş mı çıkar bilemeyeceğimiz en iç bölümü vardır ki bu da Ay burcudur. :) İnsanlar önce yükselen burcumuzu “görürler”, tanıdıkça “Güneş” ve sonra “Ay” burcumuzu algılamaya başlarlar.

Özetle yükselen burç kendimizi dış dünyaya yansıtma şeklimizdir. Örneğin içerisinde fırtınalar kopan, ruhunda çılgınlıklar barındıran bir insanın yükseleni pekala Boğa ya da Oğlak gibi sakin ve ciddi görünümlü bir burç olabilir. Ama tanıdıkça onun göründüğünden ne kadar farklı olduğunu keşfedebilirsiniz. Ayrıca yükselen burç ile Güneş ve Ay burcu arasındaki irtibatın şekli de ne kadar sosyal maskemizin baskın olduğu ne kadar kendimizi doğrudan ifade ettiğimizi ya da edemediğimizi gösterir. Bu konunun incelenmesi kişisel ve ruhsal gelişim açısından kritiktir.

Diğer yandan yükselen burç haritanın “işaretleyicisidir”. Yani doğum saatimizle şekillenen, Güneş dahil tüm gökcisimlerinin haritalarımızda hangi evlerde ve nasıl konumlanacağını belirleyen esas anahtardır. Bu sebepten de harita analizi yapılırken yükselen burcun, dolayısıyla doğum saatinin ve yerinin net olması en önemli konulardan biridir.

Gelelim soruların cevaplarına; öncelikle genel yorumların hepsi tüm burç ev sistemi kullanılarak yükselen burçtan yazılır. Çünkü başka türlü sonsuz sayıda harita oluşacağı için gezegenlerin hangi evlerde aktif olacağını bir astrolog yorumlayamaz. Yani genel yorumlarda öncelikli olarak yükselen burcunuzu okumalısınız. Tabii ki net bir analiz için başta Güneş burcu olmak üzere diğer tüm gezegen etkilerinin de detaylı incelenmesi gerekir.

Ay burcunu pasta örneğiyle anlattım ancak kısaca belirtmek gerekirse Ay burcu ruhsal olarak nasıl doyduğumuz ve en içerideki gizli özümüzle alakalıdır. Yani kişisel yorumlarda çok çok önemli olmakla birlikte genel içeriklerde Ay burcunuzu okumanıza gerek yoktur. Ve en son soru şu meşhur “30 yaştan sonra etkili olan yükselen burç” meselesi. Böyle bir şey kesinlikle yoktur! Aslında bu konu ikincil ilerletme denilen ve dinamik harita analiz sistemi ile alakalı bir konunun yanlış anlaşılması ile alakalıdır; yazıyla ilgisi olmadığından detaya girmeyeceğim. Ancak yükselen burç yaşla değişen ya da etkili olan bir şey kesinlikle değildir.

Diğer yandan yükselen burç ve girişi olduğu ev fiziksel bedenimizi de temsil eder. Yani hem sağlık açısından incelemelerde, hem de estetik, güzelleşme ve imaj değişikliği gibi durumlarda da mutlaka gezegenlerin yükselen burç ve bu burcun yönetici gezegeniyle irtibatlarına bakılır. Bu açıdan da yine yükselen burç haritada en önemli değişkenlerden biridir.

Şimdi de gelin yükselen burçların özelliklerini inceleyelim.

KOÇ: Yükselen Koç insanları dinamik, canlı ve enerjik bir görünümdedir. Kendisini doğrudan kimi zaman çok “dobra” bir şekilde ifade etmeye eğilimlidir, bu bazen karşısındaki insanları zorlayabilir. Heveslidir, atılgandır, tuttuğunu koparır, bir şeylerin peşinden gitmek isterse onu kimse durduramaz. Ayrıca dominant bir yapıdadır, kendini kabul ettirmek bir ortamda hakimiyet ve önem duygusuna sahip olmaya değer verir. Ancak bağımsızlığı kısıtlandığında ya da bir konuda reddedildiğinde inatçı ya da agresif olabilir, sürekli kendi isteklerine odaklanabilir. Bu da kişisel açıdan gelişim noktasıdır. Sebat etmeyi, koşullara uyum sağlamayı ve zorlukluklarla mücadeleyi etmeyi öğrendikçe güçlenecektir. Rehberi zıt burcu olan Terazidir. Ayrıca sürekli hareket, değişim ve yenilik ruhlarına da iyi gelir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BOĞA: Yükselen Boğa insanları istikrarlı, sağlam ve karşısındakilere güven uyandıran bir görünüme sahiptir. Huzur, kalıcılık ve güvenli bir ortam onlar için önemlidir. Ayrıca insanlara sakinleştirici, zorlandıkları yerde destek olmak ve geliştirmek adına da etkilidirler. Diğer yandan Venüs Boğa’yı yönettiği için hayatlarında duygusal doyum da çok önem taşır. Hem ilişkilerde hem de yaptıkları işlerde o konuyu çok sevmeleri ve benimsemeleri önemlidir. “Ne yaparsan yap aşk ile yap” mottosu onlar için vazgeçilmezdir. Çevresini güzelleştirmek, bereket getirmek adına yeteneklidir. Ancak kimi zaman güvenlik duygusuna çok saplandıkları için faydalarına dahi olsa kalıplarını kırmaktan ya da çaba harcamaktan kaçınabilirler; kriz olduğunda panikleyerek hareketsiz kalabilirler. Bu konularda kişisel gelişim rehberleri de Akrep burcudur. Tabii ki toprak elementi ön plana çıktığında doğa ile iç içe olmak, toprakla uğraşmak ve temas etmek ruhen onlara çok iyi gelecektir. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

İKİZLER: Yükselen İkizler insanları canlı, dinamik, konuşkan (bazen hiç susmayan) ve meraklı bir görünümdedir. Eğlence, taklitler, bilgi paylaşımı kişi için son derece önemlidir. Sosyaldir, sürekli insanlarla irtibatta olmayı sever ancak kimi zaman da çabuk sıkılır ve kendine sürekli yeni uğraşacak bir şeyler arar. Bu tutumu kimi zaman kalıcı ilişkiler kurmasını engelleyebilir. Kimi zaman sakinleşip bir konu ya da kişiye odaklanmayı, o konuda bilgi konusunda ustalaşmayı öğrenmelidir. Ve kesinlikle dedikodudan mümkün mertebe uzak durmalıdır, zira bazen öylesine söylediği sözler başına bela olabilir. Pratik zekalarını, yaratıcı ve eğlenceli kimlikleri ile birleştirdiklerinde hem insanları canlandıracak hem de eğitecek pek çok şey ortaya koyabilirler. Bu bağlamda rehberleri Yay burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

YENGEÇ: Yükselen Yengeç insanları dışarıdan koruyucu, şefkatli, anaç bir tavır gösterir. İnsanların kolayca içini dökebildiği, dertlerini anlatabildiği bir yapıdadır. Ancak duygusal dalgalanmalara çok açık olduğu için özellikle kriz durumlarında ve zorlu olaylarda aşırı içine kapanık, kırılgan ve hüzünlü olabilir. Duygularını dışa yansıtmamayı başarması çok zordur. Bu yüzden iyi bir ruh halinde çevresine neşe ve mutluluk saçarken kötü bir ruh halindeyken de adeta bir empat gibi bu duyguları çevresine bulaştırabilir. Kendi hayatını başkaları ile karşılaştırmadan kendine güvenini koruyarak insanlara yardım eli uzatması ve kriz anlarında tökezlememesi kişisel gelişimi için önemlidir. Bu bağlamda rehberi Oğlak burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

ASLAN: Yükselen Aslan insanları dışarıdan kendine güvenli, görkemli ve iddialı bir yapıdadır. Dış görünüşün güzel ve etkileyici olması onlar için son derece önemlidir. Ayrıca yüksek enerjisi ve karizmatik duruşu ile doğal bir liderlik özelliğine sahiptir. Takdir almak, ve başarılarının alkışlanması ihtiyacıdır; bu olmadığı zaman bir anda demoralize olabilir ve o kişilere karşı soğuk bir duvar örebilir. Diğer yandan bu konum sahne sanatları, etkileyici beden dili kullanımı açısından da idealdir. İyi olduğu ruh hallerinde herkesi harekete geçiren, birlikte eğlenmeyi ve zaferi körükleyen bir yapıdadır. Ancak egosu çok naziktir ve egosu incindiğinde ya da takdir almadığında bir anda tüm köprüleri atabilir; suçu doğrudan başka insanlarda bulabilir. Kendisine dönerek yüzleşmesi kişisel gelişim alanıdır. Bu bağlamda rehber Kova burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BAŞAK: Yükselen Başak insanları dışarıdan titiz, kontrolcü ve mükemmeliyetçi bir intiba yaratırlar. Detaylara odaklanma ustalığı çok yüksektir, kimsenin göremediği sorun ya da olumlu konuları derhal tespit edebilirler. İş bitirici, sorumluluk alan ve etkin iletişim kullanabilen, ellerini taşın altına koymaktan çekinmeyen kişilerdir. Ancak burada en çok dikkat etmesi gereken konu kimi zaman detay saplantısı ve mükemmelliyetçilik takıntısı ile eleştiri dozunu kaçırma riskidir. Bu yüzden eleştirileri yaparken özenli olmalı ve bir çürük meyve için tüm ağacı yakmamalıdır. Genel olarak dürüst ve yapıcı bir karakter yansıtırlar; ancak kimi zaman da tüm sorumlulukları üzerine alma eğilimleri onları çok yorabilir. Diğer yandan büyük resmi görmek, kalıpdışı fikirlere açık olmayı öğrenmek de gelişim alanlarından biridir. Bu konuda rehberi Balık burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

TERAZİ: Yükselen Terazi insanları zarif, diplomatik ve uzlaşmacı bir görünüme sahiptirler. Terazi’yi Venüs yönettiği için iyi giyinmek, hoş ortamlarda ve kişilerle olmak onlar için önemlidir. Doğal diplomat diyebileceğimiz bu kişiler karşıtları uzlaştırmak ve çevrelerinde uyum yaratmak konusunda beceriklidir. Ayrıca kendilerini sanatsal ve çekici bir şekilde ifade edebilirler, moda konusunda doğal bir yeteneğe sahiplerdir. Ancak kimi zaman kararsızlık, kimi zaman da kötü kişi olarak görülme korkusundan ötürü sırf uyum sağlama amacıyla kendilerine ait olmayan görüşlerin hakim olduğu ortamda daha sessiz kalmayı seçip, akabinde içlerinde pasif bir agresyon görülebilir. Her duruma uyum sağlama zorunluluğu hissinden kurtulmaları ve hayattaki seçimlerini netleştirmeleri önemlidir. Bu bağlamda rehberleri Koç burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

AKREP: Yükselen Akrep insanları doğal bir çekim, karizma ve gizem taşıyan bir görünüme sahiptir. Duygularını çok doğrudan yansıtmayan ama içeride çok şey olduğunu hissettiren bir yapıları vardır. Ayrıca çevresine kriz durumlarında kontrollü, herşeye hakim soğukkanlı bir etki yansıtır. Ancak yükselen Akrep olduğu zaman özellikle insan ilişkilerinde “Ya hep ya hiç” yaklaşımı çok sık görülür, kişi dünyayı net olarak ayırır. Yani grilikleri görmekte zorlanır ve bu yüzden kendisini onaylamayan ya da olumsuz yaklaşan kişilere karşı kindar olabilir. Hafıza ve sabır duygusu da güçlü olduğu için intikam alabilmek adına doğru zaman gelene kadar bekleyebilir. Burada en önemli konulardan biri herkesin ve her şeyin aslında kontrol edilemeyeceği gerçeğidir. Yani kişi ne kadar etkili olursa olsun her daim kontrolü dışında bir şeyler evrenin doğası gereği oluşacaktır ve hiçbir şey aslında saf beyaz ya da siyah değildir. Bu bağlamda rehberleri Boğa burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

YAY: Yükselen Yay insanları iyimser, canlı ve idealist bir görünüme sahiptir. Dışa yaydıkları iyimser ve dinamik enerji çevresine de yayılır. Dürüsttür, iyi niyetlidir, fikirlerini dolaysız bir şekilde ifade eder. Doğal yaklaşımı iyimser olduğu için zor anlarda dahi çevresine umut yayabilir ve onları da güçlendirebilir. Ancak diğer yandan hayatın gerçekleri ile kimi zaman yüzleşmekten kaçınan bir eğilimleri olduğu için bazen çok uçarı, bazen de kendi fikirlerine aşırı saplanan fanatik bir yapıda olabilirler. Bu bağlamda her konuyla ilgili bilgi toplamak ve yaşam deneyimlerini gerçekçi bir şekilde değerlendirmek kişisel gelişim alanlarıdır. Ayrıca hayat sürekli eğlence ile geçmediği için sıkıcı olaylarda dahi çekip gitmemeyi ve konuya hakimiyetini korumayı öğrenmelidir. Bu bağlamda rehberi İkizler burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

OĞLAK: Yükselen Oğlak burcu insanları soğukkanlı, mesafeli ve ciddi bir görüşüne sahiptir. İlk başta insanlar onlardan çekinebilir ya da yakın davranmaktan çekinebilir. Sorumluluk sahibi, çalışkan ve gizli bir hırs taşıyan yapıları vardır. Sosyal statüleri ve toplumun onlarla ilgili intibası aşırı önemlidir. Ancak genel olarak duygularını yansıtmakta zorlandığı hatta duyguları göstermeyi zayıflık olarak algıladığı için özellikle duygusal bir açmaza düştüğünde bunu sergilemek yerine hemen uzaklaşarak kendine bir kabuk örebilir. Sosyal konum ve güçlü durma saplantısı kimi zaman onun ruhsal açıdan kendini açmasını engelleyebilir. Bu en önemli kişisel gelişim alanıdır ve kendisini duygusal açıdan net ifade etmesi onu da güçlendirecektir. Bu bağlamda rehberi Yengeç burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

KOVA: Yükselen Kova insanları dışarıdan farklı, orijinal ve bağımsız bir görünüme sahiptir. Hem hayata bakışının hem de kendini ifade tarzının kalıp dışı olması sebebiyle özellikle katı kurallı bir yerde garipsenebilir. Diğer yandan çevresine idealist ve hümanist yaklaşımını sergilediğinde insanların da uyanmasına, bir şeylerin farkına varmasına sebep verir. Kişisel özgürlük alanının kısıtlanması onun için en zorlayıcı etkidir, böyle olduğunda derhal köprüleri yakabilir ve uzlaşmaz hale gelebilir. Bu yükselen etkisi topluma hitap etmek, toplumu bilgilendirmek ve bilgi ile harekete geçirmek açısından idealdir. Sadece kimi zaman sıkıcı, eski moda ya da onu anlayamayacağını düşündüğü insanlara da sabır göstererek daha geniş bir kucaklama ve bütünleştirme duygusunu harekete geçirmesi gerekir. Bu bağlamda rehberi Aslan burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.

BALIK: Yükselen Balık insanları dışarıdan bilinmez, hülyalı ve garip bir çekimi olan görünüme sahiptir. Özellikle “İyi fal bakarsın değil mi” gibi cümleleri sıkça duyabilirler. Sezgisellik, olaylara geniş açıdan bakabilme ve kalıp dışı yaratıcı düşünme özellikleri vardır. Ayrıca sanatsal duyarlılıkları da olduğu için çevrelerine ilham yaymakta ustadırlar. Ancak yapıları gereği çok geniş ve büyük resme bakmaya odaklı oldukları ayrıca hayal dünyaları da çok güçlü olduğu için kimi zaman detayları önemsememe ya da sorunlardan kaçma eğilimi görülebilir. Bu sebeple biraz daha dünyaya iniş yapması ve bu konularla yüzleşmesi önemlidir. Böylece hedeflerine çok daha kolay ulaşabilir ve kendisini daha net ifade edebilir. Bu bağlamda rehberi Başak burcudur. Kişisel doğum haritanız üzerindeki astrolojik etkileri buraya tıklayarak bize danışabilirsiniz.